Gazeteci-yazar Nebil Özgentürk tarafından “Tarihin Işığında Cumhuriyet’in İlk Şenliği Bergama Kermesi” adıyla hazırlanan ve bir saat 10 dakika süren belgeselin seslendirmesi ise ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Levent Üzümcü tarafından yapıldı. Birinci bölümde “Uygarlığın İzinde Bergama ve Ata’nın Vasiyeti”, ikinci bölümde ise “Yakın Tarihin ve Bugünün Şenliği” anlatıldı. Aynı isimle 112 sayfa olarak çıkarılan kitabın metin yazarları ve araştırma ekibi ise Nebil Özgentürk, Melda Davran ve Deniz Özdemir tarafından oluşturuldu. Kitapta “Bergama’nın Renkli ve Görkemli Tarihi”, “Bergama’nın Tacı Zeus Sunağı”, “Bergama ve Parşömen”, “Osmanlı’nın Bergama’sı” gibi başlıklara da yer verildi.

BERGAMA’NIN HİKÂYELERİ HİÇ BİTMEZ, BİTMEYECEK

Belgeselin 10 aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirten gazeteci-yazar Nebil Özgentürk yapılan çalışmayı; “Şairimizin, Nazım’ımızın dizelerinden yola çıkarak söyleyecek olursak, ‘En güzel hikâye henüz anlatılmamış olandır!’ elbet ama Bergama’ya 10 ay boyunca yaptığımız yolculuklardan anladım ki Bergama’nın hikâyeleri hiç bitmez, bitmeyecek! Bir Bergama Hikâyesi’ne daha öncülük ettiği için Başkan Mehmet Gönenç’e teşekkür ediyoruz. Bir Bergama filmi ve kitabını kapsayan projeyi önerdiğinde, kendi kariyeri için değil, bir kalıcı çalışmayı hayal etmişti. Ben ve bir yudum insan ekibi, bu sayede Bergama üzerine bir zaman tüneline girdi; kayıtlar, belgeler, kitaplar, bilgiler üzerine muazzam bir yolculuk yaptı. Ata, iyi ki gelmiş Bergama’ya, iyi ki şenliği işaret etmiş ve iyi ki Kermes günleri başlamış ve hiç aksamadan bugünlere gelmiş. Ve biz iyi ki o günlerden bugünlere olan bu hikâyeyi kayda aldık” ifadeleriyle anlattı.

SIRA DIŞI KERMES TARİHİ KAYDA GEÇİYOR

Bergama Belediye Başkan Mehmet Gönenç ise; “Neredeyse 2500 yıldır yaşamın, sanatın ve üretimin hiç kesintiye uğramadığı bu şehir günümüzde de adeta bir açık hava müzesi görünümüyle bu kimliğini korumaya devam ediyor. Bin yıllar öncesinin anıtsal eserleri, antik tiyatroları, köprüleri, suyolları, yüzlerce yıldır ayakta duran ve bugün hala kullanılan cami ve hamamları ile Bergama yalnızca ‘kadim’ değil kültürel birikimini ve emanetlerini koruyarak yaşayan bir antik dönem başkenti olma ayrıcalığını koruyor. İşte bu kitap ve belgesel Bergama’nın binlerce yıllık öyküsünü ve O’nun sıra dışı Kermesini tarihin ışığında kayda geçiriyor” dedi.

İLK GÖSTERİM 3 EYLÜL’DE

Belgeselin ilk gösterimi, Bergama Belediyesi tarafından 3 – 9 Eylül tarihleri arasında yapılacak olan 82.Uluslararası Bergama Kermesi’nin ilk gününde ve Cumhuriyet Meydanı’nda, Nebil Özgentürk’ün de katılımıyla gerçekleştirilecek.

“Tarihin Işığında Cumhuriyet’in İlk Şenliği Bergama Kermesi” adlı belgesel DVD olarak aynı ismi taşıyan kitap ile birlikte Bergama Belediyesi Kültür Yayınları tarafından yayınlanacak.

Editör: Haber Merkezi