İZ GAZETE- Ege Tiyatrolar Birliği Temsilcisi Arkın Selek, Efes Selçuk Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı 14. Türkiye Tiyatro Buluşması’nda İz Televizyonu’nun sorularını yanıtladı. Selek, çarpıcı mesajlar verdi. 

‘BELEDİYELERİN GÖREVİ’
Tiyatro Buluşması’na dair konuşan Ege Tiyatrolar Birliği Temsilcisi Arkın Selek, “Bu tür etkinlikler, kamplar, eğitimler buluşmalar çok değerli. Hem eksiklerimizi gidermek hem de yeni insanlar tanımak, onlarla fikir alışverişi yapmak ve ufkumuzu biraz daha açmak gerçekten önemli.  Bu organizasyonu düzenleyenlere çok teşekkür ediyorum.  Efes Selçuk bizim daha önce de geldiğimiz, festivaller yaptığımız bir yer. Daha önce de destek verildi, şimdi de güzel destekler veriliyor. Ama bu zaten belediyelerin görevi. Belediyeye teşekkür ederiz ama hakikaten görevi. Belediye, sadece altyapıyla, kanalizasyonla, çöple uğraşmayacak, sanatla da tiyatroyla da müzikle de uğraşacak. Çünkü beyin doymasına ihtiyaç var. Beynin doyması için de mutlaka sanata ve sanatçıya ihtiyaç var. Bu organizasyonların katlanarak artması gerekiyor” dedi.

‘EN BÜYÜK DERDİMİZ…’
‘Belediyeler sanat konusunda ne yapmalı?’ sorusunu yanıtlayan Selek, “Çalışma yerimiz bizim için problem oluyor. Biz çalışırız ama sahne almamız lazım. Şu anda 2 bin liraya yakın kira parası istiyorlar. Bir de küçük yerdeysen kira parasını çıkarıp, oyuncunun yevmiyesini verip karnını doyurmanın şu dönemde imkanı yok. Bu noktada yerel yönetimlerin salon kirası faslını unutması gerekiyor, eğer yapılacak olan sanatsa… Bazı siyasi partilerin her türlü etkinliğinde bedava açılan salonlar maalesef sanatsal faaliyette açılmıyor. Bu bizim en büyük derdimiz” diye konuştu. 

‘YEREL MEDYA, GÜCÜNÜ PAYLAŞMALI’
Selek, ‘Yerel medya sanata nasıl destek olmalı?’ sorusuna ise, “Yerel basınla hareket etmemiz bizim için çok daha büyük bir güç oluyor. Biz televizyonda değiliz, sahnedeyiz. Yerel basının büyük bir gücü var ve bunu bizimle paylaşması bizi daha da güçlendirecektir. Bizim güçlenmemiz; biraz daha iyi iş yapmak, seyirciyi biraz daha eğitmek anlamında. Çünkü tiyatro sadece eğlendirmek değil. İşimizi eğlenerek yapıyoruz, seyirci de bir şekilde eğleniyor ama derdimiz halkı eğitmek” yanıtını verdi.

‘ELEŞTİRMEK İÇİN VARIZ’
Sanatçılar da dahil, orman yangınlarıyla ilgili ‘Help Turkey’ paylaşımı yapanlara soruşturma açılacağı iddialarına ilişkin konuşan Selek, ‘Kültür-Sanat yok edilmek ya da engellenmek mi isteniyor?’ sorusu üzerine, “Tamamen yok edilmek istenmiyor. Onların kendi yörüngelerinde gidilsin isteniyor, kendileri hiçbir şekilde eleştirilsin istemiyorlar. Biz eleştiririz, biz sanatçıyız, tiyatrocuyuz. Bizim işimiz eleştirmek. Bunu sadece hükümet açısından söylemiyorum, yanlış yapan CHP’li belediyeyse de eleştiririm, yanlış davranan kendimse, kendi halkımsa da eleştiririm. Biz, eleştirmek için varız. Biz eleştireceğiz ki karşı taraf farklı bir pencereden görecek” açıklamalarında bulundu

‘BİZDEN KORKSUNLAR’
Selek, konuya ilişkin açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Maalesef ‘Help Turkey’ de kendi rotalarında değil. Biz aciz görünmek istemiyoruz ama şu an yangınlarımız var, ciğerlerimiz yanıyor. Bu noktada mümkün olduğunca birbirimizle dayanışmamız gerekiyor. Bu, siyasi iktidarların bir oyunu olmamalı. İnsan odaklı bakmamız ve insanca dayanışma gerekiyor”. ‘Bizden korksunlar’ diyerek sözlerini sürdüren Selek, “Ne pandemi ne yangın… Bir şekilde karnımızı doyuruyoruz, sanata devam ediyoruz. Hala ayaktayız” dedi.

Editör: Haber Merkezi