SERAP ATKAN / İZ GAZETE - İzmir Bağımsız Tiyatro İnisiyatifi, geçtiğimiz günlerde yerelde faaliyet gösteren 16 bağımsız tiyatro kuruluşuyla aynı çatı altında birleşti. Pandemi sürecinde tiyatroların yaşadığı sorunlara kalıcı çözüm bulmak için örgütlenen İzmir Bağımsız Tiyatro İnisiyatifi içerisinde, organizasyon tabanlı bir yapım şirketi olan Roket Yapım da yer alıyor. Roket Yapım Animasyon kurucusu Ercan Mertbilek ile niçin İzmir Bağımsız Tiyatro içerisinde yer aldıklarını ve merak edilen sorularla ilgili keyifli bir söyleşi yaptık.
 

 


Sanatı ve sanatçıyı izleyicileriyle buluşturmanın öncelikli hedeflerinden biri olduğunu söyleyen Mertbilek “Roket Yapım olarak Sanatı ve sanatçıyı izleyicileriyle buluşturmak öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Sanatçılarımızın bu yolculuklarında onlara yol arkadaşlığı ederek, seslerini daha güçlü ve etkili duyurmalarına destek olmak için İBTİ içinde yer aldık. Bundan da çok mutluyuz. Umarım önemli projelere birlikte imza atacağımız günler uzak değildir” şeklinde konuştu.

 



‘TİYARTO AYDINLANMAYA GİDEN ÖNEMLİ YOLDUR’

1.SİZCE TİYATRO NEDİR VE NEDEN DEĞERLİ?

Tiyatro hayatın ta kendisidir. Bazen gişede bilet keser, bazen ışık tutar, bazen kulisi düzenler, bazen sahnede oynar, bazen de oturur izlersiniz. Bir toplumun yüzünü ileriye döndüren en önemli unsurların başında sanat gelmektedir.

Tiyatro Sanatı aydınlanmaya giden önemli yoldur. Kültürel gelişmişlik endeksinde ilk 50’de bile olmadığımızı düşünürsek iyi ülkeler seviyesine gelmek için çok uzun bir yolumuz olduğunu görürüz.

Avrupa bu gelişmişliğe R yaparak gelmiş biz ise sanata ve sanatçıya hak ettiğini verememişiz. Bu nedenle Meksika, Kolombiya, Tayland gibi ülkelerin bile gerisine düşmüşüz.

Maalesef bu birkaç satır bile Tiyatro’nun değerini anlatmaya yeterli kalıyor. Buradan alt alta çok şeyleri anlatmak isterdim. Bunu tiyatro sanatının tam göbeğinde olan sanatçılarımız daha vurucu anlatacaklardır.
 

2.TİYATRO BEKLEDİĞİ ÖNEMİGÖRÜYORMU? GENÇLERİN İLGİSİ NASIL?

Gelişmiş ülkelere baktığımızda, arzu edilen refah seviyesine ulaşırlarken en büyük enerjilerini kültür ve sanatla birleştirdiklerini görmekteyiz. Maalesef aynı durum bizler için geçerli değil.

Gençlerimizin sanata olan ilgileri piramidin taşları gibi. Merkezde ve temelde arzu edilen etkileşim sağlanamıyor ve ekonomik beklentiler sanatın önüne geçtiği için gençlerimiz farklı alanlara yöneliyorlar. Hatta ailelerin bile bu konuda çocuklarını başka alanlara yönlendirdiklerini görüyoruz.

3.OYNADIĞINIZ OYUNLAR TOPLUM MESELELERİNE DAHİL OLUYORMU?

Roket Yapım, organizasyon tabanlı bir yapım şirketidir. Bu nedenle sahnede yer almıyoruz. İş gücünün bir bölümünü sahne sanatlarına ayırmış ve sahnede yer alan üretimlere destek oluyor ve bundan mutluluk duyuyoruz.

‘’Bir ülkenin gelişmişliğini anlamak için o topraklar üzerinde yaşayan kadınına ve üretilen sanata bakmak yeterlidir’’ anlayışına sahip olan aile şirketimiz ile toplumumuzu yakından ilgilendiren ve yaralayan konulara ağırlık veriyoruz.

Bu toprağın yetiştirdiği en önemli sanatçılardan biri olan Mutlu Polat ciddi emekler vererek gerçekleştirdiği SİNEMATİK MÜZİK ALANLATI kavramı ile sahne sanatlarında yeni yaklaşımlar kongresinde literatüre geçmiştir. Kendisinin bu sanat yolculuğunda bizlerde cesaretle imzamızı koyarak bu alandaki çalışmalarakatkı sağlayarak üzerimize düşeni yerine getirmeye çalıştık.
 

4.İZMİR BAĞIMSIZ TİYATROİNİSİYATİFİ KURULDU. ROKET YAPIM OLARAK SİZ DE YER ALIYORSUNUZ. NİÇİN KURULDUĞUNU VE İNİSİYATİFİÇİNDE BULUNMA FİKRİNE NASIL SAHİP OLDUĞUNUZU SİZDEN DİNLEYELİM

‘HEDEFİMİZ SANATI VE SANATÇIYI İZLEYİCİYLE BULUŞTURMAK’

Ülkemiz toplumsal gerçekleri içinde, örgütlü bir duruş sergilemiyor iseniz dik duruşunuz çok zordur. Sadece bu şehirde değil, hemen her yerde sanatçılarımız aynı kısır döngü içinde varlıklarını sürdürme çabasındalar.

Hâlbuki onlar toplumu ileriye taşıyacak en önemli emekçilerimizdir. Her türlü zorluğa karşı iyi sanat peşindeler. Üretimlerini izleyicileriyle, hedef kitleleri ile buluşturma arzuları çok yüksek. Onların bu arzularına kamuya faydalı kurum ve kuruluşların destekleri yeterli gelmemektedir.

Biraz düşünelim mi? Uzun süre ne emekler vererek sahneye koydukları gösterilerin kaç bilet satılır kaygısını duymayan var mı? Gerçekleştirdikleri gösterimin ‘’Birkişi bile gelse oynarım’’ çizgisinden uzaklaşmadan ne kadar dayanabilecekler sanıyoruz.

İçinde çok ciddi yaralar barındıran tiyatro sanatçıları, kendi çizgilerinde oluşturdukları platformlarda ifade güçleri daha yüksek olacaktır. Gönlümüz gelişmiş ülkelerde olduğu gibi sanatı ve sanatçıyı destekleyen fonların oluşmasıdır.
 

Roket Yapım olarak Sanatı ve sanatçıyı izleyicileriyle buluşturmak öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Sanatçılarımızın bu yolculuklarında onlara yol arkadaşlığı ederek, seslerini daha güçlü ve etkili duyurmalarına destek olmak için İBTİ içinde yer aldık. Bundan da çok mutluyuz. Umarım önemli projelere birlikte imza atacağımız günler uzak değildir.
 

5.TİYATRONUN GELECEĞİ NEREYE GİDİYOR

SANATÇI KAÇ BİLET SATARIM KAYGISINDAN KURTARILMALI!

En can alıcı soruya gelmişiz. Tam buradan hareketle, bu şehrin bileşenleri markalaşma yolunda atacağı adımları kültürel çalışmalar ile birleştirmeleri zorunludur. Sanata ve sanatçıya kucak açmalıdırlar. Özellikle sahne sanatlarında bıkmadan, usanmadan mücadele edenleri, kaç bilet satarım kaygısından kurtarmalıdırlar.

Sanatın getirisi uzun zaman alabilir ama büyük bir itibar kazandırır. Bu nedenle markalarımızın sanatla anılmasını sağlamak için taşın altına ellerimizi korkmadan koymalıyız. Büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK ne demişti?
 

'SANATI OLMAYAN BİR MİLLETİN, HAYAT DAMARLARINDAN BİRİ KOPMUŞ DEMEKTİR'

6.SON OLARAK TİYATRO İLE İLGİLENECEKLERE ÖNERİLERİNİZ NELERDİR?

Bu konuda söyleyecek sözümüz yok. İzmir BTİ içinde ya da dışında yıllarını, gecelerini, gündüzlerini hiç esirgemeden sanata vermiş, sanat üreticilerimiz, sanat emekçilerimiz veriyorlar.Teşekkür ediyoruz.
 


 

Editör: Haber Merkezi