ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Fransız Kültür Merkezi’nde, görevinden ihraç edilen ‘Barış Akademisyeni’ Prof. Dr. Ayşen Uysal, Fransızcaya çevrilen kitabı ‘Sokakta Siyaset’ üzerine bir konferans verdi. Konferans öncesi konuşan Fransız Kültür Merkezi Müdürü Caroline David, Uysal’ın kitabının Fransızcaya çevrilişini kutlamak için buluştuklarını söyleyerek “Ayşen, 2018’den beri Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki görevini yapamıyor; ama yeniden okula döneceğine eminim.” dedi.

Konuşmasına ‘Sokakta Siyaset’ kitabının hayatına damga vurduğunu ve 1999 yılından beri kitap üzerinde çalıştığını belirterek başlayan Prof. Dr. Uysal, kitabının konusu olan protesto eylemlerini dünyadan verdiği örneklerle anlattı. Başta polis olmak üzere basın arşivleri, anketler ve mülakatlara dayanılarak 1990’lı ve 2000’li yıllarda sokak siyasetinde yaşanan protesto biçimlerini ve protestocuları inceleyen Uysal; ‘Ankara Gar Katliamı’, ‘Kobane eylemleri’ gibi protesto gösterilerine gözlemci olarak katıldığını ifade ederek sokağın alternatif bir siyaset alanı olduğuna dikkat çekti.

Siyasette sesini duyuramayanların kendi seslerini duyurabilecekleri tek mecranın sokak olduğunun altını çizen Uysal “Sokak siyaseti dediğimiz şey siyaset yapma biçimidir. Aynı zamanda parlamentoda temsil edilemeyen kesimlerin alanıdır ve bir yurttaşın siyasete müdahil olabilmesinin nadir yollarından biridir.” dedi. Düşünce özgürlüğü ile sokakta siyaset arasında çok yakın bir ilişki olduğunu söyleyen Uysal, her protesto eyleminin düşünceyi ifşa etme yolu olduğunu ve her iktidarın da kendi protestocu kitlesi yarattığına dikkat çekti.

Editör: Haber Merkezi