GÜLSEN CANDEMİR - İz Gazete'nin yazarlarından Handan Gökçek, kitabı Katre'yi anlattı. Özel bir hastanenin çalışanları ile yapılan söyleşi oldukça keyifli geçerken, karşılıklı sohbet şeklinde ilerleyen buluşmada kadın okuyucuların ağırlığı dikkat çekti. Karşıyaka'daki bir özel hastanenin Kitap Kulübü tarafından düzenlenen 'Kadının yeri ve Katre' buluşmasına, hastane çalışanları ve kulüp üyeleri katıldı.  Kitap Kulübü Başkanı Prof. Dr. Murat Cem Miman, kulüp olarak İzmir'deki yazarları ağırlamaktan mutlu olduklarını ifade etti. Kadın Hakları yönünden 140 ülke arasında 117. sırada olduğumuzu hatırlatan Miman, bu tablonun değişmesi için daha çok çaba göstermeleri gerektiğini ifade etti. 

SIRF BU YÜZDEN BİLE...

Handan Gökçek ise Katre'deki her öyküde kendisinin de yer aldığını söyledi. Gökçek "Katre’deki her öyküde benim kadına, kadının toplumdaki yerine, kadın sorununa bakışım var. Dolayısıyla bu açıdan evet Katre’deki bir çok öykü de varım. Neredeyse her gün tanık olduğumuz kadına şiddet olayları elbette bu kitaba da yansıdı. Yalnız bizim ülkemizde değil bir çok ülkede kadının kendini kabul ettirmesi, sanatta ve bir çok alanda kendini göstermesi çok zor olmuştur. Bizim ülkemizde gelenek ve görenekler, inançlarımız, atasözlerimiz kadını sürekli ikinci sınıf insan olarak gösteriyor. Elli yıl öncesinin kadın profili ile şimdinin kadın profili bir yandan çok farklı ama başka bir yandan da aynı. Elli yıl önce bir çok iş alanında göremediğimiz kadını görüyoruz artık, ama “Eksik etek” söylemiyle geçmişte de bu günde hala karşılaşıyoruz. Ataerkil bir dünyada yaşamak zorunda kalan kadın stratejik düşünme yeteneğini geliştirmiş, her soruna daha çabuk çözüm üretir hale gelmiştir. Ben deniz yıldızlarına inanıyorum, buna inandığım için bir kişinin bakış açısını değiştirebilirim diye düşünmüyor değilim. Sanat yaşamın yarım bıraktığını tamamlayan bir unsur, sırf bu yüzden bile yazmaya devam edeceğim." diye konuştu.

Yazar Gökçek, söyleşinin ardından kitaplarını imzaladı.

YAZARIN ESERLERİ

17 yıldır edebiyatla uğraşan Handan Gökçek'in kitapları şöyle: 

Öyküler: Düş hırsızı, Sır Dökümü, Katre, 

Roman: Ah Mana Mu, Elenika, Ve yokmuş, Babamın Foça'sı, 

Çocuk kitapları: Gökyüzü Perileri ve Yeryüzü Çocukları, Piri Reis, Minik yağmur damlasının maceraları, Charlie, Agatha Chiristie

Tiyatro oyunu: Bebekler.

Editör: Haber Merkezi