YUNUS KARA - MELİSA Karan Sanat Merkezi, Bornova Evka 3’te eğitim veren bir okul. Kuruculuğunu yapan Melisa Karan Tümbaş, salgın günlerinde online olarak devam eden eğitimlerden ve çocukların sanata yönlendirilmesi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

- İsterseniz baştan başlayalım. Melis Karan Sanat Merkezi ne zaman ve nasıl kuruldu?

Blues ve jazz eğitimi aldığım hocam Ömür Gidel ile bir maxi single projemiz vardı aslında. Ancak ülkemizdeki müzik piyasasının durumunu görünce benim gözümde eşsiz müzisyenliğinin yanı sıra bir kahin olan hocam dedi ki : “ Melisa, hem harika bir müzisyen hem de harika bir eğitimcisin. Sen bir okul açmalısın ve emin ol bir Numara olacaksın!...”

Onun sözünü dinlemeye ve hem iyi bir eğitmen hem de iyi bir müzisyen olarak hayatıma devam edebileceğime karar verip 2013 yılında ilk okulumuzu, 2018 yılında da ikinci okulumuzu hayata geçirdim.

- MKSM sizin için bir ihtiyaç mıydı? Hangi bakış açışıyla kuruldu?

Toplum olarak hepimizin ihtiyacı olan sevgi, saygı, hoşgörü, aile, huzur, ev gibi kavramları bir araya getirdiğimiz sanatla dolu bir yuva MKSM. “Ben” değil, “Biz” olabildiğimiz… O yüzden evet büyük bir ihtiyaç!

- Sanırım ağırlıklı olarak çocuklara yönelik çalışmalar oluyor. Çocukken sanat ile tanışmanın önemi nedir ve bu tanışma için uygun bir yaş var mıdır?

Öğrencilerimizin %70’lik oranını çocuklar oluşturuyor evet. Çünkü insanların öncelikleri çocuklarıdır her zaman. Ancak velilerimizden de çocuğunu beklerken kaliteli zaman geçirip aynı zamanda hobilerini de hayata geçirmek isteyen ya da yoğun iş temposuna keyifli bir mola vermek isteyenler de oluyor.

Yaş sınırımız yok, 75 yaşında torunuyla birlikte piyano eğitimi alan tatlı bir ananemiz bile var. 

3 yaş itibariyle resim ve müzik gibi iki önemli disiplini içeren Erken Sanat Eğitimi ile başlıyoruz. Bu eğitim modelinde çocukların renkleri kullanmakla ilgili algıları oluşuyor, motor becerileri gelişiyor , sesleri, enstrümanları, notaları tanımaya başlıyorlar. Eş zamanlı olarak da ritmik ve melodik alt yapıları gelişiyor ve sonrasında da hangi sanat dalına daha çok eğimli olduklarını keşfediyoruz. Enstürman eğitimlerimiz 4, Resim, Yaratıcı Drama ve Satranç eğitimlerimiz ise 5 yaş itibariyle başlıyor.

Sanatla erken yaşta tanışan çocukların duygusal zekaları ve yaratıcılıkları daha erken yaşta gelişmeye başladıkları için fikrimce daha kaliteli bir yaşama ve bakış açısına sahip oluyorlar. Her şeyden önce özgüvenleri artıyor çünkü bizim işimizin yarısı sahnede! Koro, Orkestra, Yaratıcı Drama gibi toplu dersler de takım çalışmalarını güçlendiriyor. Özellikle enstürman eğitimi beynin iki lobunu aynı anda çalıştırdığı için hem sosyal hem de matematiksel zekaları gelişiyor çocukların. Öğrencilerimizin okullarındaki eğitmenlerinden onların dersleriyle alakalı hemen hemen her gün bir teşekkür telefonu alıyoruz.

- MKSM'ye gelenler hangi alanlarda eğitim alabiliyorlar, kadronuzdan da bahsetmek ister misiniz?

Enstrüman eğitimi, çocuklar ve yetişkinler için koro, solfej- kulak eğitimi ve orkestra eğitimleri, her ay bir konser ve resim sergisi, ünlü sanatçılarla konser etkinlikleri, Resim, Satranç ve Yaratıcı Drama Eğitimi Bölümlerimiz var. Ayrıca kurumumuz hem Milli Eğitim Bakanlığı Usta Öğretici Sertifikası hem de İzmir Temsilcisi olduğumuz Uluslarası bir müzik eğitimi programı olan London college of Music Sertifikaları vermekle yetkilidir.

Eğitmenlerimizi iç huzuru ve motivasyonu yüksek, gerçekten işini severek yapan kişilerden seçiyorum. Elbette alanlarında başarılı olmaları da ayrı bir kriter. Ama çalmak ve öğretmek bambaşka konular.

Halkla ilişkiler birimimiz de yıllarca ev hanımlığı yapmış ama zeka seviyesi çok yüksek 3 hanımdan oluşuyor. Onları seçtim çünkü kendimizi evimizde hissetmemize sebep olurken büyük bir özveriyle çalışp evimize gelen herkesi sevgiyle kucaklıyorlar.

Asistanım Aslı, yıllarca kitap çevirmenliği yapmış son derece naif, çalışkan ve entellektüel biridir. Çözüm odaklı ve sevgi dolu olması en sevdiğim özelliği ..

Ve babam.. O, evimizin babası, amcası, dedesi, kısacası her şeyi… Hayatta en çok sevdiği şey çocuklarla oyunlar oynamak.. Hatta onun için Oyun Saati bile düzenledik J Şu sıralar online olarak ve tüm çocuklara ücretsiz olarak haftanın 3 günü oyun saati yapıyoruz babamın önderliğinde… O iyi ki var J

- MKSM'nin uluslararası bir çalışması da var sanırım, bunun detayları nelerdir?

Evet. West London University bünyesindeki uluslar arası bir konservatuar programı olan London College of Music’in İzmir Temsilcisi ve bu programın uygulayıcısıyız. Bu programla öğrenciler eğitimlerini okulumuzda alıyor, sınav için West London University’den gelen eğitmenler tarafından değerlendirildikten sonra tüm dünyada geçerli olan belge ve diplomaları almaya hak kazanıyorlar.

- Son zamanlarda yaşamakta olduğumuz salgın durumu malum, bu salgın MKSM'yi ve eğitimleri nasıl etkiledi?

Elbette başlangıçta herkes gibi bizler de tedirgin olduk. Ancak ben sorun değil çözüm odaklı bir yönetici olmayı her zaman tercih ediyorum ve şükürler olsun ki harika bir ekibimiz var. Kısa sürede organize olarak gerekli alt yapıları kurduk ve online eğitimlere okulumuzun kapandığı hafta başladık. Başlangıçta öğrenci ve velilerimiz bu eğitimin verimli olmayacağını düşünseler de kollara ayrılarak her birimiz onların sisteme adapte olmalarını sağlayacak farklı bir alanda çalıştık ve onlara her aşamada destek olduk. Şimdiyse öğrencilerimizin yarısından çoğu ile online eğitimlere devam ediyoruz. Hatta resim, satranç ve yaratıcı drama alanlarında da eğitmenlerimizin özverili çalışmaları sayesinde keyifli çalışmalar yürütüyoruz.

- Halk olarak hepimizin canla başla evde kalmaya çalıştığı bu süreçte online çalışmalar başlattınız. Bu çalışmaların katılımcılar, eğitmenler ve MKSM için etkileri ne oldu?

Online eğitim uzun süredir hayata geçirmeye çalıştığımız bir sistem olduğu için aslında sistemi kurmamıza ve deneyimlememize güzel bir vesile oldu bu süreç diyebilirim. Velilerimiz çocukları eğitimdeyken kendilerine vakit ayırma şansı bulurken öğrencilerimiz de evde sıkılmadan ve hobilerinden de geri kalmadan vakit geçirebildiler. Bu durum hepimize moral kaynağı da oldu aslında. Normal hayatlarımıza ve tempomuza sıkılmadan devam etmemize olanak sağladı. Birbirimize olan özlemimizi gidermesi de cabası.

- Salgın sonrası yaşam için nasıl değişiklikler olabileceğini öngörüyorsunuz?

Normale dönmemiz zaman alacak gibi duruyor. Ekonomimizin ciddi anlamda darbe aldığı bu dönemin yaralarını sarmak elbette hepimiz açısından kolay olmayacak. Sanatla ilgili olarak söylemem gerekirse de, her zaman öncelikli olmayan ihtiyaç grubu olarak görülen sanat ve sanat eğitimi ise bir süreliğine ikinci plana atılacaktır. Olayın manevi boyutu ise apayrı. Salgın bitti dense bile hiç birimizin hızlıca eski yaşam alışkanlıklarına dönüş yapabileceğini sanmıyorum. Tokalaşmak bile bizi ürkütmeye devam edecek sanırım..

-Sanat eğitimi almak isteyen ancak hangi branşla nereden başlayacağını bilemeyen okurlarımıza bu konuda neler önerirsiniz?

Biz hiç bir kayıdı telefonla almıyoruz. Mutlaka yüz yüze ve özellikle eğitimi alacak olan kişiyle görüşmeyi tercih ediyoruz. Küçük yaşlarda çocuğun isteğiyle ailenin isteği örtüşmeyebiliyor. Kişi sevdiği ve ruhuna uygun olan branşta başarılı olabilir. Bir çok meslektaşımın aksine eğitime piyanodan başlama zorunluluğu olduğunu düşünmüyorum. O nedenle aileler çocuklarını, yetişkinler de iç seslerini dinlesinler ve uzman kişilerden mutlaka bir değerlendirme alsınlar. Başlangıç ne kadar doğru yerde, doğru zamanda ve doğru kişiyle olursa sonuç da o kadar iyi oluyor.

- Son olarak salgın sonrası ziyaret etmek isteyen okurlarımız için kültür merkezinin adresinden bahseder misiniz? Gelmek isteyenler hangi ulaşım yollarını kullanabilir?

İki okulumuz da Bornova Evka 3’te bulunuyor ve ikisi de aynı sokakta. Konum olarak Evka 3 metro ve Diyaliz Merkezi’ne çok yakın. Bir sürü dolmuş ve otobüs hattına yakın bir bölgedeyiz. Gelmek isteyen herkes Google haritalardan ya da 0506 027 89 50 ya da 0232 375 4442 nolu telefonlardan bize ulaşarak tarif de alabilirler. Sağlıklı günlerde tüm sanatseverleri kurumumuzda ağırlamaktan memnun oluruz.:)

Editör: Haber Merkezi