Goethe-Institut ile Almanya Federal Çevre, Doğa Koruma, Yapı ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı'nın ortak girişimi ile hazırlanan 'Weltstadt - Kenti kim oluşturuyor' adlı sergi İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi'nde açıldı.

Küratörlüklerini Matthias Böttger, Angelika Fitz ve Tim Rieniets'tin üstlendiği, Geothe Alman Kültür Merkezi Müdürü Dr. Rodolf Bartsch'ın ev sahipliğindeki proje sergisinin açılışına Fransız Kültür Merkezi Müdürü Caroline David, mimarlar, mühendisler ve diğer davetliler katıldı.

Açılışta konuşan Geothe Alman Kültür Merkezi Müdürü Dr. Rodolf Bartsch, serginin adından da anlaşılacağı gibi "Kenti kim inşa ediyor? Onun geleceğini kim şekillendiriyor?" sorularını sorduğunu belirterek, küresel ısınma, ekonomik kriz, göç, sosyal kutuplaşma ve demografik değişim karşısında bu soruların çok büyük bir etki taşıdığını söyledi. Bartsch, "Yine her zamanki alışılmış uzmanlar, karar mercileri ve yatırımcılar mı bu görevleri ele almalı yoksa yeni aktörler mi inisiyatifi ele almalı? Kentsel dönüşüm süreçlerinde kişisel inisiyatif ve katılımın önemi dünya çapında artmaktadır. Merkeziyetçi organize olmuş uzman faaliyeti olarak şehir planlaması, yeni, çoğu kez formalitesiz aktör konstelasyonu tarafından tamamlanmakta, sızılmakta veya yer yer takas edilmektedir. Bu zemine dayanarak 'Weltstadt - Kenti kim oluşturuyor' projesi, dünya çapındaki Goethe-Institut'lar ve onların partnerleri tarafından hayata geçirilen girişimleri bir ağ ile birleştirmektedir. Hepsi şehir yapımının yerel biçimlerini denemekte ve yeni aktör konstelasyonları içinde kentin geleceği üzerine çalışmaktadırlar. Weltstadt bu yerel girişimlere uluslararası bir vitrin sunmak ve gelişim süreçlerini desteklemek istiyor. Weltstadt bloğu, konuya dayalı gazeteler, bir turne sergisi ve ortak çalıştaylar, değişik Weltstadt yerlerindeki yerel aktörler arasındaki değiş-tokuşunun yanısıra Almanya ile bilgi aktarımını teşvik etmektedir" dedi. 

'Weltstadt- Kenti kim oluşturuyor' ortak sorusunun çatısı altında dünyanın en farklı bölgelerinden projelerin tartışmaya sunulduğunu belirten Bartsch, "Bu şekilde Johannesburg ve Seul'deki biçimsel olmayan yerleşim yerlerinin geliştirlmesindeki tecrübeler karşılaştırılmaktadır. Brezilya'da yeni orta sınıf aracılığıyla daha fazla söz isteği talebi odak noktasındayken, New York'ta iklim değişimine karşı şehir halkının inisiyatifi odak noktasında yer almakta. Belgrad ve Riga'da kullanılmayan kent alanlarının tekrar etkili hale getirilmesi için kültürel aktörlerin potansiyeli odak noktasında yer almaktadır. Weltstadt güneybatı Avrupa'nın krizle sarsılmış şehirlerinde ortak yapımın yeni şekillerini ve paylaşımı incelemekte ve Bangalore'de de vatandaşların fikirleri bir kitle kaynak platformu üzerinden paylaşılmaktadır. Şehir ve şehire yakın bölgeler arasındaki karışık ilişkiyi Dakar ve Ulan Bator'daki projeler açıklamaktadır. Bu projeler, göçmenlerin nasıl etkin olduğunu ve kentleri değiştirdiklerini ele almaktadır" dedi. 

Editör: Haber Merkezi