Kemalpaşa'yı, Torbalı'ya bağlayan Karabel Geçidi'nin kuzey girişinde, karayolunun sol yanında yükselen ormanlık alanda ağaçların arasında bulunan büyük bir kaya üzerine kazılarak yapılan yaklaşık 2.5 metreye 1.5 metre boyutlarındaki kabartmada sol elinde bir mızrak sağ elinde bir yay tutan bir erkek figürü bulunmakta.

Figürün başı ile mızrağı arasındaki alanda 3 satırlık oldukça aşınmış ve güçlükle görülebilen Luvice bir yazıt da bulunuyor. Kabartmanın  yaklaşık 33 asır önce Hititler’e ait olduğu tarihçi Herodot tarafından da eserlerinde belirtilmiş.

İzmir Orman İşletme Müdürü Erdal Şahan, beraberinde Müdür Yardımcısı Fatih Öztürk ve Karabel Orman İşletme Şefi  Emrah Kaplan  ile birlikte anıtın bulunduğu bölgeye gelerek incelemelerde bulundular. İzmir Orman İşletme Müdürü Erdal Şahan Karabel Ormanları içinde 33 asır öncesine ait böyle eşsiz bir esere ev sahipliği yaptıkları için bundan mutluluk duyduklarını belirtti. İşletme Müdürü Şahan, "Nasıl ormanların nesilden nesile taşınması gereken bir hazineyse, tarihi eserlerin de aynı şekilde gelecek kuşaklara taşınması gereken eşsiz emanetlerdir." dedi.

İzmir Orman İşletme Müdürü Erdal Şahan ise "Ancak maalesef tüm uyarılara yazılı ve görsel basında yapılan  haberlere rağmen bazı duyarsız vatandaşların ormanlarımıza çöp, moloz dökmesi ihmal ve dikkatsizlik sonucu ormanlarımızı yakması gibi bu güzel tarihi eserlerimize de zarar verici yıpratıcı davranışlarda bulunuyorlar bu yüzden her şeyin başı eğitimdir ağaç yaşken eğilir." şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi