DUYGU KAYA/ İZ GAZETE: 14-22 tarihleri arasında gerçekleşecek İzmir Uluslararası Edebiyat Festivali bugün başladı. Türkiye’den ve farklı ülkelerden önemli şair ve yazarları bir araya getiren 4.Uluslararası İzmir Edebiyat Festivali Kültürpark’ta gerçekleşirken, açılış konuşmasını onur konuğu Murathan Mungan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptı.

‘YAPIT VERMEKTE İNAT EDEN BÜTÜN AYDINLARI SAYGIYLA ANARIM’

Konuşmaya edebiyat festivalinde emeği geçen herkese teşekkür ederek başlayan Murathan Mungan,

“Edebiyatçılarını, sanatçılarını, aydınlarını yıllar yılı adliye koridorlarında hakim karşısında hapishane koğuşlarında süründüren ülkede, yazmakta, söylemekte, fikir üretmekte, yapıt vermekte inat etmiş bütün edebiyatçıları, sanatçıları, aydınları, gazetecileri hayırla, hatırla, vefayla anmak isterim. Benim lise yıllarımda öğrenciler fen ve edebiyat bölümlerine ayrılırdı. Fen Bilimlerini seçen öğrencilerin daha başarılı olacağı edebiyatı seçen öğrencilerin ise açıkça olmasa da başarısız gözüyle bakılırdı. Ve ben de o ‘başarısız’ öğrencilerden biriyim” ifadelerini kullandı.

‘BU ÜLKENİN KÜLTÜREL MİRASINA SOLCULARIN SAHİP ÇIKMASI TESADÜF DEĞİLDİR’

Dili, edebiyatı korumanın üzerine bir konuşma gerçekleştiren Mungan, ayrıca şunları kaydetti:

“Bu ülkenin kültürel mirasına solcuların sahip çıkması bir tesadüf değildir, bu her zaman böyle olmuştur. Milleyetçilik ve sağcılık her zaman var oldu ve demek istemiyorum ama bundan sonra da olacak gibi. Ama hangi ülkede kendi dilini bu kadar bilmeyen bu kadar milliyetçi vardır bilemiyorum. Eğer küfür ve hakaret olmasa öz dillerini hatırlamayacaklar, bunun farkına da biz mi vardırmak zorundayız? Edebiyat aynı zamanda bir başka olma, bir başkasının yerine geçme sanatıdır. Edebiyat bizi birbirimize yakınlaştırır, bir başkasını hatırlatır, dışlayıcı farklılıklar üzerinde yükselmez. Irk, millet, din ve inanç üzerinde yükselmez.”

‘İZMİRLİLER ÖLÜMSÜZLÜĞÜ ÖLÜMDE ARAMAZ’

Mungan’dan sonra kürsiye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer çıkarak Murathan Mungan’a plaket takdim ederek konuşmasında “Hakikaten doyulmaz bir söyleşi ve sohbet. Başını kaçırdığım için çok üzgünüm, mecliste çok uzun bir gündü. Konuşmada bir yer yakaladım ki çok hoşuma gitti. Ölümsüzlüğü ölümde aramıyor İzmirliler, ölümsüzlüğü aşkta arıyoruz biz. Hepinizi saygıyla selamlıyorum, tekrar hoş geldiniz” açıklamalarına yer verdi.

‘İZMİR HER ZAMAN…’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuşmasını yaptıktan sonra İz Gazete’ye özel festivalle ilgili açıklamalarda bulundu.

“İzmir her zaman sanatın ve edebiyatın başkenti. Gurur duyuyorum. Dilerim ki hep öyle kalsın, dilerim İzmir hep edebiyatın, sanatın, festivallerin baş şehri olsun. Bunun için çok çalışacağız.”

Editör: Haber Merkezi