FATMA KIRAN/ İZ GAZETE- Bu yıl Anadolu’nun en eski antik tiyatrosu olan Phokaia, Foça 15. Türkiye Tiyatro Buluşması’na ev sahipliği yaptı. Buluşma İnterkültürel Tiyatro Platformu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Foça Belediyesi’nin katkılarıyla geçtiğimiz hafta gerçekleşti. 

15. Türkiye Tiyatro Buluşması, eğitim amaçlı atölyeler, beyin fırtınası yaptıran söyleşiler, eğlenceli konser ve şiir dinletileri, belgeseller ve tabii ki tiyatro oyunlarıyla Foça halkı ve katılımcılara her anlamda dolu dolu geçen beş gün yaşattı.

ÖDÜLLER

İlk gün, açılış seremonisinde, 9 farklı kategorideki ödül sahiplerini buldu.

Gerçekleşen ödül töreninde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sanata verdiği destek ve Şehir Tiyatroları’nın yeniden kurulmasına öncülük etmesiyle Onur Ödülü’ne layık görüldü. Ödülü Tunç Soyer adına Başkan Vekili Mustafa Özuslu aldı.

Çağdaş Aydın Direnç Ödülü; Metin Güler, Ümit Görgülü ve Toprak Sahne Tiyatrosu’na verildi.

Emek Ödülü Fatih Paşalı’ ya verilirken, Veysel Atılgan Yaşama Saygı Ödülü Haluk Işık’a verildi.

Sencar Sağdıç Umut Ödülü; Tiyatro Ansmbl, Tiyatro İmge ve Akıl Fikir Kumpanyası Tiyatro Topluluğu’na verildi. 

Kültürlerarası Tiyatro Platformu Ödülü bu yıl Nazif Uslu’nun olurken, İzmir Ödülü’ne; kendine özgü oyunlarıyla Tiyatro Salt ve Oyun Hamuru Tiyatrosu sahip oldu.

Polen Ünlü Çevre Ödülü, Vedat Murat Güzel’e verildi.

Nartan Kılıç Fotograf Ödülü’ne ise, Mürsel Çoban ve Berkcan Zengin layık görüldü.

SÖYLEŞİLER

‘Yerel Yönetimler ve Tiyatro Politikaları’ söyleşisinde, Yunus Emre Küçükaydın, Nazif Uslu, Oğuzhan Çakırefe, Elif Moroğlu ve Metin Güler söz aldı. Söyleşide katılımcılar, tiyatrolarının yeterli desteği alamadıklarını dile getirdi.

 ‘Türkiye Tiyatrosu’nda Yazarlık ve Yeni Metinler’ söyleşisine ise, Kamer Yıldız Ok, Medine Çam ve Bahadır Yüksekşankatılımcılara yazarlık ve özgün oyunlarının yaratım süreçlerini anlatarak zenginlik kattı.

‘Sanatta ve Hayatta Değişim’ konusuyla Ataol Behramoğlu, Işıl Özgentürk ve Orhan Aydın birikimlerini paylaştı. Değişen dönüşen hayatın ve artan zorlukların içinde sanatı ve tiyatro sanatını ayakta diri tutabilmenin yollarını tecrübeleriyle aktardı.

‘Kriz Zamanı Tiyatro’ söyleşisinde, Nazif Uslu, Onur Atacan ve Kerem Yalçın, Türkiye’de dünden bugüne yaşanılan zorlukların içinde tiyatro sanatının nasıl bir mücadele vererek devam ettiği konusunda görüşlerini paylaştı.

'BİR TİYATRO FORMU'

‘Anlatılan Senin Hikâyendir ve Anlatı Oyunculuğu’  söyleşisiyle, Cengiz Toraman ve Levent Üzümcü tiyatro oyunu öncesinde Foça Beşkapılar Kalesi’nde katılımcılarla buluştu. Toraman, “Yelpazenin bir ucunda 1200’lü yıllar, Danimarka Sarayı ve Hamlet var. Yelpazenin diğer ucunda ise ninelerimizin, dedelerimizin, büyüklerimizin anlattığı masallar var. Herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda, herhangi birini anlatan masallar. İşte bu yelpazenin iki ucunda özgürce devinebilen bir tiyatro formudur” sözleriyle Anlatı Tiyatrosu’nu tanımladı.

'ÖĞRENMENİN DİBİ YOK'

Levent Üzümcü ise Anlatı Tiyatrosu’yla ilgili olarak, “Oyuncu dediğimiz şey aslında belirli bir noktaya geldikten sonra kolaylıkla anlatılabilecek bir hikâye. Bir parça beyin, bir parça yürek bağlantısıyla kurduğunuz bir şey. Anlatılan Senin Hikâyendir her oyunda olduğu gibi bir oyuncu için müthiş bir yolculuktur. Benim için de müthiş bir yolculuktu. Tiyatroyla ilgili en çok sevdiğim şey yeni bir şey öğrenmektir. Yeni bir şeyin altında yatan şey çok yoğun olabilir. Yeni bir şey öğrenirsen, kendinle ilgili bir şey öğrenirsin ve o zaman da kendin için devrim yaparsın. Çünkü öğrenmenin dibi yok ve kendinin de dibi yok” açıklamasında bulundu.

ATÖLYE, DANS, BELGESEL

15. Türkiye Tiyatro Buluşması beş gün boyunca gerçekleştirdiği atölye çalışmalarıyla sadece profesyonel tiyatro topluluklarını değil, kampa katılan liseli tiyatro emekçilerinin de usta isimlerden eğitim almalarına olanak sağladı. Tiyatroya gönül veren gençlerin, ufuklarını genişleten ve farklı bir ortamda farklı bakış açıları kazanmalarına katkıda bulunan, eğitim amaçlı gerçekleşen bu atölye çalışmaları tiyatroya katkı sunmaya devam ediyor.

Bir dans tiyatrosu olan ‘Nermin, Kendini Arayanların Hikâyesi’ sahnedekilerin eşsiz perpormansıyla izleyicileri büyülerken, Refia Prodüksiyon ‘İsyan’ oyunu, Ayfer Dursun ‘Çığlık’ ve Urla Toprak Sahne Tiyatrosu ‘Merak Etmeyin Anlatmadan Atlamayacağım’ oyunlarıyla sahnede yer aldı.

‘Sokağın Tiyatrosu’ - ‘Şimdi Geçti Burdan: Erkan Yücel Belgeseli’ ve ‘Köy Tiyatroları’ belgeselleri kamp alanında gösterildi.

Haluk Çetin ve Pelin Batu ile ‘Şiirden Öte’ isimli şiir ve müzik dinletisiyle katılımcılara duygu yüklü bir yaz akşamı yaşatırken, VooDoo konseri Foçalıları coşturdu.

15.Türkiye Tiyatro Buluşması beş günün sonunda sanata, eğitime, eğlenceye, doyurdu. Her sene aralıksız, tamamen imece usulü gerçekleşen bu buluşmalar birlikte üretmek, birlikte tartışmak, birlikte paylaşmak ve birlikte eğlenmek felsefesiyle bu yıl Foça’da güzel izler bıraktı. 

Editör: Haber Merkezi