YUNUS KARA / İZ GAZETE - Küçükaydın, atölyenin usta isimleri bir araya getirdiğini ifade etti.

UİS Akademi ne zaman ve nasıl kuruldu?

 Ekim 2019’da kurulmuş yeni bir atölyeyiz lakin 15 yıllık bir tiyatro birikiminin ve birbirinden usta isimlerin bir araya gelmesi ile oluşmuş kolektif bir akademi deneyimlemekteyiz. Öyle ki akademimizin bünyesinde özel tiyatrolarda çalışmış, çalışmakta olan sanatçılar olduğu gibi farklı şehirlerde Devlet Tiyatroları ve Şehir Tiyatroları bünyesinde üretimler yapmış veya hala çalışmakta olan sanatçılar da bulunmaktadır.

Kuruluş amacı neydi? Nasıl bir felsefe benimsedi?

Atölye başta tiyatro sanatı olmak üzere, tüm sanat dallarında üretim ve eğitim yapar. Ustaların yarattığı geleneği genç kuşaklarla buluşturur. Yeni ve yaratıcı olanı araştırır, bulur. Neşeli, akıllı, cesaretli ve yüzünü performansa dönen bir eğitim ortamı oluşturur.

Eğitime bakış açısı nasıl? Ne gibi atölyeler var?

Atölye’de eğitmenler ulusal ve/veya uluslararası sanat ortamlarında tanınan, aktif sanat yaşantısını sürdüren profesyonel sanatçılardan seçilir. Eğitmenlerin dışında, sanat yaşamlarında duayen olmuş isimler UİS AKADEMİ’de düzenli olarak sanatçı adaylarıyla buluşur. Atölye’nin çalışma stüdyosu, müzikli tiyatro ve kuram sınıfı, kantin ve diğer tüm mekanları sanatsal çalışmanın koşullarını yaratmak için düzenlenmiştir. Atölye sanatsal okur-yazarlığı ve araştırmayı önemser. Başta tiyatro sanatı olmak üzere, sanatın tüm dallarında önemli bir kitap koleksiyonunu katılımcılarıyla paylaşır, var olanı çoğaltır. Atölye sahne üzerinde oynayabilen, tekniği güçlü, sistemli düşünebilen, şarkı söyleyebilen ve dans edebilen yaratıcı oyuncular yetiştirir. Çeşitli mesleklerden insanların yaşamlarını sanatla çoğaltır, genç sanatçı adaylarını profesyonel sanat yaşamına hazırlar.

Kadrosunda kimler bulunuyor akademinin?

Atölyelerimizin eğitmenliklerini Levent Üzümcü, Cengiz Toraman, Meltem Yorulmaz, Cezmi Baskın, Neşe Arat ve Utku Güçoğlu yapmaktadır.

Atölyenin programı nedir? Katılımcılar nasıl bir atölye programı yaşayacaklar?

Oyunculuk atölyemiz Ekim ayında başladı ve Mayıs ayına kadar sürecek. Haftada 2 gün, günde 2 saatlik bir çalışma programımız var şu an. 8 aylık bir atölye süreci yaşayacak katılımcılarımız. Bu 8 ayda yukarıda bahsettiğim bakış açısının yansımalarını görecekleri oyunculuk atölyelerinin yanı sıra alanında uzman ve ünlü oyunculardan da farklı zaman dilimlerinde workshoplar alacaklar.

Akademi bünyesinde atölye haricinde etkinlikler var mı? Ne gibi üretimler planlıyorsunuz?

Yukarıda bahsettiğim gibi oyunculuğun farklı alanlarında, usta sanatçılarla gerçekleştireceğimiz workshopların yanı sıra farklı disiplinlerden de etkinlikler olacak. Ressam, yazar ve heykeltıraş dostlarımızla görüşme halindeyiz. Söyleşi, workshop veya başka formatlarda buluşmalarımız olacak. Belli olan programları sosyal medya hesaplarımızdan paylaşacağız tabii.

Akademinin kuruluşunda bir gereklilik veya alternatif yaratma duygusu var mıydı?

Bir gereklilik veya alternatif yaratma duygusu değil ama bir model yaratmaya çalıştık. Dünya çapında oyunculuk biçimleri ile ilgili çok fazla sayıda biçim, yöntem var iken böyle bir sanat ile ilgili ne kadar farklı eğitim modeli olur ise hepimiz için o kadar zengin bir üretim süreci yaşayacağımızı düşünmekteyiz. Tam da bu sebeple atölyemizin eğitmenleri de birbirinden farklı biçimlerde üretimler sunmuş sanatçılardır.

Sizce oyunculuk eğitimi veren atölyelerin şu an ki durumu nedir, eğitimin niteliği nasıl olmalıdır?

Başka atölyelerin durumu ile ilgili yorum yapmak bizim haddimiz değil, her kurum kendi sanat ve dünya görüşü çerçevesinde çalışmalar yapıyor tabii ki. Biz de bu minvalde kendi atölyelerimizin niteliğini yükseltmeye çalışıyoruz. Biz işin zanaat kısmını ve farklı biçimlerini göstermekle birlikte yaratıcı aklı ve cüretli üretimi ortaya çıkarmanın peşindeyiz.

Akademinin adresi malum ama bulunduğu yerin tarifini bir de sizden öğrenelim mi?

Adresimiz; 1467 Sokak No: 6 Daire: 2 Alsancak Tarifini de şöyle yapabiliriz; Bornova Sokağı’nda bulunan Kordon Vergi Dairesi’ne arkanızı döndüğünüzde sağ çaprazınızda kalan sokağın içindeyiz, bekleriz.

Okurlarımız size nereden, nasıl ulaşabilirler?

Sosyal medya hesaplarımızdan, “www.uisakademi.com” sitemizden ve “bilgi@uisakademi” mail adresimizden ulaşabilirler.

Editör: Haber Merkezi