Gizem TABAN/İZGAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı ve Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü bünyesinde bulunan FikrimİZ kapsamında ‘Gıda Girişimciliği Programı’ ve ‘Sosyal Girişimcilik Programı’ tanıtım toplantısına katılan İhtiyaç Haritası ve Inogar Kurucu Ortağı Oyuncu Mert Fırat Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen programın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.  Sanat emekçilerinin pandemi döneminde yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Fırat destek çağrısı yaptı. 

“HEPİMİZ SARSILDIK”

Pandemi döneminde sanat emekçilerinin çok ciddi bir sarsılma yaşadığını belirten Oyuncu Mert Fırat, “Pandemi döneminde dezavantajlı grupların tamamı çok daha dezavantajlı oldu. Kültür ve Sanat gibi hassas yapılar maalesef özellikle Türkiye’de hiçbir alanda bir desteği olmayan kültür sanat kurumları çok ciddi hasar gördü. Burada biz, daha önceden kurulmamış sistemlerin kurbanı olduk, olmaya da devam ediyoruz. O yüzden bizim gerek ‘Tiyatro Kooperatifi’ gerek ‘Tiyatromuz Yaşasın’ oluşumu ve çeşitli tiyatro platformları sıklıkla dile getiriyorlar. Hem bakanlıklar nezdinde hem yerele sürekli destek çağrısında bulunuyorlar. Müzisyenler, plastik sanatçılar, galeriler de müzeler de herkesin çok ciddi sarsıldığı bir dönemdeyiz. Bu anlamda biz hem sorumlu vatandaşlarımızdan, hem seyircimizden, hem bütün kültür sanat ekosisteminden en önemli isteğimiz; bugünü kurtarmak, bugünün sanatçılarına destek olmak değil. Bizim geçmişten getirdiğimiz kadim bir sanat anlayışımız ve kültürümüz var fakat bu sanat emekçilerinin desteklenmemesi bu var olan mirasın kaybına ve bu mirası gerçekleştiren icracıların kaybına da sebep oluyor” diye konuştu.

“ACİL DESTEK ÇAĞRISI”
Sanat emekçileri için acil destek çağrısında bulunan Fırat şunları söyledi: “Bu anlamda biz herkese eylem çağrısı yapıyoruz. Sanat emekçilerini, sanat kurumlarını hızla yeniden yapılandırmak ve bir yandan da somut adımlarla bütçe yaratacağımız adımlarla bir yere getirmek konusunda hem sivil topluma hem kamu kuruluşlarına hem yerel yönetimlere çağrıda bulunuyoruz. Sanat üretimin 55 bin emekçisi var. Çok ciddi bir ekonomi de yaratıyor. Bu ekonomiyi küçük görmemek gerekiyor. Geçtiğimiz 7 ayda evlerimizden çıkmadan TV’den bir şeyler izledik, işte o izlediklerimizin hepsi aslında bu kültür sanat ekosisteminin yarattığı ürettiği kattığı şeyler. Bunları aklımızdan çıkarmadan acil destek çağrısı yapıyoruz.”

Editör: Haber Merkezi