Tango Eğitmeni Faysal Tekoğlu, 14. Türkiye Tiyatro Buluşması'nda Gizem Taban'ın sorularını yanıtladı. İlk olarak Tiyatro Buluşmasını değerlendiren Tekoğlu, “Buluşmanın en önemli tarafı çeşitli sanat atölyelerinin ortak bir alanda olması. Sanatın herkes tarafından icrasını sağlamak hem teorik hem pratik çok zor bir iş. Bu konuda çaba harcayanlara teşekkür etmek bir borçtur” ifadelerini kullandı.

Sanatın pandemiden olumsuz etkilenmesi ile ilgili ise Tekoğlu, “Pandemi açıkçası ‘berbat’ geçti. Özellikle dansı baz alırsak hiçbir şey yapamadık. Evden çıkamadık, yasal olarak başvuru yapacağımız bir alanda yok. Çünkü bir tanım yok. Kültür Bakanlıklarının içinde bir yere sahip değiliz. Halbuki tango bir dünya mirası, biz o mirasın temsilcileriyiz ama tanımımız yok. Gelecekte de bu tanımı alabilir miyiz bilmiyorum. Ancak tüm çabamız bu yönde” diye konuştu.

‘SADECE TUTKU DEĞİL’

Tangoyla 1988 yılından beri ilgilendiğini kaydeden Faysal Tekoğlu, “Tangonun benim için en çekici yanı hayatın küçük bir fotokopisi olmasıdır. Tango her şeydir. Tüm duyguların bileşkesinin yaratılıp harekete dönüşmesidir. Sadece tutkuya bağlama haksızlıktır” dedi. Tekoğlu, tango yaparken kendini bağımsız ve özgür hissettiğini, dünyanın onun için başka bir noktada çalıştığını söyledi.

‘İŞÇİ DE TANGO YAPSIN!’

Hükümetin tangoya destek olmadığını varsa bile kendisinin bilmediğini belirten Tekoğlu, “Tangonun coğrafyamızda gelişkin bir yapısı var. Hemen hemen her ilde tangoya talep var. Ancak taleplerin çoğalması ve kent kültürüne dönmesi gerekiyor ki dans büyüsün. Yoksa her şey çok aynı çerçevede kalıyor. Tangoyu beyaz ve mavi yakalardan çıkarmak gerekiyor. Bir temizlik işçisi neden tango yapmıyor, neden talebi yok?” açıklamalarında bulundu.

Festival süresince yapılan atölye çalışmalarına da değinen Tekoğlu, “Her gelen kişi bir katkı koyuyor bana. Benim öğrenme sürecim bana gelip, benimle beraber dans edenlerdir. Ben bilgimi paylaşıyorum ben kimseye bir şey öğretmiyorum. Ben yol arkadaşıyım. Ben öğreten kişi değil, paylaşan kişiyim. Bu ayrım benim için çok önemli” şeklinde konuştu.

‘HERKES TANGO YAPABİLİR’

İnsanların duygularına yolculuğu seviyorlar ise tango yapması gerektiğini belirten Tekoğlu, “Paylaşmayı bilmiyorlar ise tango bir şey ifade etmez. Herkes tango yapabilir. Herkesin bir yaşayışı var, tangoda yaşayıştan bir parçadır. Herkesin tangosu farklıdır” dedi.

Editör: Haber Merkezi