İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak gerçekleşecek festivalde bu yıl “Sessizlik Sinemada Güzel” teması ile 10 farklı ülkeden toplam 65 film gösterilecek. 

Türkiye ve dünyanın dört bir yanından, emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festival;  Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Basın-iş (DİSK), Tez Koop-İş (TÜRK-İŞ),  Tek Gıda-İş(TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Türk Tabipleri Birliği, Halkevleri, Sendika.Org, Alternatif Medya Derneği tarafından düzenleniyor. 

ZENGİN FİLM PROGRAMI 

Festivalde bu yıl ilk gösterimlerini gerçekleştirecek filmlerin de olduğu değişik ülkelerden filmler var.  13. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nde “sessiz kalmayanların öyküleri”nin anlatıldığı filmlerden oluşan bir seçkiyi sizinle paylaşıyoruz:  • 2017 yapımı The Acting Class-“Oyuncu Sınıfı” filmi Türkiye’de ilk defa gösterilecek. Yönetmenleri Mike Wayne ve Deidre O'neill festivalimizin konuğu olarak İngiltere’den gelecekler ve 3 Mayıs akşamı filmlerinin özel gösterimine katılacaklar. Yönetmenlerden Mike Wayne’in Yordam Kitap tarafından basılmış, sinema üzerine kitapları bulunuyor.  • Festival her yıl Japonya sinema tarihinden bir filmi seçiyor ve Japoncadan Türkçeye çevirerek gösteriyor. Bu yıl da Yamamoto Satsuo’nın yönettiği 1955 yapımı Ai Sureba Koso-“Sevdiğin Müddetçe” filmi seyirci ile buluşacak.  
 
• Portekiz’deki bir fabrika işgalinin öyküsünü anlatan 2017 yapımı kurmaca “Hiçlik Fabrikası” dikkat çeken bir diğer film.  
 
• İtalyan yönetmen Michelangelo Severgnini’nin 2018 yapımı “Yedek Köleler” (Schiavi di riserva) filmi mülteci konusuna İtalya’dan bakıyor. Film, dünya çapındaki ilk gösterimini festivalimizde yapacak. 
 
• Türkiye’de ilk gösterimini yapan bir başka film de yönetmenliğini İsveçli yönetmen Bo Widerberg’in yaptığı “Kuzgun Çıkmazı” (Kvarteret Korpen).  
 
• 40 yıldır İsveç’te yaşayan yönetmen Muammer Özer’in Hollywood Kaçakları isimli filmi de bu yıl gösterimde yer alacak ilginç filmlerden biri…  
Ayrıca daha önce ülkemizde gösterime giren ancak az sayıda sinema salonunda yer bulabilen Pelin Esmer’in yönettiği İşe Yarar Bir Şey, Onur Saylak’ın yönettiği Daha, Ceylan Özgün Özçelik’in yönettiği Kaygı, Fikret Reyhan’ın yönettiği Sarı Sıcak, Mustafa Kara’nın yönettiği Kalandar Soğuğu filmlerini kaçıranlar festivalde izleme fırsatı bulacak. 

FESTİVALİN İZMİR AYAĞI 

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin İzmir ayağı da 1 Mayıs alanlarında başlayacak. Festivalin açılış etkinliği 2 Mayıs Çarşamba günü 19.30’da İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Açılış salonuna her sene olduğu gibi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünden festival yürüyüşü ile geçilecek. 
Festivalin gösterim salonları: İzmir Mimarlık Merkezi, İzmir Halkevi, İzmir Sanat, Fuar Gençlik Tiyatrosu, Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi, Üçyol Uğur Mumcu Parkı Amfitiyatro, Urla Toprak Sahne Tiyatrosu Necati Cumalı Sahnesi’nden oluşuyor. 

Festivalin İzmir düzenleyicileri: DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Türk İş (Deriteks, Petrol İş Aliağa Şubesi, Sağlık İş, Teksif, Tez Koop İş 1 No’lu şube, Tez Koop İş 2 No’lu şube), KESK İzmir Şubeler Platformu, TMMOB İzmir İKK, İzmir Halkevleri, Sendika.org İzmir.

Festivale destek veren sanatçılar/gruplar: Ahura Ritim Topluluğu, BandoSol, Deneysel Tiyatro Komünü, Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu, İzmir Lindyhop Derneği, Leyli Trio, Mazhar, Praksis Müzik Kolektifi, Sokak Orkestrası, Şina Dika, Grup Zakir, Yol Sahne Tiyatrosu, Urla Toprak Sahne Tiyatrosu, İlker Kılıçer 
13. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali İzmir’de 7-13 Mayıs arasında da ilçe ve mahalle gösterimleri ile devam edecek. 
 

Editör: Haber Merkezi