ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Kültürpark Platformu üyeleri Basmane Meydanı'nda bir basın açıklaması düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun 17 Ekim'de muhtarlarla yaptığı görüşmede değindiği Kültürpark ve Basmane meselelerinde kullandığı üslup yapılan basın açıklamasında eleştirildi. 

Platform adına basın açıklamasını okuyan Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ebru Türkdamar Diktaş, 'Sayın Belediye Başkanı'nın eril ve bencil dilini yadırgadığımızı belirterek başlamak istiyoruz. Son dönemde genel siyasi jargonumuzun gittikçe kahvehane üslubuna evrilmesinden toplumun önemli bir kısmı rahatsızken aynı üslubun 8500 yıllık geçmişiyle ve kültürüyle övünen kentimizin siyasetçilerince de benimsenmiş olmasını kabul etmek istemiyoruz.' dedi. 

'BASMANE ÇUKURU'NDA KAMU YARARI GÖZETİLMELİ'

Yapılan açıklamada, Basmane Çukuru'nun en üst düzeyde kamu yararı gözetilerek değerlendirilmesi ve bu arsada belediyeye ait %12'lik payın eskiden olduğu gibi, Basmane'ye bakan köşesinin kültürel-sanatsal işlevde kullanılmasını talep edildi.

2015 yılında yapılan revizyonla arsanın imar koşullarının değiştirilerek Kültür-Sanat işlevi yerine Belediye Hizmet Birimi getirilmesine karşı çıkan Kültürpark Platform üyeleri, müteahhit firma tarafından hazırlatılan ÇED raporuna göre de arsanın inşaat hakkı olan 110.000 metrekarenin hukuka aykırı olarak 220.000 metrekareye çıkarttığını ve bir inşaat yapmayı planladığını açıkladılar. 

Böylelikle ortada bir hukuksuzluk olduğu gibi, planlanan yapının bir kent suçu olduğuna ve belediyenin de bilerek ya da bilmeyerek büyük zarara uğratıldığına dikkat çekildi.

'AÇIK VE ŞEFFAF OLUNMALI'

Belediyeye ait arsanın aynı zamanda kamu malı olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan platform üyeleri, Belediye'nin hissesi üzerinden yapılan anlaşmaların bakkal hesabı gibi değil, imar durumu belgesi ve projeler üzerinde belirtilerek açık ve şeffaf olması gerektiğini söylediler. 

Basmane Çukuru'nun Kültürpark'tan kopartılarak halkın elinden alınmasına tepki gösteren üyeler, FOLKART'a ait yapılması gereken yapının trafik ve şehrin silüeti olmak üzere kentsel yapı ve mekansal niteliği olumsuz etkileyeceği ve yüksek yapılaşmanın önünü açarak bölgenin tarihi dokusundan kopartılacağına dikkat çekti.

Büyükşehir Belediyesi'ne düşen görevin bu bölge ile ilgili şehrin bu konuya kafa yoran kesimleri ile dialog halinde olmasıdır diyen Kültürpark üyeleri, İzmir için tarihi önemi olan Kültürpark ve Basmane için iş birliği içinde çalışmaya hazır olduklarını dile getirdiler.

KÜLTÜRPARK ÜYELERİ AZİZ KOCAOĞLU'NDAN ŞU SORULARIN YANITINI BEKLİYOR

'Kentimizde gökdelen istemiyoruz', 'İzmir İstanbul olmayacak', sloganları atılan eylemde, Kuş Cenneti'ne yapılması planlanan Körfez Geçiş Projesi'ne de tepki gösteren üyeler, İzmir'in talan projelerine karşı çıkmaya devam edeceğiz deyip 30 Ekim Pazartesi 18:30'da Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde düzenleyecekleri toplantıya tüm İzmirlileri de davet etti.

Üyeler son olarak aşağıdaki konularda Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun net bir açıklama yapması talebinde bulundular. 

Arsa satılırken arsanın en değerli yerinden ayrılan kamu payının şu an arsanın neresinden ayrıldığı belli midir?

Arsa satılırken kongre merkezi-kültür-sanat işlevli olarak ayrılan belediye payı hangi gerekçelerle Belediye Hizmet Binası olarak değiştirilmiştir?

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet birimleri için kentte bir holdingin inşa ettiği kent suçu niteliğindeki bir yüksek yapının içinden daha uygun bir yer yok mudur?

Editör: Haber Merkezi