DERLEYEN: FATMA KIRAN/ İZ GAZETE- İz TV ekranlarında yayınlanan Nüans programının bu haftaki konuğu Urla Toprak Sahne Tiyatrosu’nun kurucusu, yönetmeni ve aynı zamanda oyuncusu olan Serkan Baştürk oldu. 15 Ekim tarihinde başlayacakları Türkiye turnesinde hedeflerini açıklayan Baştürk, 81 ile oyunlarını götürmek ve bir turne tiyatrosu olmak istediklerini kaydetti.

2008 yılında Urla’da 9 genç ile yola çıkan Toprak Sahne Tiyatrosu kurulduktan iki yıl sonra ücretsiz oyunlar, söyleşiler düzenlemeye başlamış ve bunu her yıl genişletip büyüterek geleneksel bir festivale dönüştürmüşlerdir. Bu süreci Serkan Baştürk şöyle anlatıyor: “Kurulduktan iki yıl sonra ilk festivalimizi gerçekleştirdik. Amacımız Urla’nın tiyatro gitmemiş köylerine tiyatro götürmekti. Yolumuza ilk oradan başladık ve ilk festivalden sonra bir şeylerin değiştiğini gördük. Bunun üzerine giderek Urla’da her hafta doğaçlama tiyatro, ücretsiz etkinlikler, söyleşiler yaptık. Urla’da bu kültürün bir şekilde ilerlemesini sağladık. Yaptığımız her şeyin karşılığını vererek bize bu enerjiyi veren yine Urlalılar oldu. Aldığımız bu karşılık her defasında bizi daha ileriye götürdü ve güç kaynağı oldu.”

‘BÜYÜK DESTEĞİNİ ALDIK’

Her sokağa, mahalleye, köye tiyatro götüren tiyatro topluluğuna ‘Toprak Sahne’ adını veren Urlalılar olmuş. Urla’da kurulan ilk tiyatro topluluğu olma özelliği taşıyan Toprak Sahne Tiyatrosu Urla’nın gözbebeği olmayı da başarmış. Baştürk, “Yaptığımız festival ve etkinliklerde Urla esnafı ve halkının büyük desteğini alıyoruz. Toprak Sahne olarak onlardan aldığımız bu güç ile Türkiye turnesine çıkıyoruz. Bu yıl dokuzuncusunu yaptığımız festivalde 35 nokta belirlemiştik ve bu 35 noktayı iki günde Urla esnafıyla organize edip doldurduk. Maddi, manevi, otel, uçak bileti vs gibi her türlü imkânlarını seferber ediyorlar” dedi.

‘51 İL GEZDİK’

"Birçok tiyatro topluluğunun şikâyetçi olduğu sıkıntıların hepsini siz de yaşamanıza rağmen, kendi imkânlarınızla bu sıkıntıları aşmaya çalışıp istikrarlı bir şekilde ilerleyip büyüyorsunuz. Bu gücü nereden alıyorsunuz" sorusuna Baştürk, “Türkiye’de 81 il var ve buralarda az ya da çok sahnelerimiz var. Önce Urla İzmir dışında farklı şehirlerde oyunumuzu sahneledik böylece koşulların nasıl olduğunu görmüş olduk. ‘Neden tüm Türkiye’ye bu şekilde turne yapmıyoruz?’ dedik. Geçen sene sadece çocuk oyunuyla 51 il gezdik. Ekipçe yola çıkıyor, ekipçe çalışıyor, ekipçe seyirci topluyoruz. Seyirci sahneye geldikten sonra hakkaniyetli bir bölüşümle başarmış oluyoruz. Bizi bir araya getiren ilk sebep adil olmak ikinci sebep ekip olarak çok eğleniyor oluşumuz. Mesela ekipte her bir arkadaşımız bir coğrafi bölgemizi tiyatro alanında iyi bilmek zorunda. İlk başladığımız yıllarda Türkiye’de kaç tane sahne var öğrenmek istediğimde bulamamıştım ve bu beni çok üzmüştü. Ama şimdi biz tiyatroyla ilgili her bölgenin verilerini çıkartıyoruz” sözleriyle cevapladı.

‘PES ETMEMEK GEREK’

Bağımsız tiyatro topluluğu olarak yıllarca ayakta kalmanın sırrını inat etmek olarak tanımlayan Baştürk, “Pes etmemek gerek. Toprak Sahne'yi bu noktaya getiren bu mücadele gücüdür. Hiçbir zaman Urla bize sahne vermiyor deyip vazgeçmedik. Hatay, Mersin, Adana, Alanya gibi başka şehirlere gidip oynuyoruz. Burada yaptığımız işin ne olduğunun da önemi var. Her çocuk oyununu oynamıyor, her tiyatro metnini sahnelemiyoruz. Çünkü bizim politik bir duruşumuz var. Çocuk oyununda bir şeyler anlatırken çocuğu boğmayacak bir hikâye örgüsü üzerinden çocuğun doğruya yanlış karar vermesini sağlıyoruz. Çocuk seyirci bizim için çok önemli. Geçen yıl çocuk oyunuyla gezdiğimiz 51 il’i bu yıl 81 il’e çıkarmayı hedefliyoruz ve bu çocuklar 10 yıl sonra büyüyüp bizim yetişkin oyunlarımızın seyircisi olacaklar. Repertuarımız ne kadar güçlü olursa gittiğimiz yerlerde seyircimizle o kadar var oluruz” şeklinde konuştu.

TEK KİŞİLİK OYUNU ANLATTI

‘Merak Etmeyin Anlatmadan Atlamayacağım’ tek kişilik oyununu konuştuğumuz Baştürk oyunla ilgili olarak, “Toprak Sahne’nin gerçek anlamda gücünü birleştirip ortaya koyduğu bir oyun oldu. Yazan: Onur Çatal Yöneten: Yiğit Kocabıyık ve oyuncu olarak ben Serkan Baştürk isimleri olsa da Toprak Sahne Tiyatrosu’nun, tüm ekibin oyunuydu. Biliyorsunuz pandemiden sonra tek kişilik bir oyun furyası başlamıştı. Biz de aramızda konuşuyorduk yazıp oynayalım, bir şeyler üretelim diye. O günlerde Onur, ben, Yiğit yoldayken cam silen bir çocuk gördük ve ‘Acaba bunun hikâyesi nasıldır?’ diyerek konuştuk. Daha sonra bu konu; Onur’un kaleme alıp geliştirip büyüttüğü ve bir dünya oluşturduğu Bedo karakteri oldu. ‘Merak Etmeyin Anlatmadan Atlamayacağım’ aslında görmediğimiz, yok saydığımız, bir öbürü-öbürleri hikâyesi. Tam anlamıyla hikâye kendi içimizden çıkarak geldi. Oyunun çıkma sürecinde Bedo’nun hikâyesini anlatırken ya da okurken Onur’un o kadar güzel dokunduğu noktalar var ki, okurken bana dokunan her nokta seyirciye de dokundu. Okurken oynarken biz de neler uyandırdı, neler yaptı buna dikkat ediyoruz. Çünkü biz her oynadığımız oyunun aynı zamanda seyircisiyiz de” sözlerini aktardı.

Editör: Haber Merkezi