İzmir’den yetişen ve kendisi de eski bir Tariş çalışanı olan yönetmen Hülya Karcı tarafından çekilen ‘Bir Makas Değişimiydi Tariş’ isimli belgeselde; Tariş’te buluşan bir grup işçinin yaşadıkları değişimden hareketle, o dönemin ekonomik, siyasal ve toplumsal hikâyesi anlatılıyor.

Özgün müziği Hüsnü Arkan tarafından yapılan ‘Bir Makas Değişimiydi Tariş’ belgeselinin gala gösterimi, 13 Ekim Cumartesi günü saat 16.00’da, İzmir’de; Fuar 26 Ağustos kapısı yanındaki İzmir Sanat’ta yapılacak. Filmin yönetmeni Karcı, başta eski Tarişliler olmak üzere, konuya ilgi duyan herkesi, belgeselin galasına davet etti.

Yönetmen Karcı, belgeselle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Yetmişli yılların ikinci yarısı, ‘sağ-sol çatışmasının arttığı’ yıllar olarak resmi tarihe yazılmış olsa da resmi olmayan tarihte, Türkiye’de demokratik ve sendikal hakların genişlediği ve bu haklar için mücadele etmenin sayısız örneklerinin yaşandığı yıllardır. İşte bu örneklerden biri de işçilerin, beyaz yakalıların, semt sakinlerinin, kısaca İzmir’in topyekûn dayanışma içinde giriştiği efsanevi Tariş direnişidir. Bu belgesel film, 1978’de Tariş Üzüm İşletmesi’nde tanışmış ve 1980’deki Tariş direnişiyle hayatlarının dönüm noktalarından birini yaşamış bir grup gencin hikâyesidir.

HÜLYA KARCI KİMDİR

Salihli’de doğdu. 1997’de Dokuz Eylül Üniversitesi’nde dramaturji eğitimini tamamladıktan sonra serbest dramaturg, tiyatro pedagoğu, sinema ve tiyatro alanında yazar ve rejisör olarak Türkiye ve Almanya’da çalışmakta.

Film çalışmaları:

Eylül Çocukları, Meltem Öztürk ile birlikte reji, belgesel film, 74 dk., 2010, Payiz Film

Bir ben vardır bende benden içeri“, Meltem Öztürk ile birlikte reji, belgesel film, 51dk., 2012, Payiz Film

Bugün Dünden Daha Güzelsin Reji: Hülya Karcı, belgesel film, 45 dk., 2015, Payiz Film

Ödül: Eylül Çocukları filmi ile 21. Uluslararası Ankara Film Festivali ulusal yarışma, profesyonel alanda en iyi ikinci film ödülü (2010)

Editör: Haber Merkezi