86. İzmir Enternasyonal Fuarı etkinlikleri kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen "Sinema Burada Festivali"nin 17.'si İzmir Sanat'taki törenle başladı. Sektörün duayenleri ile amatör ruhlu film tutkunlarını Kültürpark'ta buluşturan festivalde bu yıl "Onur Konuğu Ödüllerini" Türk Sineması'na emek vermiş usta oyuncular Aytaç Arman ile Lale Belkıs, "Genç Oyuncu Onur Ödülleri"ni ise Öykü Karayel ile Rıza Kocaoğlu aldı

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 13 yıllık belediye başkanlığı süresince hep bir şeyleri değiştirmek adına uğraştığını belirterek, “Emin olduğumuz konular var. Sanat yoksa, sanatçı yoksa, sanatçı özgür değilse, sanatçı üretemiyorsa o, toplum mutlaka geriye gidiyordur. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 17. kez ‘Sinema Burada’yı düzenliyoruz; elimizden geldiğince sanata ve sanatçıya destek olmaya çalışıyoruz. Ama Türkiye’de çok şey eksik. Hep birlikte tamamlamaya çalışıyoruz. Sanat altyapısı yoksa, siz bir konser salonu yapamadıysanız, bir opera binası yapamadıysanız, tiyatro salonu yapamadıysanız, sanatın gelişmesi için o alt yapıya önem vermediyseniz, o zaman sanat gelişemez. Sanat gelişmezse, çocuklarımız bir yanı eksik yetişir. Bizim hedefimiz, görevimiz Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda giderek, çağdaş insanlar yetiştirmek” şeklinde konuştu.

2008 yılında açtığımız Türkiye’nin en nitelikli salonlarını barındıran Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin "Türkiye'nin gururu" olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, Karşıyaka’da denize uzanan çok merkezi bir yerde yapmak istedikleri opera binasının ihalesinde ikinci kez iptali yaşadıklarını hatırlatarak, "Türkiye’de ve Anadolu coğrafyasında opera sanatı için projelendirilmiş ilk yapı olacak bu. Bir yarışmayla elde edilmiş tek opera binasını yapmaya çalışıyoruz. İhalemiz iptal edilse de devam edeceğiz. Durmak yok, tırsmak yok! Burada kalacağız ve yapacağız” diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı şöyle devam etti:

"Kültürpark’ta şu andaki hollerin olduğu merkezde şov, konser ve tiyatro merkezi yapmaya çalışıyoruz. Ayrıca Basmane çukuru diye isimlendirilen ve yüzde 30’u Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan alanda, bir tiyatro salonu ile tiyatro eğitimi yapılabilecek bir başka salon yapmaya karar verdik. Şimdi bunun da projeleri çiziliyor. Sanattan, sanatçıdan hiç bir zaman korkmamak gerek. Tabii eğer korkulacak işiniz yoksa! Sanatçıdan korkmanız değil, aksine desteklemeniz gerek. Çünkü her insan sanatçı olamaz, bir şeyler üretemez. Üreten insanlara katkıda bulunarak, onların sanatlarını üretebileceği olanağı sağlamak, hükümet yapmıyorsa belediyelerin en önemli görevi haline geliyor. İzmir, hayatın her dalında ilerlemeye, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş felsefesinden, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundan en ufak taviz vermeden büyümeye devam edecek. Türkiye’nin en aydınlık, en hoşgörülü kentinden 17. kez Sinema Burada Festivali'nden 'merhaba'."

Rahatsızlığı nedeniyle ödül törenine katılamayan Aytaç Arman’a acil şifalar dileyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, set programındaki yoğunluk nedeniyle törende yer alamayan Rıza Kocaoğlu için de "Rıza Kocaoğlu deyince akla Göztepe ve Göztepe’nin efsane amigosu İsmail Kocaoğlu geliyor. İzmir'in yetiştirdiği çok başarılı bir sanatçı. Kendisine de buradan sevgilerimizi yolluyoruz" ifadelerini kullandı. Başkan Kocaoğlu, daha sonra Lale Belkıs ve Öykü Karayel'e ödüllerini takdim etti.

İzmir Enternasyonal Fuarı’nda bu ödülü almaktan gurur duyduğunu belirten usta sanatçı Lale Belkıs, duygularını şu cümlelerle ifade etti:

“Onurlu halkımıza, sanatçıya bu onuru verdiği için teşekkür ederim. Bu onur hepimizin. Ben cumhuriyet kadınıyım, atamızın verdiği haklarla sizlerin yıllardır karşınızdayım. Yıllardır her sanatçının fuar açılışını sabırsızlıkla beklediği meşhur fuar İzmir Enternasyonal Fuarı’nın biz sanatçıların gönlündeki yeri bir başkadır. Bir çok değerli sanatçımız fuarda sahne almıştır. Ben de zamanında fuara turneler kapsamında pek çok kez tiyatro ve müzikallere geldim, burada sahne aldım. Şimdi tekrar İEF’ye geldiğimde gözümde anılarım canlanıyor. Çünkü fuarın bendeki yeri bambaşka. Sizin Ateş Böceği Yalçın olarak tanıdığınız değerli eşim rahmetli Yalçın Otağ, bana bu fuarda evlenme teklifi etmişti. Benim her zaman gönlüm burada, bu fuarda. Buranın bambaşka ve samimi bir havası var. İzmir sıcak bir şehir, insanı da öyle. Ben İzmir’i çok severim, dayanışmayı severim. Bu fuar da bence dayanışmanın simgesi haline geldi.”

Sinemaya emek verenlerin her yıl ağırlandığı festivalde, Bant Mag yöneticiliğinde hazırlanan “100 İllüstrasyonla Türk Sinemasının 100. Yılı Sergisi”, fuar süresince İzmir Sanat Merkezi'nde sergilenecek.

Oyuncu İrem Altuğ, 24-25 Ağustos tarihlerinde saat 16:00 ile 18:00 saatleri arasında İzmir Sanat Merkezi’nde gerçekleştireceği ‘Oyunculuk Atölyesi’nde, oyunculuk teknikleri, kamera önünde rahatlık, konsantrasyon ve doğallık gibi eğitimler verecek.

Festivalde çocuklar için ayrıca Türkiye'nin ilk kukla filmi Rimolar Zimolar: ‘Kasaba'da Barış’ filmi gösterilecek. Film sonrasında yapılacak olan kukla animasyon atölyesi ile filmi izleyen çocuklar film kahramanlarına yeni kuklalar ve yeni bir hikaye tasarlayıp stopmotion tekniği ile kısa bir animasyon filme imza atacak.

"Sinema Burada Festivali" kapsamında; 19 ayrı film gösterimi, 3 atölye çalışması ve kısa filme olan değerin artırılması için film gösterimlerinden önce reklamlar yerine kısa film gösterimi izletilerek bir farkındalık yaratılacak. Sinema Burada festivali’nin biletleri 3 TL karşılığında BİLETİX' ten temin edilecek.

200'e yakın projenin başvurduğu Kısa Film Proje Yarışması'nın ödülleri 27 Ağustos Pazar günü dağıtılacak. Bu yıl yarışmada, 10 finalistin sunumu gerçekleştirecek.

Proje sahipleri, 25 Ağustos 2017’de Ön Seçici Kurul’la yapacakları görüşme sonrasında iki gün sürecek İEF Kısa Film Proje Yarışması Atölyesi'ne katılacak. 27 Ağustos 2017 tarihinde ise Yeşim Ustaoğlu, Serkan Çakarer ve Burak Göral’dan oluşan İEF Kısa Film Proje Yarışması Ana Jürisi birinci, ikinci ve üçüncüyü belirleyecek. Birinciye 5 bin lira, ikinciye 3 bin lira, üçüncüye ise 2 bin lira ödül verilecek.

"Sinema Burada Festivali" programı

24 Ağustos 2017 Perşembe

BÜYÜK SALON

17.00 – BURNT-ÇOK PİŞMİŞ

(Filmin ardından Özgür Aşçıoğlu ile Tadım Atölyesi)

19.00 – MAHALLE (Galalı Gösterim)

21.00 – KEFARET- KISA FİLM / JULİETA

KÜÇÜK SALON

16.00 – 18.00 OYUNCULUK ATÖLYESİ – İrem Altuğ

25 Ağustos 2017 Cuma

BÜYÜK SALON

17.00- TECAHÜL - İ ARİF- KISA FİLM/ RİMOLAR VE ZİMOLAR

19.00- RÜYA

21.00 – SİYAH ÇEMBER-KISA FİLM / KAYGI

KÜÇÜK SALON

16.00 – 18.00 OYUNCULUK ATÖLYESİ – İrem Altuğ

18.00-19.00 YAPIM ATÖLYESİ

26 Ağustos 2017 Cumartesi

BÜYÜK SALON

17.00-MOONLIGHT

19.00- TERDDÜT

21.00 HAŞA

KÜÇÜK SALON

16.00 – 18.00 OYUNCULUK ATÖLYESİ – İrem Altuğ

18.00-19.00 YAPIM ATÖLYESİ

27 Ağustos 2017 PAZAR

BÜYÜK SALON

17.00- KİMİ SEVSEM ÇIKMAZI (KISA FİLM)/ ELVEDA BERLİN

19.00 ON BODY AND SOUL

21.00 GÜNEY KUTBU/ KISA FİLM/ PATERSON

KÜÇÜK SALON

18.00- KISA FİLM PROJE YARIŞMASI ÖDÜL TÖRENİ

Editör: Haber Merkezi