Türkiye´de bir ilk olarak Menemen Belediyesi Tepe Sosyal Tesisleri´nde düzenlenen Çalıştay´a, Türkiye´de gerçekleştirilen 32 Tiyatro Festivali´nin temsilcileri katıldı. Ayrıca sanat kurumları; İzmir Devlet Tiyatrosu, Tiyatro Gazetesi, Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği, Karadeniz Tiyatrolar Birliği Derneği, Kıyı Ege ve Ege Tiyatrolar Birliği, Bağımsız Tiyatro Birliği, Tiyatro Platformu, Tiyatro Oyuncuları ı Meslek Birliği, Engelsiz Sanat Birliği, TOBAV(Onursal Başkan), Sahne Dergisi, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı, Kadıköy Tiyatroları Platformu, ASSİTEJ Türkiye, Mersin Tiyatro Derneği de Tiyatro Festivali Yapmak Çalıştayı´na katılarak destek verdi..

Çalıştay´ın açılış töreninde, “Sanat Dostu Başkan” söylemiyle konuşmaya davet edilen Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, sanata gönül verenlerle buluşmasında şunları söyledi; “ Sanat ve spor benim için vazgeçilmezdir. Eğer bir insan sanat yapıyorsa veya sanata destek veriyorsa, o insan sosyal insandır anlayışı var bende. Spor için de bu geçerlidir. Sanat ve spor insanı sosyalleştiriyor. Bu ülke insanının da sosyalleşmeye çok ihtiyacı var. İnadına Tiyatro söylemiyle MEBET´i, Metin Güler kardeşimizle birlikte kurduk. Bu ilçeyi sosyalleştireceğiz diye kendimize söz verdik. O zaman bu Menemen´in ve ülkenin aydınlık yolda daha da iyi ilerleyebileceği kanaati var bizde. Zamanla öyle olduğunu da deneyimledik. Yaptığımız bütün sanatsal çalışmalarda tek derdimiz, bu ülkenin daha çağdaş ve aydın bir şekilde yoluna devam edebilmesi . Çocuklarımız başka yerlere gitmesin diye sanata ve spora destek vermeye devam edeceğim” dedi ve Tiyatro Festivali Yapmak Çalıştayı´nın gerçekleşmesinde emeği geçenler ile katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

MEBET´in 1999 yılında kurulduğunu ve 9 yıldır da Menemen´de “İnadına Tiyatro Festivali” düzenlendiğini hatırlatan MEBET Sanat Yönetmeni Metin Güler konuşmasında; “Kentinin delileri burada buluştu. Bunun heyecanını yaşıyorum. Tiyatro yapmanın delilik olduğunu düşündüğümüz bir dönemde, kendi kentlerine sanat taşıyanların bugün Menemen´de buluşmasından çok mutluyum. 1999 yılında ‘İnadına Tiyatro Festivali´ diyerek başladık ve 19 yıldır omuz omuza aynı yolda yürümekten onur duyduğum Belediye Başkanım Tahir Şahin´e bu şansı bizlere tanıdığı için çok teşekkür ediyorum” dedi.

Çalıştay katılımcıları adına konuşan Yrd. Doç. Dr. Rasim Aşın ise sanatla uğraşanların Menemen´de buluşmasının güzel bir örnek olduğunu ifade ederek; “Ne kadar çok olursak, ne kadar bir arada olursak bu güçlülük, bu sevinç devam edecek. Herkes yaşadığı şehirdeki yerel yöneticilerin de desteğini alabilse keşke. Tahir Bey bu anlamda önemli bir örnektir, rol model. Biz sanat yapıcılar, burada olmaktan memnunuz. İyi varız, iyi ki varsınız, iyi ki var olacağız. Sanat iyidir” dedi.

Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin´in sanata verdiği destekle topluma örnek teşkil ettiğini ifade eden usta oyuncu Tamer Levent, Çalıştay´a katılımı sebebiyle kendisine verilen Teşekkür Belgesi´ni Belediye Başkanı Tahir Şahin´in elinden alırken şunları söyledi; “Başkanımın, hangi siyasi görüşten olursa olsun hepsine örnek olması gerektiğini düşünüyorum. Sanat kelimesini biz, sadece küçük bir azınlığa ait kullanımı olan bir kelime zannediyoruz. Oysa kökenine bakıldığı zaman, bütün toplumun ve yaşamın kalitesini temsil eden bir laf. Siz de burada yaptığınız Belediye Başkanlığı ile bir tür sanat yapıyorsunuz bu anlamda. Burada bunların yapılması bir lütuf değil, gereklilik olduğunun kabul edilmesinin örneği oluyorsunuz Menemen´de. Bunun için çok teşekkür ediyorum.

12-13 Aralık 2017 tarihlerinde gerçekleşen ve Başlıktan İçeriğe Yolculuk, Festival Oyunlarının Fiziksel ve İçeriksel Standartları-Seçki Biçimleri ve Başvurular, Kolaylaştırıcı ve Engelleyici Etmenler, Festivaller ve Kentler başlıkları adı altında 4 oturumdan oluşan Çalıştay süresince, Türkiye´de düzenlenen Tiyatro Festivalleri´nin temsilcileri tecrübelerini paylaştı. Her oturumda beş ayrı festivalin temsilcisi ve bir moderatör yer aldı. Konu başlıkları üzerine daha sonra isteyenler de söz alıp görüşlerini ve uygulama biçimlerini anlattılar. İkinci günün ilk oturumunda ise bütün festivaller kendilerini tanıttılar. Bazı festivaller sunumlarını görseller ve videolarla destekledi. Bütün oturumlar kayıt altına alındı. Bu oturum deneyimleri daha sonra Mehmet Nurkut İlhan’ın raportörlüğünde kamuoyuyla paylaşılacak.

İstanbul’dan Mersin’e, Ankara’dan İzmir’e, Denizli’den Akçaabat’a, Samsun’dan Ayvalık’a, Adana’dan Salihli’ye, Bursa’dan Kuşadası’na, Nilüfer’den Bulancak’a, Amasya’dan Bozüyük’e, Kemaliye’den Uşak’a 32 festivalin buluştuğu çalıştay sonunda “Tiyatro Festivalleri Birliği” kurulması sürecinin başlatılmasına karar verildi. Birliğin ilk adımı olarak da bir çalışma grubu kuruldu.

ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRGESİ

*Menemen’de hayata geçen “Tiyatro Festivali Yapmak” çalıştayı 32 ayrı festivali bir araya getirerek tiyatro dünyasında ki önemli bir alanı buluşturmuş ve bu anlamda Türkiye’de bir ilk olmuştur.

* Bu çalıştay daha önce fark edilmeyen bir dayanışma boşluğunu kapatarak, kendi kentlerine sanat taşıyanları buluşturmuştur. Bu nedenledir ki bu çalıştay ülkenin festival tarihinde bir dönüm noktası olmuştur.

*Oturumlardan çıkan sonuçlardan sonra bir kez daha anlaşılmıştır ki; bütçeli-bütçesiz, amatör- profesyonel, özel-kurumsal, ulusal-uluslararası bütün festivallerin ortaklaşan dertleri ve sevinçleri vardır. Çünkü hedef aynı. Malzeme aynı. Değişen yalnızca koşullar. Önemli olan da bu koşulların iyileştirilmesi. İyi olanların da bu konuda diğerlerine rehberlik etmeleri, yöntem ve deneyimlerini paylaşmalarıdır.

*Bu tarihe tanıklık eden otuz iki ayrı festival, tiyatro günleri, buluşma, kamp, şenlik ( ki üst başlıkların çok da önemi olmadığı ortak kanısında buluşulmuştur) bundan sonra ülkede ki festival hayatına ciddi yön verecek bir dayanışma sürecine girmiştir.

*Festivaller ile birlikte bir çok tiyatro hareketi, tiyatro örgütü, sanat örgütü, tiyatro basını da çalıştaya katılarak bu alanda ki dayanışmaya ortak olmuştur.

* Bu çalıştayın somut bir harekete dönüşmesi ve de bu dayanışmanın bir adının konması adına “Tiyatro Festivalleri Birliği” kurulması sürecinin başlatılmasına karar verilmiştir. Birliğin ilk adımı olarak da beş üye ve bir danışmandan oluşan festival çalışma grubu oluştulmuştur.

* Eş zamanlı ortak festival, festival portali, festival atölyeleri, oyun havuzu, sosyal medya grupları gibi somut öneriler bu birliğin ilk çalışma alanları olarak saptanmıştır.

*Birliğin kurulması, tüzüğünün, misyon ve vizyonunun oluştulması için yapılacak ikinci çalıştayın yer, zaman, üstlenici kurum ve içerik gibi hazırlıklarının çalışma grubu tarafından yapılmasına karar verilmiştir.

Editör: Haber Merkezi