Prof.Dr. Ali Nesin... Dünyaca ünlü matematikçi. Rakamların Efendisi olarak kabul ediliyor. Matematik Nobeli kazanmış bir bilim adamı. Önüne hangi sıfatı koyarsanız koyun yetersiz kalacak bir ismin; Aziz Nesin'in oğlu. Çok sevmediğimiz, hep şikayet ettiğimiz Matematik için yıllardır kafa yoruyor. Sevilmeyen matematiği, sevdiriyor. Bütün zorluklara rağmen İzmir Şirince'de kurduğu Matematik Köyü'nde. Her yıl binlerce öğrenci Şirince'ye matematik çalışmaya bu köye geliyor. Hem de tatil günlerinde. Köy müthiş bir yer. Kızlı-erkekli eğitim görülüyor. Koğuşlarda kalınıyor. Ama daha çok çadırlarda, doğanın içinde akrep ve böcekler ile bir hayat paylaşıyorsunuz. Köyün muhtarı var. Caddeleri ve sokakları... Dağ yamacında olmasına rağmen her şey derli toplu. Herkes buraya tek bir şey için geliyor: "Matematik öğrenmeye".  Siyaset yok, ayrım yok. Başı kapalı kız öğrenciler ile şortlu-mini etekli gençlerimiz aynı ortamda. Herkes kendi gibi yaşıyor. Birkaç yasağın dışında doğal ve özgür bir ortam. Televizyon yok. Müzik yayını da yasak. Müthiş, görkemli bir kütüphaneye sahip. Hayran kalmamak mümkün değil. Her köy gibi buranın da bir muhtarı var. Ve muhtarın yaptığı sıra dışı olağanüstü işler.

MODEL FİNLANDİYA DEĞİL, ŞİRİNCE!

Eğitim sistemi yıllardır tartışılır. Ama nedense bir çözüm ortaya konmaz. Bazen çok uzaklardan modeller aranır. Finlandiya modeli gibi. Aslında model çok uzakta değil. Model, İzmir'de, Şirince'de... Evet Matematik Köyü'nde.  'Ali Nesin ne yapmış da ne olmuş' merakıyla kısa bir araştırma yapılsa model aramaya gerek kalmayacak. Köyün felsefesini anlasak olay bitecek: "Matematikte önemli olan problemi çözmek değil, problemi anlamaktır..." Problemi anlarsak Finlandiya'ya gitmeye gerek kalmayacak. Matematik Köyü, imece usulü kurulmuş bir bilim yuvası. Bağışlarla ayakta duruyor.  Gittiğinizde sadece matematik dersi görmüyorsunuz. Hayatı tanıyor, yaşıyorsunuz. Pislettiğiniz tuvaleti siz temizliyorsunuz. Lokanta için patates-soğan soyuyorsunuz. İşte o hasretle andığımız köy enstitülerinin günümüze düşen fotoğraflarını çekiyorsunuz.

Eğer bu yazıyı okuduysanız; ortaokul, lise ve üniversite çağında çocuklarınız ve yakınlarınız varsa bu köyün kamplarına mutlaka gönderin. 15 gün sonra çocuklardaki değişimi canlı olarak görün. 

Ali Nesin, pandemi döneminde köyden derslerini youtube üzerinden vermeye başladı. Ben takip ederim, izlerim diyenler için işte canlı derslerin linki: www.youtube.com/c/NesinMatematikKöyüResmi

Ali Nesinlerin sayısı çoğalmalı. Matematik köylerinin de...  Nesin'in aynı yerde bir lise projesi var.  Katkı koymak isteyenlere hatırlatayım. Orda bir köy var ama... hiç uzakta değil. Muhakkak çocuklarınızla gidin. Bu ülkeye dair umutlarınız yeniden yeşerecek...

Rakamların efendisine selam olsun...