Şair, eğitimci, yazar Veysel Çolak yönetiminde her cumartesi Çarşı Kültür Merkezi’nde bir araya gelen,  edebiyatımızda iz bırakmış şairleri etkinliklerle anan Karşıyaka Belediyesi Şiir Atölyesi katılımcıları, şair-yazar Salah Birsel’i doğumun 98’inci yılında adının verildiği Bayraklı Soğukkuyu Mahallesi’ndeki parkı ziyaret ederek andı. Anma etkinliğinde şairin eşi Jale Birsel de yer aldı. Anma etkinliğinin sürdürüldüğü Kuzguni Kafe’de konuşan şair Aslıhan Tüylüoğlu, Salah Birsel’in sadece şair, denemeci olmadığını çok önemli bir kültür insanımız olduğuna dikkat çekerek, “1999 yılında yitirdiğimiz Salah Birsel’in kültürel birikimi ve günlük, roman, deneme, mektup, şiir ve poetika alanlarında bu birikimi yansıttığı eserleri, tek başına okul niteliğindedir.  Özellikle Şiirin İlkeleri adlı eseriyle her çağda geçerli, şiir sanatıyla ilgili poetik düşüncelerini ortaya koymuştur. Türk Şiiri’nde Salah Birsel gibi özgün, yalın şiirler ortaya koymuş çok az şair vardır. Bu durum edebiyatın diğer alanlarındaki eserleri için de geçerlidir. Karşıyaka Belediyesi Şiir Atölyesi olarak, Salah Birsel’in şiir alanındaki eserlerine vurgu yapmak istedik” dedi. Aslıhan Tüylüoğlu, Salah Birsel’in sanat düşüncesinin çocukluğu ile gençliğini geçirdiği Karşıyaka’da mayalandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Soğukkuyu mahallesi o zamanlar enginar bahçeleriymiş. Salah Birsel, Ayı Bahri’nin kahvesinde oturur, şiirlerini yazar, Zübeyde Hanım Caddesi’ndeki şiirinde de geçen 118 numaralı evine gidermiş. Salah Birsel’in Karşıyaka, İzmir  sevgisini, özlemini Ankara ve İstanbul’da yazdığı şiirlerde de görüyoruz. 14 Kasım 1919 yılında doğan Salah Birsel’in dün 98’inci yaş günüydü. Karşıyaka Çarşısı’nda Salah Birsel’in adının verildiği bir sokağımız var. Bugün ziyaret ettiğimiz Salah Birsel Parkı da, eskiden Karşıyaka Belediyesi sınırları içindeydi fakat sonradan Bayraklı Belediyesi’ne geçti. Jale hanım bizi uyarmasaydı, Salah Birsel’in adının verildiği bu parktan haberimiz olmayacaktı. Kendisini özlem ve saygıyla anıyor, Türk edebiyatına ve şiirine yaptığı katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz. Eminim ki bizi duyuyordur.”

PARKTAN EŞİNİN HABERİ YOKTU

Parktan kendisinin de haberi olmadığını belirten Salah Birsel’in eşi Jale Birsel, “Kardeşimin oğlu tesadüf parkın yanından geçerken görmüş. O söyleyip götürmese, benim de haberim olmayacaktı. Parkı çok beğendim” dedi. Salah Birsel’in İzmir’i çok sevdiğine vurgu yapan Jale Birsel, şunları söyledi: “Kendisi Bandırma’da doğmuş ama hep ‘İzmirliyim’ derdi çünkü çok küçükken buraya gelmiş. 18 yaşını bitirdiğinde, babası eline giysilerinin olduğu bir çanta vermiş, cebine de birkaç kuruş koyarak, ‘Güle güle’ demiş. O da İstanbul’a gitmiş. Orada edebiyatla uğraşmanın daha elverişli olduğunu, kitap bastırabileceğini düşünmüş. İstanbul’da şairlerle hem çalışmış, hem okumuş hem de yazmış. İzmir’e imza günlerine, etkinliklere gelirdik. Küçük evini görmek için de gelirdik. Şimdi evinin yerinde apartmanlar var. Evinin bahçesindeki meyve ağaçlarını anlatırdı. İzmir’de okula giderken vapurla diğer yakaya geçermiş. ‘Vapurda kızlarla karşılıklı bakışır. Sonra da Karşıyaka’da deniz kenarında volta atardık. Karşıdan da kızlar gelir, onlar bize laf atardı. İzmir’in kızları…’ derdi. İstanbul sonrasında İzmir’e yerleşemediği için çok üzülüyordu. ‘Tekrar İzmir’de yaşasak’ derdi. Ben de İzmir’e yerleştim ve her deniz kenarından geçerken hep onu anıyorum. Ölmeden 20 gün önce Karşıyaka Çarşısı’nda bir sokağa adının verileceğini duyunca çok mutlu olmuştu. Açılışa rahatsız olduğum için gidememiştim. Sağ olsunlar Salah Birsel için lokma da dökülmüş. Çocukluğunun, gençliğinin geçtiği Soğukkuyu Mahallesi’nde adının verildiği park da, onu çok mutlu ederdi.”

Jale Birsel’in konuşmasının ardından Kuzguni Kafe’deki anma etkinliği, Karşıyaka Belediyesi Şiir Atölyesi katılımcılarının Salah Birsel’in şiirlerini okumasıyla sürdürüldü. Karşıyaka Belediyesi Şiir Atölyesi katılımcıları etkinlikte ayrıca, sanatın pek çok alanında eser üreten Mehmet Güreli’nin sinemaya aktardığı dayısı Salah Birsel'in romanı Dört Köşeli Üçgen filminin galasının İzmir’de yapılmasını arzu ettiklerini söyledi.

Editör: Haber Merkezi