Sergilere ev sahipliği yapan Konak Belediyesi Neşe ve Karikatür Müzesi'nin bu ayki konuğu bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Don Kişot Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi oldu. Almanya'da Türkçe-Almanca yayın yapan mizah dergisi Don Quichotte'un sahibi ve yayın yönetmeni Erdoğan Karayel tarafından başarıyla sürdürülen uluslararası yarışmaya katılan eserlerden finale kalanların yer aldığı sergi yoğun ilgi gördü.

KARİKATÜRLERLE MÜLTECİ SORUNU

Geçen yıl mülteci sorununu konu alan 'Sınırlar ve Mülteciler' konulu yarışmanın bu yılki konusunu da yine mülteciler oluşturdu. 'Umuda Yolculuk' adıyla düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından bin 53 eserin katıldığı yarışmanın finale kalan 100 eserinden oluşan sergi, meraklılarını buluşturdu.

Uluslararası yarışmaya Türkiye'den de yaklaşık 50 sanatçının katıldığını dile getiren Erdoğan Karayel, "Çizerek topluma aktarmak istediğimiz çok konu var. Geçen yıl mülteci konusunu daha geniş çerçevede ele almıştık bu yıl Suriyeli mültecileri konu aldık. Ölüm yolculuğuna çıkıyorlar. Ama biz 'Umuda Yolculuk' dedik. Karikatürcüler olarak biz duygularımızı çizgilerimizle anlatıyoruz. Gördüğünüz eserlere baktığınızda vicdanınız sızlıyorsa bu bile bizim için başarıdır. Kanlı bir savaş devam ediyor ve yarın ne olacağını bilmiyoruz ama karikatürcü olarak benim geleceğe yönelik umudum var. Yarın ne olacağınız sadece yöneticiler biliyor" diye konuştu.

Karikatürü evrensel bir sanat olarak kabul ettikleri için karikatürlerde konuşma balonu kullanılmadığını, sadece çizgiye yönelik çalışmalar olduğunu belirten Karayel, serginin Almanya'nın farklı şehirlerinde dört kez sergilendiğini ve sergilenmeye de devam edeceğini belirtti.

Romanya, Kosova, Bulgaristan'da da sergilenen karikatürler İzmir'de 31 Aralık tarihine kadar gezilebilecek. Sergi İzmir'in ardından Brüksel'de de açılacak.

Editör: Haber Merkezi