Multimedya okuma performansı ‘Türkland’ Türkiye’den Almanya’ya göçün 60. yıl dönümü vesilesiyle ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle 19 Ekim Salı 20.30’da Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak seyirciyle buluşuyor. Bugüne kadar Berlin başta olmak üzere Almanya’nın 15 şehrinde ve İstanbul’da sahnelenmeye devam eden ‘Türkland’ çok kültürlü kimlik karmaşasının ortasında kendini bulma çabası veren bir kadının hikayesini anlatıyor. Dilşad Budak Sarıoğlu'nun otobiyografik romanından sahneye uyarlanan performans, Türkçe dilinde ve Almanca üst yazıyla sahneleniyor.

TÜRKLAND HAKKINDA

Almanya’da büyüyen Dilşad, ailesiyle kaçarak terk ettiği Türkiye‘ye yıllar sonra aşkı için geri döner. Almanya’da göçmen ve Türkiye’de geriye göç eden olarak yaşadıklarıyla baş etme sürecini; her iki kültürün de içinde barındırdığı klişeleri ve kendine has tuhaflıklarını düğün gününde irdelemeye başlar. Performans düşündürücü ve mizahi bir üslupla göç, kimlik, Türk-Alman tarihi ve ilişkileri gibi kavramları ele alıp; bunların ışığında aidiyet arayışının insana özgü ve evrensel olduğunu anlatıyor. Sahnede Dilşad Budak-Sarıoğlu’na, Ilgıt Uçum'un eşlik ettiği 70 dakikalık performansın yönetmenliğini İrem Aydın üstleniyor.

Yazan ve Çeviren: Dilşad Budak-Sarıoğlu

Yöneten: İrem Aydın

Sahneye Uyarlayan: Dilşad Budak-Sarıoğlu, İrem Aydın, Ilgıt Uçum

Performans: Ilgıt Uçum, Dilşad Budak-Sarıoğlu

 
EKİP HAKKINDA

DİLŞAD BUDAK-SARIOĞLU (Yazar/Oyuncu)

İstanbul’da doğup Almanya’da büyüdü. Düsseldorf Heinrich-Heine Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 2011 yılında Türkiye‘ye yerleştikten sonra, İstanbul ve Münih merkezli bir hukuk şirketinde CEO olarak çalıştı. Almanya’da oyunculuk eğitimi alarak tiyatro ve müzikallerde sahne aldı. 2015 yılında Şahika Tekand Stüdyo Oyuncuları’nda oyunculuk eğitimini tamamladı. 2017 yılında Entropi Sahne’de otobiyografik romanından sahneye uyarlanan Türkland performansında yer aldı. Aynı ekiple birlikte Almanya’dan Mehrtyrer Kollektiv işbirliğiyle sahneye konan Düğün adlı oyunda rol aldı. 2013 yılından beri oyuncu, yazar, sunucu ve Alman Televizyonu ile Alman Radyosu için serbest prodüktör olarak çalışmaktadır.

ILGIT UÇUM (Oyuncu)

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. 2012-2015 yıllarında Şahika Tekand Studio Oyuncuları’nda oyunculuk eğitimi aldı. Kadir Has Üniversitesi’nde Film ve DramaYüksek Lisansı yaptı. Studio Oyuncuları ve İstanbul Devlet Tiyatrosu oyunlarında yer aldı. 2017 yılında Entropi Sahne’de Türkland performansına dahil oldu. Aynı ekiple birlikte Almanya’dan Mehrtyrer Kollektiv işbirliğiyle sahneye konan Düğün adlı oyunda rol aldı. İstanbul’da yaşayan oyuncu tiyatronun yanı sıra film, dizi ve reklam çalışmalarında yer almaktadır.

İREM AYDIN (Yönetmen)

İstanbul Üniversitesi İspanyol Dili ve Edebiyatı’ndan mezun olup Carlos III de Madrid Üniversitesi Tiyatro Yaratımı Yüksek Lisansı yaptı. Türkiye’yi temsilen INTERPLAY Genç Oyun Yazarları Festivali ile Theatertreffen International Forum’a katıldı. Kendi yazıp yönettiği iki oyunla Makedonya MOT Uluslararası Tiyatro Festivali’ne katıldı. Entropi Sahne’de sanat yönetmenliği yaparken Türkland ile kendi yazmış olduğu Yerden Yukarı Bulutların Altında performanslarını yönetti. Entropi Sahne ile Almanya’dan Mehrtyrer Kollektiv işbirliğiyle sahneye konan Düğün adlı oyunu yönetti. Şu an Berlin’de yaşıyor ve üretiyor.

Editör: Haber Merkezi