FATMAGÜL ÖNER / İZ GAZETE - İzmir 24. Kitap Fuarı bugün başladı. Fuar, 6-14 Nisan 2019 tarihleri arasında devam edecek. Fuarın ilk gününde en çok talep gören kitapları sorduk. İşte o kitaplar;

CEPHANE SERİSİ MARKSİST-LENİNİST KLASİKLER (KOR)

CLARİSSA P. ESTES – KURTLARLA KOŞAN KADINLAR(AYRINTI)

İnsanlık tarihi boyunca bastırılmış ve örselenmiş kadınların durumunu sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan ele alan çok sayıda inceleme yapıldı. Her inceleme, kadınları ''tanımlama ve çözme'' açısından çok farklı yöntemler önerdi. Bu önermelerin ne ölçüde kadınların doğasını ilişkin isabetli ve farklı alternatifler olduğu ise tartışmalı. Clarissa P. Estes, Kurtlarla Koşan Kadınlar’da gerçekten farklı bir önermede bulunuyor, kadınlar için yalın, uygulanabilir ve doğal çözümler öneriyor. XIX. yüzyılla birlikte insanlığın doğadan kopuşu ve duygulara yer vermeyen kapitalist bir endüstri çarkının içinde kayboluşundan yola çıkarak, kadınların yapması gereken ilk şeyin içindeki doğal sesi keşfetmek olduğunu söylüyor ve kadınların içlerinde yatan sınırsız güç ve yaratıcılığın, kurtların doğal yabanıllığında yattığı savını ileri sürüyor.

URSULA K. LE GUİN-MÜLKSÜZLER(METİS)

İkili sistem olan Urras’ta kapitalist bir sistem devam ederken Anarres Odo’da ise anarşist bir sistem uygulanmaktadır. Dünya adlarını bu dünyaların kurucusu olan Odo vermiştir. Kitapta Anarres’li olan Shevek’in Urras’a gitmesiyle olaylar başlar. İki dünyada birbirinden oldukça farklıdır. Anerres’de bulunanlar verimsiz topraklarla, kurak olan topraklarıyla zor şartlar altında yaşamaya çalışırken Urras’da ise bunun tam tersinde bir dünya yaşanmaktadır. Verimli topraklar Urras’da bulunurken bu topraklar oradakilere kolay yaşam vermektedir. Kitabın kahramanı olan Shevek Urras’ı cehennemden farksız bulmaktadır.

JOHN STEİNBACK-FARELER VE İNSANLAR(SEL)

Fareler ve İnsanlar, birbirine zıt karakterdeki iki mevsimlik tarım işçisinin, zeki George Milton ve onun güçlü kuvvetli ama akli dengesi bozuk yoldaşı Lennie Small'un öyküsünü anlatır. Küçük bir toprak satın alıp insanca bir hayat yaşamanın hayalini kuran bu ikilinin öyküsünde dostluk ve dayanışma duygusu önemli bir yer tutar. Steinbeck insanın insanla ilişkisini anlatmakla kalmaz insanın doğayla ve toplumla kurduğu ilişkileri de konu eder

ERCAN KESAL-PERİ GAZOZU(İLETİŞİM)

Günümüzde Divan Edebiyatı tadında yerli romanlar bulmak pek de mümkün değil. Ercan Kesal’in Peri Gazozu kitabı da kitapseverleri tam da buradan yakalıyor.
Ercan Kesal Peri Gazozu romanında farklı farklı insan hikayeleri sunuyor. Her birince o sıcak duyguları alabileceğiniz, mutlaka birinde kendinizden parçalar bulabileceğiniz hayat hikayeleri.

STEPHEN HAWKİNG-ZAMANIN KISA TARİHİ(ALFA)

Bu kitap özellikle bilim ile ilgilenen meraklı beyinlerin severek okuyacağı tarzda bir kitap olmuştur. Kitap içerisinde pek çok teorik bilginin yer alması ve geçmişte bilim adamlarının açıklamaya çalıştıkları soruların cevapları yer almaktadır. Yazar kendince bir gözlem yaparak bilgilerini ve dünya üzerine, fizik üzerine görüşlerini bu kitapta belirtmiştir. Kitabın özellikle bilim ile ilgili olması fizik ile ilgilenen kişilerin oldukça hoşuna gidecektir. İçerisinde bildiğiniz ya da hiç bu açıdan bakmamıştım diyebileceğiniz bilgiler yer almaktadır.Stephen Hawking’in bilim dünyasında da çok okunan kitaplarından biri haline dönüşmüştür.

ENGİN ALAN-RUH İKİZLERİ(BİLGİ)

Bu kitabın ana konusu, birbirlerinin ruh ikizi olan Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) ve Büyük İsrail Projesi'dir (BİP).
Her iki proje de Türkiye'nin bekası, güvenliği, birlik ve bütünlüğü ile doğrudan ilişkilidir.

WILLIAM GOLDİNG-SİNEKLERİN TANRISI(İŞ BANKASI)

"Sineklerin Tanrısı", günümüzde bir atom savaşı sırasında, ıssız bir adaya düşen bir avuç okul çocuğunun, geldikleri dünyanın bütün uygar törelerinden uzaklaşarak, insan yaradılışının temelindeki korkunç bir gerçeği ortaya koymalarını dile getirir. Konusu, R. M. Ballantyne'ın Mercan Adası gibi eşsiz bir mercan adasının cenneti andıran ortamında başlayan bu roman, çağdaş toplumlardaki çöküntünün, insan yaradılışındaki köklerini gözönüne sermek amacıyla Mercan Adası'ndaki duygusal iyimserlikten apayrı bir yönde gelişir.

SABAHATTİN ALİ-KÜRK MANTOLU MADONNA(YAPI KREDİ)

Kitap, Rasim adlı karakterin iş bulması ile başlar. Ancak romanın esas konusu Rasim’in iş yerinde aynı odayı paylaştığı Raif Efendi’nin Almanya’da yaşadıklarıdır. Raif Efendi’nin her gün okuduğu siyah kaplı defteri okumaya başlayan Rasim üzerinden esas hikayeyi öğreniriz. Raif Efendi, babasının isteği üzerine Almanya’ya gider. Almanya’da gittiği resim sergisinde bir kadın portresini görür ve bu resimden çok etkilenir. Kürk Mantolu Madonna romanı Raif Efendi’nin resimde gördüğü kadın olan Maria Puder ile tanışmasını ve birbirlerine aşık olmalarını konu alır.

GEORGE ORWELL-1984(CAN)

Kitapta 3 farklı güçten bahsediliyor. Kitabın ana karakteri olan Winston Okyanusya’da yaşıyor. Bunun dışında iki ülke daha var Doğu Asya ve Avrasya. Okyanusya korku ile sindirilmiş, her daim insanları izleyen sistemlerin olduğu bir ülke. Düşünün ki televizyondan sizi görebiliyorlar, duyabiliyorlar ve her daim kontrol altına alınıyorsunuz. Bu kadar engel ve yasak varken kendinizi nasıl özgürce ifade edersiniz? Edemezsiniz. Zaten öyle bir beyin yıkama yapılıyor ki insanların birçoğu ifade edecek bir şey bile düşünmüyor. Hatta birçok çocuk kendi ailesini “Düşünce Polis”lerine şikâyet ediyorlar. Herkes son derece gaddar ve nefret dolu birbirine karşı.

RAY BRADBURY-FAHRENHEIT 451(İTHAKİ)

Guy Montag işini seven bir itfaiyeciydi. On yıldır kitap yakıyordu. Gecenin bir yarısında yola çıkışlarını, alevlerin kitapları yutuşunu hiç sorgulamamıştı... Hiç sorgulamamıştı, insanların korkusuzca yaşadıkları bir geçmişi anlatan o 17 yaşındaki genç kızla karşılaşana dek... Montag'ın hayatındaki bütün yanlışlar doğrularla yer değiştirir o andan sonra... İşini, eşini, yaşayışını yeni bir gözle değerlendirir. Önünü alamadığı duyguları onu, asla tahmin edemeyeceği şeyler yapmaya iter. Sansüre, totaliter yönetimlere, kültür endüstrisine ve uzunca bir süredir sürdürdüğümüz yaşam tarzına yönelik en keskin eleştirilerden biri. Okuyun ve kendinizi yeni baştan kurun.

ULUÇ GÜRKAN-ATATÜRK’ÜN İZİNDE TÜRKİYE DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEKTİR (TEKİN)

ATAOL BEHRAMOĞLU-BEYAZ İPEK GİBİ YAĞDI KAR (CUMHURİYET)

Cumhuriyet dönemi şiirimizde kendine özgü bir yeri olan Ataol Behramoğlu 50 yıldır yazdığı dizelerden 100’ünü seçip ayırdı. "Beyaz, İpek Gibi Yağdı Kar" 50 yıldan seçilmiş 100 şiirinden oluştu. Lirik... Epik... Kişisel... Toplumsal şiirler... Ataol Behramoğlu’nun dünya dillerine çevrilmiş, uluslararası ödüller almış şiirlerinden bir seçkidir bu kitap. Hem bir şiir seçkisi hem de şiir dilinde bir Türkiye öyküsü.

SEVDA ÜLKÜMEN OVALI-ARIZALARIN KESİŞME NOKTASI(YİTİK ÜLKE)

Sevda Ülkümen Ovalı'nın bu ilk romanda bir aşk hikayesi ekseninde, ülkenin çeşitli yerlerinden bambaşka hayatları göz önüne sererek, kadına karşı şiddet, kadın cinayetleri, otizm, yoksulluk, erken yaşta evlendirilen kız çocukları, sınıf farklılıkları, ensest ilişkler gibi pek çok toplumsal konuya değiniyor.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ-SEHER(DİPNOT)

Seher, Selahattin Demirtaş'ın öykü kitabı. Dipnot Yayınları tarafından 16 Eylül 2017 tarihinde basılan ve 144 sayfadan oluşan kitapta 12 öykü bulunuyor. Seher'de temizlikçi bir kadın, bir delikanlı, bir otobüs şoförü, beyaz yakalı bir kadın gibi kahramanların hikâyeleri yer alıyor.

Editör: Haber Merkezi