İçişleri Bakanlığı’nın geçen cuma günü yapılan bütçe görüşmelerinde yaşanan ağır hakaretlerle dolu gergin ortam, üç gün sonra başlayan Ulaştırma Bakanlığı bütçe görüşmelerini de etkiledi.

Muhalefet milletvekilleri, ağır hakaretlere rağmen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu toplantıdan dışarı çıkarmadığı gerekçesiyle Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AKP'li Cevdet Yılmaz'ı eleştirdi. AKP'li vekiller ise Soylu'yu savundu. Gerginlik üzerine Başkan Yılmaz, görüşmelere ara vermek zorunda kaldı. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, tartışmalar verilen aranın bitiminde de devam edince, bütçe görüşmeleri 55 dakika gecikmeyle başlayabildi.

“HER BAKANLIK HESAP VERMEK ZORUNDA”

Görüşmelerde söz alan CHP Milletvekili Bülent Kuşoğlu, cuma günü hakaret içerikli sözler ve gerginlik nedeniyle İçişleri Bakanı’ndan millet adına hesap soramadıklarını söyledi ve “Ağır hakaretler yapan bakanı salondan çıkaramazsınız ama çıkarsanız daha doğru olurdu. Milletin paralarının nereye harcandığı ile ilgili her bakanlık hesap vermek zorunda. Ne yazık ki hesap verilmedi. Bunlara müdahale etmezseniz cuma günkü rezaleti tekrar tekrar yaşamak zorunda kalırız” dedi.

Muhalefet milletvekilleri, Bakan Süleyman Soylu'nun Meclis'e hesap vermek yerine milletvekillerine ve CHP Genel Başkanı’na hakaret ettiğini söylerken AKP'li vekiller, “Bakanımız o sözleri ağır tahrik altında söyledi” dedi.

“İÇİNİZDE NE VARSA AĞZINIZDAN O DÖKÜLÜR”

CHP'li Süleyman Girgin, AKP Milletvekili Salih Cora'ya, “İçinizde ne varsa ağzınızdan o dökülür. Bakan da aynı, sen de'' dedi. Cora da, “Avrupa'daki manşetlerle hareket ediyorsunuz” karşılığını verdi.

“ANLAŞMAK ZORUNDA DEĞİLİZ”

Başkan Yılmaz ise “Demokratik bir ülkede görüşler dile getirirken hararetli konuşma da normaldir. Burada ben bakanı ve sizleri zorla bir üsluba zorlayamam. Herkes milletin seçilmiş vekili, devletimizin bakanı. Herkesi ve kendimi de iç tüzüğe uygun davranmaya davet ediyorum. Benim yapabileceğim budur. Kendimiz uymazsak başkasından talep edemeyiz. Anlaşmak zorunda da değiliz” değerlendirmesi yaptı.

“HER BÜTÇE GÖRÜŞMESİNDE OLAY ÇIKARIYOR”

HDP'li Garo Paylan ise “Soylu her bütçe görüşmesinde olay çıkarıyor. Ağza alınmayacak hakaretler savurdu, ülkenin ikinci büyük partisinin başkanına hakaret etti. Atanmış bir bakan seçilmiş vekillere hakaret etti, ama komisyon başkanı dışarı çıkarma yetkisinin olmadığını söylüyor” dedi.

İYİ Parti'li Naci Cinisli de, “Bu bakanın kötü niyetini gören devletin gücünden şüphe eder. Soylu, açıkça küfürler etti, devletin ciddiyetine, hassasiyetine, bizlerin kişililiğine acımadan hakaret etti, ama başkan da onurumuzu korumak için gerekeni yapmadı” görüşünü savundu.

“AĞIR TAHRİK OLMUŞTUR”

AKP'li Cemal Öztürk, “Meclisimize yakışmayan olay bizi üzmüştür, ancak olaylar durup dururken yaşanmadı. Bakanlar da insan, sadece etten kemikten ibaret değiller. Ağır tahrik olmuştur” dedi.

CHP'li Cavit Arı, Bakan'dan sorulara yanıt yerine hakaret geldiğini belirterek, “Genel başkanımıza da ağır hakaretler var. Başkan olarak sayın bakandan o sözü geri almasını sağlamanız gerekirdi. Tahrik yapan bakandır” dedi.

Editör: Haber Merkezi