Ülkelerinde kadın hakları ve özgürlükleri için mücadele ederek tarihe geçen 13 kadın karakter; Sojourner Truth, Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Emma Goldman, Halide Edip Adıvar, Nezihe Muhiddin, Patria, Minerva, Maria Mirabel Kardeşler, Türkan Saylan ve Malala Yusufzay’ın hayatının anlatıldığı oyun yoğun ilgi gördü. Kelebeklerin Peşinden giden kadınlar salonu tıka basa doldurdu. Oyunu Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın da aralarında yer aldığı çok sayıda davetli izledi. En az Kadınlar kadar erkeklerin de çok oluşu dikkat çekti.

KADINLAR VAR HAYAT VAR

Konak Belediyesi Kadın, Sosyal Politikalar ve Projeler Müdürlüğü tarafından metni yazılan, karakterlerin aralarında amatör oyuncuların da olduğu tiyatro sanatçıları tarafından canlandırıldığı oyunda kadınların verdiği var olma mücadelesi ve yaşadıkları acı dolu olaylar anlatılıyor.

Türkan Saylan ve Malala Yusufzay’ın gözünden anlatılan oyunda Sojourner Truth, Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Emma Goldman, Halide Edip Adıvar, Nezihe Muhiddin, Patria, Minerva ve Maria Mirabel Kardeşler sahneye çıkarak, mücadelelerini dile getirdi. Oyunun sonunda sahneye çıkan son isim ise Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım oldu. Zübeyde Hanım kadınlara, “Önce kendinizi iyi yetiştirin; sonra kız-erkek demeden adaleti, eşitliği bilen; güçlü, cesaretli, vicdanlı, fikri hür nesiller yetiştirin” diye seslendi. Zübeyde Hanım’ın, ‘Ben bir çocuk doğurdum, o çocuk tüm dünyayı değiştirdi” cümlesi salondaki kalabalık tarafından ayakta alkışlandı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, oyuncuları tek tek kutladı. Oyunu izleyen Konak Belediyesi’nin kadın müdürlerini ve kadın meclis üyelerini sahneye davet eden Pekdaş, “Kadınlar var hayat var” diyerek tüm hak mücadelesinde hayatını kaybetmiş kadınları andı.

Editör: Haber Merkezi