Gizem TABAN/İZGAZETE- Baharın gelişiyle birlikte doğanın uyanışını simgeleyen binlerce yıllık Nevruz Bayramı, Tire’de coşkuyla kutlandı. Tire’nin en eski geleneklerinden biri de olan ve ‘Sultan Nevruz’ olarak da adlandırılan bayram İYİ Partili Salih Atakan Duran’ın başkan olduğu Tire Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerle renkli görüntülere sahne oldu. Nevruz şenliklerinde hem piknik hem türbe amacıyla ziyaret edilen Balım Sultan Mevkii’nde gerçekleşen etkinlik, Tire halkının yanı sıra çevre ilçelerden de yoğun ilgi gördü. Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Tire Cumhuriyet Başsavcısı Burak Hazinedaroğlu, Parti İzmir Kadın Politikaları Başkanı Serap Özöktem, İYİ Parti Tire İlçe Başkanı Yüksel Şenyurt, CHP Tire İlçe Başkanı Nejat Bozkurt’un da katıldığı şölende bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

GELENEKLER HAYAT BULDU

Nevruz Ateşi’nin yakılması ve ardından demir dövülmesiyle başlayan etkinlikte, Tire’nin el sanatlarından yöresel ürünlerine kadar pek çok temsilin yer aldığı onlarca stant yer aldı. Dünyanın pek çok yerinden Özbek, Kırgız, Kazak, Türkmen, Azeri, Kırım ve Tatar Türk öğrenci temsilcilerinin katıldığı etkinlikte Kemalpaşa Alaş Kımız Çiftliği’nin bulunduğu stantta, vatandaşlar Türk dünyasının geleneksel içeceği olan kımıza büyük ilgi gösterdi.  İzmir Okçuluk Spor Kulübü’nün yer aldığı stantta geleneksel Türk savaş sanatları ve Türk silahları hakkında bilgiler verilirken güreş, kılıç-kalkan gösterileri yapıldı, at binme ve ok atma ritüelleri gerçekleştirildi. Tire Belediyesi tarafından vatandaşlara hediye edilen uçurtmalar gün boyu Tire semalarında gezinirken çocuklar için yüz boyama etkinliği de yapıldı. Eski Nevruz geleneklerinin de yaşatıldığı etkinlikte dilek ağaçlarına çaputlar bağlandı, kınalar yakıldı. İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu ile Tire Belediyesi Tarihi Armoni Bandosu’nun sahne aldığı, halk oyunu gösterilerinin yapıldığı şölende vatandaşlar keyifli anlar yaşadı.

Şenlik fotoğrafları için tıklayınız

ATEŞ YAKTI, DEMİRİ DÖVDÜ, OK ATTI

Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran ve Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Nevruz ateşini beraber yakarken, geleneksel demir dövme ritüelini de gerçekleştirdi. Ok atma etkinliğine de katılan Başkan Duran ve Kaymakam Çobanoğlu, stantları da beraber gezdi.

‘BARIŞ VE BEREKET GETİRSİN’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in mesajlarının okunmasının ardından sahneye çıkarak alandaki coşkulu kalabalığa seslenen Tire Belediye Başkanı İYİ Partili Sahil Atakan Duran, “Bugün bu güzel alanda, kadim şehrimiz Tire’de geleneksel hale getirdiğimiz, Sultan Nevruz Bayramı’nı kutlamak için bir aradayız. Sultan Nevruz Bayramı, büyük bir coşkuyla her mart ayının 3’üncü pazar günü kutlanır. Bu yıl bu şenliği daha geniş kapsamlı bir şekilde hayata geçirmeye çalıştık. Nevruz, bahar bayramıdır, doğanın uyandığı, çiçeklerin açtığı, baharın başlangıcıdır. Kadim Türk medeniyetinde de yeni yılın ilk günüdür. Yeni yılın şehrimize, ülkemize, dünyaya barış, iyilik, bereket getirmesini diliyorum. Hepinizin Sultan Nevruz Bayramı’nı kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diye konuştu.

‘MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ’

Etkinlikle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tire Kaymakamı Fatih Çobanoğlu ise, “Geleneksel Türk bayramı olan Nevruz’u kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tire Belediyemiz öncülüğünde vatandaşlarımız bugün piknik yapacak, şölen alanındaki etkinliklere katılacak. Çok güzel etkinlikler var. Savaşların olmadığı, mutlu, huzurlu, bereketli bir yıl diliyorum” dedi. 

‘ŞENLİK MÜKEMMEL’

Şölen ile ilgili konuşan CHP Tire İlçe Başkanı Nejat Bozkurt, “Şenlik mükemmel… Belediye Başkanımızı kutluyorum. Millet İttifakı olarak uyum içinde çalışıyoruz. Burada her kesimden insan var. Türkiye’de barışa özlem var. Milletimiz kutuplaşmadan bıktı. Buradaki ortam her birlikte yaşamanın somut halidir” ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi