İZ GAZETE - 8 kadın atölye katılımcısının ve aralarında Cezayirli gazeteci Fadela Chaim-Allami ile sanatçı Pelin Batu’nun da yer aldığı konuk yazarların öykülerinden oluşan “Yakından Geçen Mülteci Öyküler”, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, Yakın Kitabevi etiketiyle okurla buluştu.

2013 yılından bu yana Yakın Kitabevi’nde yazı atölyesi yürüten Handan Gökçek, 8 yazarla bir yıl boyunca çalıştığı öyküleri derledi. 7 yazarında birer öyküyle destek verdiği kitapta, 20’si atölye katılımcılarının olmak üzere 27 öykü yer aldı.

MÜLTECİLERİN SESİ OLDULAR

Yanı başımızda yaşanan mülteci sorunundan yola çıkarak mültecilik kavramına odaklanan öyküler; savaş, çatışma, yabancılaşma, göç, terör gibi nedenlerle yersiz yurtsuz kalan ya da öyle kaldığını hisseden insanların dramlarına ayna tutuyor. Mültecilerin karşılaştıkları zorluklara dikkat çekmeyi ve öyküler yoluyla bu konuda bir nebze olsun farkındalık yaratabilmeyi hedefleyen kitabın yazarları arasında Ayşegül Utku Günaydın, Nergis Seli, Aysel Hakçı Kocadağ, Elif Eda Doğan, Duygu Özsüphandağ Yayman, Dilek Çoban, Başak Beykoz ve Kumru Eğrilmez bulunuyor. Yazarlık atölyesi ekibine; oyuncu ve yazar Pelin Batu, Bade Osma Erbayav, Tekgül Arı, Polat Özlüoğlu ve Zerrin Saral öyküleriyle destek verdi. Kitapta ayrıca, Cezayirli gazeteci, yazar ve şair Fadéla Chaïm-Allami’nin gazeteci gözüyle kaleme aldığı, Deniz Dünyaoğulları Hünler’in Fransızca aslından Türkçeye çevirdiği “Suya Düşen ve Yolda Kalan Hayaller” isimli yazısı da bulunuyor. Kitabın kapak fotoğrafında ise ABD’deki Parsons School of Design’da illüstrasyon eğitimi gören İzmirli sanatçı Leyla Borovalı’nın yaptığı heykel yer alıyor. Çoğunluğu kadınlardan oluşan bir ekibin hazırladığı kitap, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde raflarda yerini aldı.

“SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ, ANLATACAK DERDİMİZ VAR”

Kitabı derleyen yazar Handan Gökçek bu fikrin ortaya çıkış sürecini şöyle anlattı: “Biz, yazarlığın kursu mu olur tartışmalarını bir kenara bırakarak söyleyecek sözü, anlatacak derdi olan bir grup öyküye sevdalı, edebiyata bağlı kalemdaş bir araya geldik. İki yıl boyunca okuma ve yazma atölyesi yaptık. Günümüzde dünyanın dört bir köşesinden ve özellikle hemen yanı başımızdan gelen savaş, çatışma, doğal afet, ekonomik kriz, ölüm haberleri elbette kalemlerimize yansıdı. Bu sebeplerle yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalan ‘sığınmacı’ insanların zor şartlar altında verdiği yaşam mücadelesi bizi derinden etkiledi. Bir kitapla ne kadar farkındalık sağlanabilir ki, diye düşünmedik, denizyıldızlarına inanarak böyle bir eser ortaya çıkardık.”

“SAVAŞ HİÇ UMMADIĞIMIZ YERDE BİZİ BEKLİYOR”

Cezayirli gazeteci, yazar ve şair Fadéla Chaïm-Allami’nin, Akdeniz’in diğer ucundaki mültecilerin karşılaştığı zorlukları kaleme aldığı yazısından, kitabın arka kapağına basılan çarpıcı satırlar günümüzü özetliyor:

“İsteyen istediğini söyleyebilir, ‘misafirperverlik yapımızda yok’ denebilir; ‘herkesi birden ağırlayamayız’ denebilir; ‘ülkelerinde kalsınlar’ denebilir; ‘ülkeleri için savaşsınlar’ denebilir; ‘hastalık taşıyorlar’ denebilir, ‘ekmeğimizi çalıyorlar’ denebilir… Hiçbir söz bu itirazları haklı çıkarmıyor çünkü cenazelerimizin farkı yok birbirinden. Yenilmezliğimizle, adaletimizle, kibrimizle ve olmayan tarihi belleğimizle o kadar güçlüyüz ki ölüm kimseyi ayırt etmeden kapılarımızı çalıyor, sefalet ve savaş hiç ummadığımız yerde bizi bekliyor.”

Yakın Kitabevi raflarında okurla buluşan “Yakından Geçen Mülteci Öyküler” kitabı, birkaç gün içinde ülke çapında ve internet mağazalarında satışa sunulmuş olacak.

Editör: Haber Merkezi