Barış Manço, Cem Karaca ve Erkin Koray… Aslında bu büyük üçlüye Fikret Kızılok’u da eklemek gerek. Toplumsal statüsü ne olursa olsun bu isimleri bilmeyen, birkaç şarkısını ezberden söylemeyen kimse yoktur gibi. Bu üçlüden sadece Erkin Koray yaşıyor. Koray’a sağlıklı ömürler diliyorum. Anadolu rock müziğini var eden bu isimler, yaşadığı dönemlerde sadece müzik yapmadılar. Toplumsal duruşları, siyasi fikirleri ve eylemleriyle ön planda oldular. İçlerinde en acı çekeni Cem Karaca oldu. Yıllarca yurt dışında sürgün yaşadı. Sürgün olduğu dönemde üretmeye söz söylemeye devam etti. Özgürlükten yana barıştan yana tavır koydu. Bu anlamda müziği ve sanatçıları toplumdan ve siyasetten ayrı düşünmek çok mümkün olmuyor. Son günlerin güncel konusu olan Sezen Aksu polemiği en yakın örnek olarak duruyor. Sanatçı ve aydın doğası gereği muhaliftir. Sanatçı özgürlükten yanadır. Sanatçı biat etmez. Biat ederse aydın ve sanatçı olmaz. Sanatçı vatanseverdir. Toplumsal değerleri yaşatandır. Topluma karşı örnek ve önderdir. İşte Barış Manço yıllarca bu işlevi gördü. Geride bıraktıkları eserlerle bu misyonlarını hala sürdürüyor Karaca ve Manço. Tamirci Çırağı ilk günkü gibi yüksek sesle söyleniyor. Sarı Çizmeli Mehmet Ağa hala dillerimizde… Sanatçıları ölümsüz yapan olgu da burada gizli değil mi?

MÜZİK VE SİYASET!

Müzik, barış ve özgürlüğün ortaya çıkardığı çok sesli bir alandır. Müzik uzlaşı, uyum, iş birliği, ahenk ve ortak değerlerin paylaşımı olarak karşımızı çıkar. Müzik, siyasete her zaman pozitif katkı sağlamıştır. Ama siyasetin müziğe katkısı zaman zaman bunun tersi olmuştur. Her seçim dönemi partiler seçim bildirgesinden önce seçim şarkısını oluşturur. Müzik, seçmenleri ortak duygu ile tek bir hedefe yönlendirir. Müziğin notaları sevgi üzerinedir. Müziği yapanların eleştiri hakkı vardır, her zaman olmalıdır. Bu toprakların yetiştirdiği Cem Karaca, Barış Manço ve Erkin Koray eleştiri, yerme ve övgü haklarını yerinde ve zamanında kullanmış ve hafızalarımızda yer etmişlerdir.

Son cümle: Müzik barış ve özgürlüktür. Yeni Cem Karacalar, Barış Mançolar, Erkin Koraylar bu iklimde yetişir. Önü kesilirse kedine yeşerecek başka bir iklim bulur…