TUGAY CAN / İZ GAZETE - 24. TÜYAP İzmir Kitap Fuarı İzmirlilere kapılarını açtı. Onur konuğunun Hidayet Karakuş, olduğu kitap fuara İzmirlilerin yoğun ilgi göstermesi beklenirken fuarın ilk gününde beklenen kitapsever sayısına ulaşılmamış olması dikkat çekti.

Özellikle ders kitabı satan standlarda yaşanan boşluklar göz ile seçilir bir noktaya ulaşırken, ders kitaplarının satışında yaşanan düşüşün temel sebebi olarak vatandaşın alım gücünün düşmüş olması dikkat çekiyor. Geride bıraktığımız Eylül ayından bu yana kağıt fiyatlarında yaşanan yüzde 40’lık fiyat artışı başta olmak üzere müfredatın değişmiş olması ve insanların fuarlara son günlerde daha yoğun bir ilgi gösteriyor olması da ders kitapları satışında yaşanan düşüşte önemi bir pay oynadı.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan ders kitabı satış temsilcileri İzmir’de geçtiğimiz ay düzenlenen Çaka Bey kitap günlerinin TÜYAP kitap fuarını etkilemediği noktasında birleştiler.

‘ÇAKA BEY KİTAP GÜNLERİ TÜYAP’I ETKİLEMEDİ’

Konuyla ilgili gazetemize hem kitap fuarını hem de ders kitapları piyasasında yaşanan krizi anlatan Fatih Tahan, İzmirlilerin Alaçatı Ot Festivaline de ilgi gösterdikleri için kitap fuarına ilgilerinin düşük olabileceğini ifade etti. Tahan, Çaka Bey Kitap Fuarı’nın TÜYAP Kitap Fuarı’nı etkilemediğine dikkat çekerek “Hava durumu başta olmak üzere bizi etkileyen unsurlar söz konusu oldu. Ancak perşembe gününün ardından bir artış bekliyoruz. Bundan önce Bursa’daydım. Burası da önümüzdeki günlerde kalabalık olur diye düşünüyorum.” diye konuştu.

Kağıt fiyatlarında yaşanan artışın da satışlardaki düşüşe sebep olduğunun altını çizen Tahan, “Öğrenciler geçtiğimiz sene 20 liraya alınan kitapları bu sene 40 liraya alıyorlar.” dedi.

‘SANIYORUM Kİ ZİYARETÇİ SAYISI ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ARTACAKTIR’

Konuyla ilgili konuşan bir diğer satış sorumlusu satışlarda bir düşüş yaşandığını ancak bunun sebebini kendilerinin de bilmediklerine vurgu yaparak “Geçtiğimiz yıllara göre ilk günün satışları düşük. Sanıyorum ki ziyaretçi sayısı da azdı.” şeklinde konuştu.

Satışların ilerleyen günlerde artmasını beklediklerini ifade eden satışların azalması hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Düşüşün ana nedeni olarak iki şey var. Bunlardan ilki kağıt fiyatlarında yaşanan artış bir diğeri ise bizim kültür yayınları ile ders kitabı yayınları arasındaki mesafesinin uzun olması. Dolayısıyla bizim satışlarımızı da etkiliyor.”

Editör: Haber Merkezi