İZ GAZETE- İz TV ekranlarında yayınlanan Nüans programının bu haftaki konusu, Foça’da gerçekleşen 15. Türkiye Tiyatro Buluşması ve bu buluşmanın organizasyon koordinatörü Mehmet Serkan Koçak konuk oldu.

Bugün başlayan ve 19 Ağustos Cuma gününe kadar devam edecek festivale bu yıl Foça ev sahipliği yapıyor.

Türkiye Tiyatro Buluşmasının, dünden bugüne yolculuğu, içeriği ve amacı gibi konularım konuşulduğu programda Serkan Koçak, ‘’ İnsanlara hayatlarında yeni bir kapı açmak istiyoruz. Biz bu buluşmaları Ege Bölgesinde yapıyor olsak bile Türkiye ve dünyanın her yerinden ücretsiz katılım sağlanabiliyor. Orada yerini almak için ön başvuru formunun doldurulması yeterli.  Her yıl düzenlediğimiz bu festivalde sadece tiyatro sevenleri buluşturmak değil, herkese tiyatroyu ulaştırıp tanıtmak istiyoruz. Katılan herkesin usta isimlerden atölye eğitimleri, workshop çalışmaları alabildiği, söyleşilerde herkesin konuşup kendini ifade edebildiği bir ortam sağlıyoruz. Çünkü bizim amacımız herkesin söz hakkı olduğunu göstermek. Sadece birileri konuşup birileri susmayacak.‘’ sözleriyle Türkiye Tiyatro Buluşmasının amacını özetledi.

Bu yıl on beşincisi düzenlenen Türkiye Tiyatro Buluşması dünden bugüne nasıl bir yol aldı, nasıl bir gelişme yaşadı sorusu üzerine Koçak, ‘’Öncelikle her yıl daha fazla kişiye ulaşıp daha çok büyüyoruz. Özellikle son iki üç yıl içinde uluslararası bir platforma dönüştü. Yurt dışından misafirlerimiz, hocalarımız geliyor. Bu yılda Avusturya, Almanya, Irak ve İtalya’dan katılımlar gerçekleşiyor’’ dedi.

Farklı ülkelerden tiyatro emekçilerinin bir araya gelerek ortak bir dil konuşmadan tiyatroyu ortak dil haline getirerek bir şeyler üretmesi çok farklı bir duygu. Bu buluşmaların uluslararası olması bize nasıl bir kazanım sağlıyor sorusunu Koçak, ‘’Bu çok farklı bir etkileşim. Farklı alanlardan ziyade farklı bir ülkenin kültürüyle tanışıyoruz. Bizler tiyatroya başladığımız zaman hep belli ekoller çerçevesinde gidiyoruz. Hatta seçtiğimiz bir ekol doğrultusunda tiyatro hayatımıza devam ediyoruz. Ama bu uluslararası festivaller bize farklı yeni pencereler açıyor. Yurt dışında izlediğim bir oyun için bizim ülkemizde böyle oynanmaz algım değişti mesela. Her oyun rejisiyle, kurgusuyla sahneleneceği ülkenin kültürüne uyarlanıp sergilenebilir diyorum artık ‘’ sözleriyle cevapladı.

Türkiye Tiyatro Buluşmasının diğer festivallerden daha farklı bir ilkesi, duruşu boyutu, inancı ve umudu var. Sadece eğlence amacı taşımayan, öğrenen, öğreten, herkesin söz sahibi olup kendini ait hissettiği bir  festival. Bu hissiyatın nasıl gerçekleştiğini anlatan Koçak, ‘’ Bu yıl ilk defa katılan bir katılımcı ile daha önce defalarca gelmiş -müdavim- dediğimiz katılımcı her zaman eşit haklara sahiptir. Tabii ki ilk defa gelen bir insanda çekingenlik oluyor. Biz ekip olarak ya da diğer eski katılımcılardan herhangi biri bunu fark ettiği an elimize kahve alıp yanına giderek o çekingenliği kırmasını sağlıyoruz. Festivalin içine dahil ediyoruz. Yıllardır bu festivale katılan kişiler olarak sürekli iletişim halindeyiz. Geçen yıl ilk defa gelmiş olan bir katılımcı bu yıl arayıp organizasyonda ben ne yapabilirim diye soruyor. Birlikte emek verip, birlikte üretip, birlikte eğleniyoruz. Orada kimse kimseyle yarışıp bilgisini kanıtlamak zorunda değil ama herkes paylaşmak zorunda. Hocalarımız bilgilerini paylaşırken katılımcılar bir yıl boyunca neler yaptığını paylaşıyor.’’

15.TÜRKİYE TİYATRO BULUŞMASI ve FOÇA

15.Türkiye Tiyatro Buluşmasına ev sahipliği yapan Foça nasıl bir beş gün geçirecek sorusuna Serkan Koçak, ‘’Öncelikle bu festivale ev sahipliği yapan yerel yönetimin tiyatroya ve sanata olan bakış açısını ortaya koyuyor. Foça halkına büyük bir kültür hizmeti aslında. Foça Belediyesinin bu festivali istemesi, bunun için imkanlarını zorlaması aslında hem belediye olarak tiyatroya ne kadar değer verildiğini hem de halkının bunu istediğini gösteriyor. Çünkü, biz hazırlıklarımızı yaparken Foça halkı yanımıza gelip  -biz de katılabilecek miyiz?-  diye soruyorlardı. Foça halkının da katıldığı unutulmayacak çok değerli bu beş gün Foça’nın değerine değer katacak.’’

ÜLKE OLARAK KÜLTÜR SANAT POLİTAKASINA İHTİYACIMIZ VAR

Bugüne kadar 350 den fazla tiyatro topluluğuna, sayısız usta isimle atölye ve söyleşilere, profesyonel/amatör yüzlerce oyunun sahnelenmesine ve binlerce katılımcıya ulaştı Türkiye Tiyatro Buluşmaları.

Her yıl başka bir ilçede gerçekleşen, Türkiye Tiyatro Buluşmasına büyük bir katkı ve desteğini sunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e ve bu buluşmalarda emeği geçen her bir emekçiye teşekkürlerimizi sunuyoruz. İzmir’de yaşayan bir vatandaş ve tiyatro emekçisi olarak bu denli sanata değer veren şehirde yaşamak nasıl bir şey sorusuna Koçak, ‘’Başkanımız Tunç Soyer’e sadece Türkiye Tiyatro Buluşmasına verdiği destek için değil, İzmir’de tüm kültür sanat emekçilerine verdiği değer için ben de teşekkür ediyorum. Özellikle pandemi sürecinde ve sonrasında tüm imkanları zorlayarak bizler için her şeyi yapan bir başkanımız var. Ne kadar teşekkür etsek az kalır. Ama sadece İzmir için değil genel olarak Türkiye’de tiyatro sanatı içinde yer alan tüm emekçilerin Tiyatro Salonu sıkıntısı var. İzmir’de gerçekten çok fazla tiyatro topluluğu var ve biz salon kapmaca oynuyoruz. Bu sorun sadece belediyelerin çözebileceği bir durum değil devlet katkısı gerektiren bir ihtiyaç. Farklı şehirlere de oyun için gittiğimiz zaman bize nikah salonu veya ışığı-ses düzeni yetersiz olan konferans salonları veriliyor. Bizim ülke olarak kültür sanat politikasına ihtiyacımız var. Sanat alanında tüm yerel yönetimlerin devlet kanallarıyla birlikte çözebileceği sorunları var. Bizim yaşadığımız sorunların tamamı sadece büyükşehir belediyesinin çözebileceği sorunlar değil’’ sözleriyle tiyatro emekçilerinin salon sıkıntısını ve sorunlarını dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi