İki gün sürecek etkinliğin açılış töreni Reşat Nuri Güntekin Çocuk Kitaplığı’nın bulunduğu Kilimtepe Parkında gerçekleştirildi. Törende konuşan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, bu etkinliklerin, kültür-sanat alanında toplumumuza önemli katkılar sağlamış ve derin izler bırakmış olan Reşat Nuri Güntekin gibi isimleri unutturmamak adına düzenlendiğine işaret etti.

Ülkemizde hala kültür ve sanatın değerini kavrayamamış bir kesimin olduğuna dikkati çeken Başkan Selvitopu, “Reşat Nuri Güntekin, toplumumuzun yetiştirdiği önemli kültür- sanat insanlarımızdan birisi. Cumhuriyetimizin kuruluş günlerinde gençliğini yaşamış, cumhuriyetin kuruluşundaki havayı koklamış bir kültür sanat insanı.  Bunları da romanlarına yansıtarak o günleri bizlerin de anlamasını sağlamaya çalışmıştır. Cumhuriyet döneminde birçok kültür-sanat insanımız, o günün yokluklarına rağmen kültürü, sanatı yaşatmaya çalışmışlar. Bunları iyi anlamak gerekir, ama maalesef hala ülkemizde bunu anlamayanlar var. Kültür ve sanata başka bir gözle bakanlar var. Oysaki kültür ve sanatın değerini ulusal kurtuluş savaşımızın önderi Mustafa Kemal çok iyi anlamış, kültürün, sanatın gelişmesine katkı sağlamış, destek vermiştir” dedi.

Günümüzde yaşanan birçok sıkıntının kültürel, sanatsal çalışmaların yaygınlaştırılmasıyla aşılabileceğini vurgulayan Başkan Selvitopu, “Bizim ülkemizdeki en temel meselelerden birisi kültür-sanat merkezleri ile bu alandaki faaliyetlerin eksikliği. Tabi burada yerel yönetimlere düşen de bu mekânları hızlı bir şekilde yapmak ve toplumumuzun hizmetine sunmak olmalıdır. Biz de Karabağlar Belediyesi olarak bunu yapmaya çalışıyoruz. Bunu tüm Karabağlara, tüm semtlerimize yaymaya çalışıyoruz. Reşat Nuri Güntekin, yaşamının bir bölümünü Karabağlarda geçirmiş, bu evde yaşamış. Karabağlar Belediyesi bu etkinlikleri her yıl geleneksel olarak yaşatacak. İnsanlarımıza toplumumuza anlatmaya çalışacak. Gönlümüz, ülkemizin her yerinde kültürün ve sanatın insanımızın ayağına gitmesi, onlarla buluşmasından yana. Bu olduğu takdirde ülkemizde yaşadığımız birçok sıkıntıyı aşabiliriz. İnsanlar kültürün, sanatın verdiği aydınlık düşünceyle her zaman gerçeği görürler. Hurafenin şunun bunun da esiri olmazlar!” diye konuştu.

Başkan Selvitopu’nun açılış konuşması sonrasında yazar Gönül Çatalcalı “Reşat Nuri Yaşıyor” başlıklı bir sunum yaptı. Daha sonra İki Ufuk adlı müzik grubu kısa bir dinleti gerçekleştirdi.

Açılış töreninin ardından yazar Özgür Danışman çocuklarla bir söyleşi gerçekleştirdi. Renkli görüntülere sahne olan söyleşiye Başkan Selvitopu da katıldı. Başkan Selvitopu, Özgür Danışman’a kendi adına dikilen fidan sertifikası da hediye etti.  

Editör: Haber Merkezi