ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE-  Ülkemizin sanat alanında önemli değerlerinden biri olan besteci Tahsin İncirci ile bir röportaj gerçekleştirdik. Tahsin amca sıfatı İncirci’ye; samimiyeti, hoşgörüsü ve mütevazılığıyla çok yakışıyor bu nedenle röportajımda amca sıfatını çok fazla göreceksiniz.
 

YETENEĞİN FARK EDİLİŞİ

Tahsin İncirci, İlkokulu bitirdikten sonra, Kastamonu Öğretmen Okulu’nda okudu. Tahsin amca kemana başladığı sırada müzik öğretmeni fark etti o yeteneğin ileride ne besteler çıkaracağını. Müzik öğretmeninin önerisi üzerine Ankara Devlet Konservatuarına gitti. Konservatuara girişi sırasında şair Cahit Külebi ile karşılaşan İncirci arasında şu diyalog geçiyor. “Külebi, bana yüksek sınıf keman bölümünden şu kişiyi çağır dedi. Hemen son sınıftan bir delikanlı geldi. Külebi, beni kastederek bu delikanlıyı imtihana çalıştıracaksın ve bu çocuk konservatuara girecek dedi.” Ama bazı aksaklıklardan dolayı Ankara Devlet Konservatuarı’na giremedi Tahsin amca. O sıralarda öğretmen okullarında 4. sınıfa geçen bütün öğrencileri İstanbul Çapa Öğretmen Okulu, müziğe ve resme yetenekli bütün öğrencileri topluyordu. Bu uygulama kapsamında İstanbul’a giden Tahsin amca yapılan sınavı geçiyor ve okulu bitiriyor. Daha sonra Konya Ereğli Lisesine müzik öğretmeni olarak atanıyor. Ankara’ya ziyaret için gittiğinde Tahsin amcanın kulağına bir şey çalınıyor… O zamanlar Milli Eğitim Bakanlığı yetenekli kişileri Almanya ve İtalya’ya gitmeleri için burs sağlıyor. Burs ile Almanya Berlin’e giden Tahsin amca öğrenimini tamamlıyor ve Alman bir kadınla evleniyor. Tahsin amcanın o evlilikten bir kız çocuğu oluyor. Tahsin amca, Berlin Devlet Yüksek okulunu 6 sene okuyup bitirdikten sonra Türkiye’ye dönüyor.
 

UMUT YENİDEN YEŞERİYOR

Türkiye’ye döndükten sonra askere giden Tahsin amca, terhis olduktan sonra ise İstanbul’a geri dönüyor. Niyeti, gazinolarda Çigan Müziği yapıp para biriktirmek oradan da Berlin’deki ailesinin, küçük kızının yanına dönmek. Müzisyen ofislerine giden Tahsin amca oradan iş istiyor, işverense Tahsin amcanın eğitim düzeyinin yüksek olmasından dolayı gazinoda iş yapmasına izin vermiyor ve işe almıyor. Reklam panosundan İstanbul Devlet Opera ve Balesi açılısının yapılacağını öğreniyor. Sultanahmet’ten Taksime gidecek parası olmadığından tabana kuvvet diyor ve opera binasına geliyor. Orkestra müdürü ile görüşen Tahsin amca Nihat beyden iş istiyor, Nihat beye öğrenim gördüğü yerlerden bahsediyor. Tahsin amcanın kemandaki yeteneğini gördükten sonra Tahsin amcayı Nihat bey işe alıyor. Tahsin amca için o zaman umut yeniden yeşeriyor.

YASAKLI ŞARKILARIN BESTECİSİ

12 Mart Muhtırası döneminde, huzurunun bozulduğunu söylüyor Tahsin amca ve Türkiye’den Berlin’e geri dönüyor. Berlin’e gittikten sonra 1972’de Türkiye’nin ilk işçi korsu olan Berlin Türk İşçi Korosunu kuruyor. Koroda çok iyi işler çıkardıklarını söylüyor Tahsin amca, 3 tane mp çıkarıyorlar. Daha sonra Sümeyra ve Sema Moritz, Tahsin amcanın solisti oluyor. İlk plaktaki şarkıları Tahsin amcanın deyimiyle azılı şarkılar olan TKP ve Enternasyonal Marşı oluyor. Marşlar o dönemde Türkiye’de yasaklı şarkı olarak niteleniyor. Koro için çok şarkı bestelediğini söylüyor Tahsin amca en çoksa Nazım Hikmet’in şiirlerinden besteler. Tahsin amca 1990-91 Sovyetlerin dağılmasına kadar beste yaptığını ifade ediyor. Daha sonra ise Sovyetlerin dağılmasıyla sol hareketinin büyük darbe aldığını söylüyor. 2000-2005 yılları arasında Berlin Klasik Türk Korosunu da idare ediyor.
 

“YENİDEN BESTELEMEK İSTİYORUM“

beste çıkarma fikri olduğunu fakat eski bestelerini düzenlemekten zaman kalmadığını söylüyor Tahsin amca. Ayrıca Şeyh Bedrettin Destanını bir bütünlük içinde tekrar bakacağını ve Türkiye’de bir yolunu bulup yorumlamak istediğini de ifade ediyor. Bunun tek sorunun ise 4 sesli koro ve senfoni orkestrası olduğunu belirtiyor. Tahsin amca, Nazım Hikmet’in Davet şiirini de bestelemek istiyor. Tahsin amcaya bir eleştiri geliyor marş tipli şeyler yazıyorsun diyorlar buna karşı da bir hareket olarak Varna türkülerini çıkarıyor. Kültür Bakanlığı ve Nazım Hikmet Vakfı tarafından ortak çıkarılan Nazım Hikmet Şarkıları kitabında Tahsin amcanın Japon Balıkçısı bestesi de yer alıyor.
 


Editör: Haber Merkezi