İz Tv’de yayınlanan Yunus Kara ile Agon programının yayın konuğu Tiyatro Punta kurucusu Meriç Kırık oldu. Çocuk tiyatrosunu çok önemsediğini dile getiren Kırık, çocuk oyunun, yetişkin oyunundan daha zor ve meşakkatli olduğunun altını çizerek sözlerine şöyle başladı: “Bu işi İzmir’de layıkıyla yapanların yanında sadece para kazanmak amaçlı yapan ekiplerde var. Bununla bir şekilde mücadele de etmek lazım. Misal oyun bir okulda oynanacaksa kurumun müdürü, ekibi bir kere izleyebilir. Eskiden bu imkan yoktu. Ne yazık ki şuan da yapılan birçok şey tiyatro değil. Sadece 25 dakika süren oyunlar var.”

‘İzmir’de tiyatro yapacaksınız bilindik bir yüz aranıyor’ diyen Kırık, “Yıllar geçtikçe kentte tiyatro hayatı bitiyor ve kurslarda sona eriyor. Okulumuzun kendini döndürebilmesi için ilk oyunu çıkardık. Yaklaşık çalışması 3 ay sürdü ve ses getirdi. 2018 yılları başında Punta okulu kapandı. Daha sonra birlikte çalıştığım ve ortağım olan Elif Özdemir ile birlikte bir araya geldik. ‘Haybeden Gerçeküstü Aşkla’ giriş yapmış olduk” ifadelerini kullandık.

‘TİYATRO MUHALİFTİR’

Tiyatro Punto’nun oyunlarının eleştirel yanlarının da olduğuna değinen Kırık, “Tiyatro Punta olarak hep eleştiren, politik yanı daha fazla olan oyunlar bulduk. Daha sonra da Punta’nın adını duyuracağımız ilk oyundu ve komedi olsun dedik. Seyircinin bize ayağı alışsın ve bizleri tanısın istedik. Arkasından da istediğimiz oyunları çıkartırız düşüncesindeydik. Haybeden Gerçeküstü Aşkla ilgili herkes biliyor ve daha öncede oynandı yorumu yapıldı. Ancak günümüzde 18-20’li yaşlardaki kişiler bunu bilmiyor. Oyunu birazda güncelledik. Bundan sonraki oyunlarımızda suya sabuna dokunan biçimde olacak. Tiyatro muhaliftir ve eleştirir” dedi.

‘İNSANLAR TİYATROYU ÖZLEMİŞ’

Pandeminin manevi anlamda İzmir tiyatrolarının kazandığına da değinen Kırık, İzmir Bağımsız Tiyatro Günleri’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Kırık, “ Bizler birbirimizi kazandık. İzmir Bağımsız Tiyatrolar olarak içimizde tanıdıklarımız da ama hep birlikte bir araya geldik. Zorlu koşullarda festival yaptık. Tüm salgın önlemlerini alarak gerçekleştirdik. Para kazanmak amaçlı değildi, ses duyurmak amaçlıydı. Duyurduğumuza da inanıyorum. İzmirliler için de çok iyi oldu ve insanlar tiyatroyu özlemişler. Destek verenler kadar desteklemeyenlerde oldu. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden biraz daha destek beklerdim” dedi.

Kırık, tiyatrocuların salgın sürecinde hiç yılmadıklarını ve verilen destek paketlerini alamayan birçok tiyatro ekibi olduğuna da değinerek, “Maalesef dünyanın en güzel işini, yine dünyanın en zor ülkesinde yapmaya çalışıyoruz” dedi.