DERLEYEN: DUYGU KAYA / İZ GAZETE- Türk edebiyatının önemli şairlerinden ve aynı zamanda gazetemizin de köşe yazarlarından biri olan Tuğrul Keskin, ‘Vedat Araz ile 35 Dakika Sanat’ programının konuğu oldu. ‘Kavil’ isimli şiir kitabıyla, Attila İlhan Şiir Ödülü kazanan şair Tuğrul Keskin, “Yerelden hareket eden bir şiir yazmak şüphesiz çok değerli. Attila İlhan şiir ödülü sanırsam ilk defa İzmir’den bir şaire veriliyor, daha önce hep İstanbul ve Ankara’ya gidiyordu ödül. Bu ödül değerli midir? Değerlidir tabii. İzmirliler için önemli midir? Bunun değerini anlar mı İzmir bilemem ama kıymetli bir şeydir bu ödülün İzmir'e gelmesi. Attila İlhan bir kere İzmir’in yetiştirdiği ama İzmir'de barınamamış bir şair. Çünkü İzmir yazık ki değerlerinin farkında olmuyor. Belki de herkes güzel insan olduğu için İzmir’de içlerindeki güzel insanların farkına varamıyorlar.” dedi.

‘ACILARIMIZ ÇOK’

Şairlerin vatanı olmadığını ifade eden Keskin, “Şairlerin yurdu dilidir, dili onun anavatanıdır. Başka da yurdu yoktur. Ben inanmıyorum, sınırları bütün olarak reddediyorum. Bir şair sınırlar içinde tıkılıp kalmaz. Akıl evrensel bir şeydir, şiir de öyle” ifadelerini kullandı. Acı ve eşitsizliğin bulunduğu yerde toplumsal şiirin de olmaya devam edeceğini vurgulayan Keskin,  “Bu kaçınılmaz bir şey. Bazen saldırıya uğrayabilirler, bunu görüyoruz. Ama toplumsal şiir mecburen yürüyecek çünkü acılarımız çok” diye konuştu. Keskin ayrıca, “Başkaldırı şiirin temelidir, şiirlerde isyan olmasının sebebi budur. Toplumsal olaylara sessiz kalmak ne demek? İşimiz yazmak, işimiz söylemek” dedi.

‘ATÖLYELER FAYDALI’

Şair Tuğrul Keskin, yazı ve şiir atölyelerine yönelik konuşarak, “Atölyeler faydalıdır elbet, bunu inkar edemeyiz. Çok kıymetli bir şey oradaki insanların gidip bir şeyler üretmeye çalışması, küçümseyemeyiz bunu.  Ama şu da var ki, şair olacak insan şair olur, kimse durduramaz. Atölyeye gidecek olan da gider” dedi.

Şairlere verilen ödülleri ve yarışmaları değerlendiren Tuğrul Keskin, “Ödülün kıymeti yoktur, hele iyi şair için. İyi şiire veya iyi şaire bir şey katmaz ödül. Yarışmalara gelince, kayırmanın söz konusu olmadığını düşünüyorum, altı yedi kişilik jüride hepsinin teslim olması gerekiyor, biri bile itiraz etse o kişi olamaz. E altı yedi kişiyi de birden ikna etmek gerekiyor ki, bu da pek mümkün değil” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi