Gizem TABAN/ İZ GAZETE- Efes Selçuk Belediyesi ev sahipliğini yaptığı ve 2-6 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek olan 14. Türkiye Tiyatro Buluşması’nda iki gün geride kaldı. Çeşitli atölye, söyleşi, tiyatro oyunlarının gerçekleştiği Tiyatro Buluşması’nın üçüncü günü de atölyelerle başladı. Gün içinde gerçekleşen atölyelerin ardından akşam saatlerinde Ahmet Ferahlı Parkı’nda ‘Yaşayan Dil ve Tiyatro’ ile ‘Tiyatroda Yeni Örgütlenme Modelleri ve İhtiyaçlar’ söyleşileri gerçekleşti. Moderatörlüğünü Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi Temsilcisi ve Yazar-Yönetmen Kamer Yıldız Ok’un yaptığı söyleşilerin konukları Yazar-Yönetmen-Oyuncu Cengiz Toraman, Yazar-Yönetmen-Gazeteci Işıl Özgentürk ve Tiyatro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği (OYÇED) Başkanı Nazif Uslu oldu. 

ATÖLYELER SÜRÜYOR

Tiyatro Buluşması’nın üçüncü günü Çağrı Özgür Hün’ün Şan Atölyesi ile başladı. Ardından Kamer Yıldız Ok, Yazarlık Atölyesi’ni gerçekleştirdi. Cengiz Toraman ile ‘Oyuncu musun? Öyleyse Yak Kendini’ Atölyesi’ni, Yüksel Saymaz Işık Atölyesi’ni, Ayşe Emel Mesci ‘AEMA Ritüelden Dramaya;Hikaye Anlatıcılığı’ Atölyesini, Meltem Yorulmaz Dans- Hareket Atölyesi’ni, Faysal Tekoğlu Tango Atölyesi’ni, Kemal Oruç ise ‘Çocuklar için Yaratıcı Drama’ Atölyesi’ni gerçekleştirdi. 

‘YARATTIĞI MESAJ ÇOK ÖNEMLİ’

‘Yaşayan Dil ve Tiyatro’ söyleşisinde konuşan Yazar-Yönetmen-Oyuncu Cengiz Toraman, “Dil dediğimiz zaman; bir atmosferi, bir dünyayı yaratmak açısından yazarken dikkat ettiğim şeyler var. Önce hikayeyi düşünürüm. Hikayelere hepimizin ihtiyacı var. Hikayeler bizi yaşadığımız hayatın realitesinden uzaklaştırır ya da daha iyi anlamamızı sağlar. Hikayelerinizi seçerek anlatırsınız. Hayatımızın hikayesi dediğimiz anımsamayı tercih ettiklerimizdir. Yaşadığımız her şeyi anlatmayız. Oyun yazarken de anımsamak istediklerimi yazıya dökerim. Dilin yarattığı bir mesaj var seyredene. Dilin yarattığı şey çok önemli. Kalıyor ve iz bırakıyor. Bazen bir cümleyi söyleyebilmek için koca bir oyun yazıyoruz” açıklamalarında bulundu. 

‘DİYALOGLARA DİKKAT’

Yazar-Yönetmen-Gazeteci Işıl Özgentürk, “Dil insanın ana yurdudur. Biz dilimizle insanlara dokunuruz, insanlarız anlarız, birlikte oluruz, şarkılar söyleriz, ağıtlar yakarız. Dil, insanoğlunu var eden bir şeydir. Her sanat dalında dilin tüm güzelliklerini hissederiz. Oyun yazarı olmak istiyorsanız, senaryo, hikaye, roman yazmak istiyorsanız öncelikle konuşmalara ve diyaloglara dikkat edin. Çünkü yazdığınız şeyi en gerçekçi, kullandığınız sözcükler yapacaktır. Örneğin; bir işçi ne yapıyor, bilmek zorundasın. Çünkü bir maden işçisi ile bir tekstil işçisinin insanlara seslenmesi farklıdır. Bunu bilmek zorundasınız. İnsanların nasıl konuştuklarına bir röntgenci gibi sızmanız lazım. Ancak böyle gerçekliği yakalayabilirsiniz” ifadelerini kullandı. 

‘YÜZLERCE ROBİN HOOD VAR AMA…’

Tiyatro Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve OYÇED Başkanı Nazif Uslu ise, “Sanatın, tiyatronun dili çok estetik ve ekonomik kullanılması gereken bir dildir. Şairler bu ölçüyü daha iyi yakalar. Biz tiyatroda bu dili çok yakalayamadık. İyi metinlerimiz, iyi hikaye anlatıcılarımız elbette var ama bu topraklardaki hikayelerin anlatıcıları çok daha ileride olması gerekir. Çünkü Avrupa’da, Amerika’da hikaye bitmiş ama bizim coğrafyamızda hikayeler daha ellenmemiş. Yeni yeni ele alınmaya başlanıyor. Robin Hood’un filmini, çizgi filmini çektiler. Bizde yüzlerce Robin Hood var ama bizler bunları kullanamıyoruz, sıkıntılarımız var. O yüzden dili; çok fazla laf kalabalığı yapmadan, cümleleri etkili kurarak, derdimizi daha iyi anlatan metinlerle, anlatacağımız dünyaları daha estetik bir şekle büründürüp daha etkileyici hale getirmek gerekiyor” dedi.

TİYATRODA ÖRGÜTLENME MODELLERİ

‘Tiyatroda Yeni Örgütlenme Modelleri ve İhtiyaçlar’ konusunda konuşan Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi Temsilcisi ve Yazar-Yönetmen Kamer Yıldız Ok, tiyatroda örgütlenmenin önemini vurguladı. Ok, “Yeni örgütlenme modelleri dediğimiz zaman; tiyatronun sadece büyük kentlerde değil aynı sorunların küçük kentlerde de olduğunu biliyoruz. Artık biz Adıyaman’daki, Burdur’daki tiyatro emekçisinden haberdarız. Tiyatronun, sadece tiyatro yapımcılarının değil tüm tiyatro emekçilerinin bir emek mücadelesi olduğunu biliyoruz ve diğer örgütlenmelerle birlikte mücadele ediyoruz” diye konuştu.  

‘MESLEK TANIMIMIZ YOK’

OYÇED Başkanı Nazif Uslu, “Baktığımızda bütün bu çaba içerisinde olduğumuz yerde sayıyoruz. Meslek olarak tanımlamamız yok. Tiyatro sanatı deniyor, ‘meslek’ değil. Yasalarda yerimiz yok. Bize siyasetçiler, bürokratlar ‘toplu bir örgüt kurun öyle gelin’ diyor ama bize yasa olarak meslek örgütü kurma hakkı tanınmıyor” ifadelerini kullandı.

‘AŞK DERSLERİ’ TİYATROSEVERLERLE BULUŞACAK

Söyleşinin sonunda Efes Selçuk Belediyesi Meclis Üyeleri; Güllü Kartal ve Dilek Yolcu, konuşmacılara teşekkür hediyesi takdim etti. Akşam saat 21.00’da Füsun Demirel ile Aşk Dersleri Oyunu tiyatroseverlerle buluşacak.

Editör: Haber Merkezi