Fransa’nın en büyük kültür ve bilim parkı olan La Vilette tarafından hazırlanan, izleyicilerin Fransız müze, konser salonu ve kültür merkezlerini gezerek ünlü eserleri inceleyebilmelerini sağlayan sanal müze “Micro-Folie”nin açılışı İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde yapıldı. Yaratıldığı günden bu yana ilk kez Fransa sınırları dışına çıkarak İzmirliler ile buluşan sanal müzenin tanıtımını Güzelbahçe Piri Reis Okulları 4. sınıf öğrencilerinden oluşan bir grup yaptı.

Sanal müzenin açılışı için düzenlenen törene Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries, La Vilette’nin Başkanı Didier Fusillier ile çok sayıda davetli katıldı. Sanal müzede 250’yi aşkın sanat eseri ve konserin izleyiciler ile buluştuğunu söyleyen La Vilette’nin Başkanı Didier Fusillier, Özel Güzelbahçe Piri Reis Okulları öğrencilerinin geçen yıl hazırladıkları müze projesinin Micro-Folie ile benzerlik gösterdiğini belirterek, “Aramızda bulunan 4. sınıf öğrencileri geçen yıl Paris’teki ünlü müzeleri ve sanat eserlerini inceledikten sonra okullarında kendi müzelerini yarattı. Yaratıcı minik öğrencilerin projeleri ile bizim projemiz tıpatıp örtüşüyordu. O yüzden İzmir Micro-Folie’nin ilk ziyaretçileri olmalarını istedik. Bu akşam müzenin ilk ziyaretçileri ve tanıtıcıları onlar olacak” dedi.

ÖĞRENCİLER KENDİ MÜZELERİNİ YARATTI

Micro-Folie’nin tanıtımını yapan Özel Güzelbahçe Piri Reis Okulları 4. Sınıf öğrencileri geçen öğretim yılında Görsel Sanatlar Dersinde hazırladıkları proje ile Paris’in üç ünlü müzesi Centre Pompidou, Louvre ve d’Orsay’ı “PomLou d’Or Müzesi” adı altında okula taşıdı. Müzeleri ve bu müzelerde bulunan ünlü sanatçıların eserlerini inceleyen minik öğrenciler Giuseppe Arcimboldo, Da Vinci, Van Gogh, Cézanne, Salvador Dali ve Andy Warhol’un kullandığı teknikleri kullanarak kendi eserlerini yarattı ardından da kendi eserlerini “PomLou d’Or Müzesi” adını verdikleri müzede sergiledi.

MİCRO-FOLİE'DE NELER VAR?

Fransa Kültür Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenen Micro Folie izleyicilerini Versay (Versailles) Sarayı, Pompidou Merkezi, Louvre Müzesi, Picasso Müzesi, Branly Jaques Chirac, Müzik Sitesi-Paris Filarmoni, Ulusal Müzeler Birliği ve Universcience gibi ünlü Fransız müze ve kültür kurumlarda bulunan eserlerden oluşan bir seçkiyle bir araya getirecek. İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde bir yıl süreyle açık kalacak olan Micro- Folie’de izleyiciler tasarım, fotoğraf, plastik sanatlar, müzik, tiyatro, bilim, edebiyat, yeni teknolojiler aracılığıyla yüzyıllar öncesinden günümüze uzanan bir sanat yolculuğuna çıkabilecek.

Editör: Haber Merkezi