Yıllarca kanser tedavisi gören ve resim sanatına yoğunlaşan Gonca Sağnak, Engelliler Haftası kapsamında “Tutunanlar” isimli bir sergi açtı. 14 Aralık tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak sergi İzmir Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde. Serginin geliri ise engellilere bağışlanacak.

Gonca Sağnak, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Cemal Süreya’nın üvey kızı. 10 yıl önce yakalandığı ağız kanseri nedeniyle 4 kez ameliyat oldu, 34 kür radyoterapi, 39 kür de kemoterapi gören Sağnak’ın yüzünde geçirdiği rahatsızlıktan dolayı kalıcı hasar meydana geldi. Kendisinin de yaşadığı sorunlar nedeniyle engellilerin sorunlarına dikkat çekmeye çalışan Sağnak ile Evrensel'den Eda Aktaş konuştu.

Yaklaşık 30 yıldır resim sanatı ve çizimle uğraştığını anlatan Sağnak, “Hastalığımdan önce seramik atölyem vardı. Ama sağlığım bozulunca ve  özellikle de yüzümün yarısı gidince atölyeyi kapatmak zorunda kaldım. Çünkü insanlar beni görünce kaçıyor. Ben de evde çizmeye devam ediyorum. Bu nedenle engelli insanlara yardımcı olmak istedim. Elimden sadece resim yapmak geldiği için sergi açmaya karar verdim” diyor. 

Yüzünün yarısı olmadığı için insan içine çıkamadığını söyleyen Sağnak, “Aslında benden kaynaklı bir sorun değil. Ben yüzümün halinden utanmıyorum, umurumda bile değil. Ben kendi adıma bu sorunu aştım ama dışarıdaki insanlar için bu hâlâ sorun. Bir ucube gibi bakıyorlar. Ruh güzelliği önemli derler hep ama dışarı çıktığım zaman öyle olmadığını anlıyorum. İnsanlar dış görünüşe fazlasıyla önem veriyor. Engelli insanlar da aynı sorunları yaşıyor. Engellilerin evlerinden çıkıp hayata atılmaları için bir farkındalık yaratmaya çalışıyorum” diyor. 

Geçirdiği ağız kanseri yüzünden dişlerinin döküldüğünü, yeni başladığı tedavi sonucu diş takılmaya başlandığının da müjdesini veren Sağnak, “10 yıldır yemek yemedim. Dişlerim takıldığı zaman ilk olarak sahanda yumurta yemek istiyorum” diyor. 

“Tutunanlar” sergisi boyunca ağız kanseriyle ilgili bilgilendirmeler de yapılacak.

Editör: Haber Merkezi