Kültürpark Projesi'nin iptal edilmesiyle ilgili açıklama yapan Kültürpark Platformu, yerel yönetimin tutumuna rağmen adalet çağrılarının karşılık bulduğunu ifade etti. Platform açıklamasında sıranın Basmane Çukuru'na yapılmak istenen kompleks yapıyı önlemekte olduğunu dile getirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Nisan 2016 tarihinde 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’na sunulan Kültürpark Revizyon Projesi, Koruma Amaçlı İmar Planı olmadığı için kurul tarafından onaylanmadı. Projenin iptal edilmesiyle ilgili Kültürpark Platformu da bir açıklama yayınladı. Platform tüm canlılar için sürdürdükleri yaşam alanı, kent hakkı, ekoloji mücadelesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kararı ile bir kazanıma dönüştüğü belirtildi.

Yerel yönetimlere projenin mevzuatlara aykırı olduklarını raporlarla ilettiklerini ancak karşılık bulamadıklarını belirten platform açıklamasında "Yöneticiler, İzmir tarihinde görülmemiş bir şekilde karşımıza çıkıp, projeyi halka rağmen savunan bir basın açıklamasını gerçekleştirdiler. Bu hukuksuzluğa karşı imza kampanyası düzenledik ve halktan büyük ilgi gördü ve imzalı dilekçeleri İzmir Büyükşehir Belediyesine ilettik ancak yine hiçbir karşılık alamadık. Kent yöneticilerimiz bilimden ve hukuktan yana olan meslek odalarımızı ve halkı yanına almaktan ziyade ticaret odasını ve bazı sermaye gruplarını yanına almayı tercih etti. Tüm baskı ve sindirme girişimlerine rağmen bizler yılmadık ve mücadelemizin haklılığı ilgili kurum tarafından da ortaya çıktı" ifadelerine yer verdi.

'KÜLTÜRPARK SERMAYENİN ARKA BAHÇESİ OLMAYACAK'

Kültürpark'ı betona, işgaliyelere teslim eden, doğal, tarihi ve kültürel yapısına zarar veren tüm uygulamalara karşı korumaya devam edeceklerini ifade eden platform açıklamasını şöyle sürdürdü "Mücadelemiz Kültürparka ve tarihi kent merkezimize sosyal, kültürel, doğal ve tarihi bir yıkıma yol açacak Basmane Çukuru olarak bilinen alanda yapılması planlanan 270 metre yüksekliğindeki kompleks bir yapıyı önlemek adına devam edecek. Kültürparkın sermayenin arka bahçesi olmasına izin vermeyeceğiz! Gücümüzü  iktidar ya da yerel yönetimden değil; mimarlığın, şehir planlamasının insana ve doğaya ve kültüre saygı anlayışı ile akıl, bilim ve yasalardan alıyoruz.Yaşamın olduğu her alanda hak, hukuk, adalet demeye, sesimizi daha fazla duyurmaya devam edeceğiz".

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi