TUĞÇE KAŞ / İZ GAZETE - Türkiye’nin ilk Kadın Müzesi 23 Ocak 2014’de hizmete açıldı. 19.yy dönem evlerinin karakterisktik özelliklerine sahip müze Konak Belediyesi’nin 5. Butik Müzesi.

Avrupa ve geleneksel  Türk mimarisinin öğelerinin bir arada kullanıldığı müze, üç kattan oluşuyor.İzmir Kadın Müzesi’nin amacı, kadının unutulan geçmişini, gücünü tüm dünyaya hatırlatmak ve Anadolu kadınının yaratıcılığını ortaya çıkarmak olarak belirlenmiş. Müzede dikkat çeken sergi alanları mevcut. Bunlar, Geçmişten Günümüze Kadın, Antik Dönemde Anadolu’da Kadın, Antik Dönemde Anadolu’da Kadın, Videart Odası , Protesto ve Kadın Odası, Koleksiyon Eseler Odası, Öncü Kadınlar Odası ve Geçici Sergi Salonu.

'PROTESTO VE KADIN' ODASINA BÜYÜK İLGİ

En dikkat çeken sergi alanları arasında bulunan Protesto ve Kadın Odası, kadınların toplumsal yaşamdaki direnişlerinin öykülerinden oluşuyor. Örneğin, 1828 yılında yapılan ekmek zammı sonrası İzmirli kadınların çocukları ile birlikte sokağa çıkarak zammı protesto etmesinin fotoğrafları yer alıyor. Kadınların protestosu sonrası dönemin valisi Hasan Paşa’nın ekmek zammını geri çekmesini de buraya not olarak düşelim. Bir diğer değerli sergi alanı ise, Koleksiyon Eserler Odası. Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’nden eşyalar ve bilgilerin yer aldığı koleksiyon İzmirlilerin ilgisine tanık oluyor. 

BİLİME VE SANATA ÖNCÜ KADINLAR 

Öncü Kadınlar Odası’nda ise, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde bilimden sanata öncülük etmiş kadınlarımıza ait objeler, biyografiler ve görseller yer alıyor. Müzede yer alan öncü kadınların seçimlerindeki organizasyon ve kordinasyonlarında Ege Üniversitesi’nin kurucu üyeleri tarafından yapıldığını söyleyen Özge Bilgiç, “Bilime ve sanata öncülük etmiş kadınlar seçildi. Eksikler çok fazla. İlk yapıldığında mekan kısıtlı olduğu için belirli kadınlar seçildi. Bunlar daha çok döneme damga vuran ya da Kurtuluş Savaş’ına öncülük etmiş  kadınlardı.” dedi.

ÖĞRENCİLER İÇİN EĞİTİM ALANI YARATILIYOR

İzmir Kadın Müzesine ilginin yoğun olduğunu söyleyen Özge Bilgiç ,”Daha çok okullarla çalışıyoruz. Özellikle kış döneminde yoğunuz. Sosyal medyadan da müzeye talep var. Dernekler, sivil toplum örgütleri ve okullar tarafından rağbet görüyoruz. Ayda yaklaşık 900-1000 kişiyi ağırlıyoruz.’’ şeklinde konuştu. Öncü Kadınlar alanında öğrencilerle ders çalışıldığını söyleyen Bilgiç, “Okullardaki öğretmenlerimizle iletişim kurarak, öncü kadınlarımızın isim listelerini verip araştırmaları konusunda konuşuyoruz. Daha sonra öğretmenler ödev verip, burada sunum yapıyorlar. Daha keyifli ve verimli oluyor.” Müzenin eğitici yanına da dikkat çekti.

Müze pazar ve pazartesi hariç saat 09:00 ile 17.00 saatlerinde İzmirli ziyaretçilerini tarihsel ve kültürel bir yolculuğa çıkarmak için bekliyor.

Editör: Haber Merkezi