Geçtiğimiz hafta Fuar Açıkhava’nın önünden geçseniz muhtemelen yediden yetmişe siyahlar içinde uzun bir kuyruk görecektiniz. Yediden yetmişe vurgusunu laf olsun diye yazmadım. Türkiye’nin en önemli heavy metal gruplarından biri olan Pentagram’dan bahsediyoruz. Kurulduğu tarihte 15 yaşında olanlar bugün neredeyse 50 yaşına girdi. Üç kuşağı hala peşlerinden sürüklüyorlar. O günlerdeki hayranları dinlemeye, konserlerini izlemeye devam ederken her gün yeni hayranlar ediniyorlar. Elbette bunda geçirdikleri müzikal gelişim/değişimin de büyük etkisi var.

İşte bu Pentagram 11 Ekim’de İzmir’e konuk oldu. Artık orta yaşlı bir hayranları olan ben de pandemi döneminin bıraktığı müzikal açlığımı gidermek üzere o uzun kuyrukta yerimi aldım.

Sahneye ilk olarak grubun kurucuları olan Hakan Utangaç (gitar) , Cenk Ünnü (Bateri), Tarkan Gözübüyük (Bass) ile Metin Türkcan (Gitar) çıktı.

Grubun üç vokali var. İzleyiciler ilk önce Ogün Sanlısoy’un güçlü sesiyle silkelendiler. Sanlısoy, Pentagram’ın ikinci albümü olan ve benim de kendileri ile tanıştığım Trail Blazer’dan Vita Es Morte ve Fly Forever’ı söyledi. Şeytan Bunun Neresinde ile sahneyi Gökalp Ergen’e bıraktı.

Doğmadan Önce şarkısı ile sahneye giren Gökalp Ergen, sahne şovu ve geride Cenk Ünnü’nün cehennem davullarını andıran ritimleri, Metin Türkcan’ın gitar soloları ile konserin ateşini iyice yükseltti. Ergen, birbiri ardına seslendirdiği Doğmadan Önce, Uzakta, Geçmişin Yükü ile sahneyi Murat İlkan’a bırakırken protokol diye garip bir şekilde sahne önünde konan sandalyelerin olduğu alan çoktan konserin coşkusuna kendini kaptıranlar tarafından dolmuştu bile. Heavy metal ruhu protokol mü dinler yahu!

Murat İlkan ise Pentagram’ın önemli bir müzikal değişiklik yaptığı Anatolia albümünden Anatolia ve 1000 in the Eastland’i seslendirirken arada izleyiciler Pentagram konserlerinin değişmez mottosu haline gelen “popçular dışarı” sloganını atıyorlardı. İlkan, Lions in the Cage ve Ölümlü’yü de seslendirdikten sonra her üç vokalist de birlikte sahnede yerlerini aldılar. Grup bu bölümde ilk olarak yeni şarkı için uzun süredir bekleyen Pentagram hayranlarını çok da mutlu ettiğini söyleyemeyeceğim Bu Düzen Yıkılsın’ı ve hemen ardından bir diğer yeni parçaları olan Sur’u seslendirdiler. Konser, Anatolia albümünden seslendirdikleri Uzun İnce Bir Yoldayım ve Bir adlı albümün aynı isimli şarkısı ile sona erdi.

Grubu en son Akustik konseri ile izleyen biri olarak elektrikli setle izlemenin çok daha büyük bir keyif olduğunu söylemem gerek. Umarım pandeminin etkisi hayatımızdan tamamen çıkar da sevdiğimiz grupları daha fazla yüz yüze izleme şansı buluruz.

Editör: Haber Merkezi