TUĞÇE KAŞ/ İZ GAZETE- Olten Qartet, İzmir’de Haziran 2013’de Ceyhan ve Fatma Olten tarafından bir farkındalık projesi olarak Akgün Çavuş koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Olten Filarmoni Orkestrası'nın yaylı çalgılar grup şeflerinin bir araya gelerek oluşturdukları bir oda müziği grubu. Çocukluk arkadaşları olan Olten Quartet Grubu sanatçılarından Beste Başçı bu çatı altında birleşmelerinden şöyle bahsetti: “Biz çocukluktan beri arkadaşız. 2013 yılında ilk sezonumuzu yaptık. Sosyal sorumluluk projesi olarak başladı. Ortak amacımız düzgün bir müzik eğitimini sadece çocuklara değil her yaştan insana aşılamak. Olten çatısında buluştuğumuz için, Fatma ve Ceyhan Olten, Akgün Çavuş ile birlikte müzik adına ortak bir şeyler yapmaktan çok mutluyuz. Kaliteli bir dinleyici kitlesine ihtiyacımız var. Olten ailesi olarak hedeflerimiz, müziğin evrensel dili ve aydınlık yüzü ile bizleri tanıştırabilecek sanatçı gençlere istihdam sağlayıp onlara kendilerini ifade edebilecek bir platform oluşturmak istiyoruz.”

SOSYAL SORUMLULUK ODAKLI MÜZİK ANLAYIŞI

Aynı zamanda Olten Filarmoni Sanat Okulu'nda öğretmen olarak da görev yapan Olten Quartet üyeleri, sosyal sorumluluk projeleri dahilinde üniversite, hastane, yaşlı yurdu, ÇYDD, rotary gibi sivil toplum kuruluşları yararına verdiği konserlerin yanı sıra gerçekleştirdiği başarılı salon konserleri ile yurtiçi ve yurtdışında büyük beğeni topladı. Köy okullarında da konser verdiklerini söyleyen Gülce Karagözcük, klasik müziğin ulaşılmadığı yerlerde de bu müziği sunmaya gayret ettiklerini belirtti. Eğitim konserlerinde ekip olarak gittiklerini söyleyen Beste Başcı, “Okula gittiğimiz zaman daha farklı konsepte gidiyoruz. Orkestra olarakta eğitim konserleri yapıyoruz. Ünlü solistler geliyor. Bu anlamda okullardan bize tekrar geri dönüşler oluyor.” dedi.

“DİNLEYİCİ BİZE İNANIYOR”

İzmir dinleyicisinin Quartet grubuna inanması ve desteklemesinden mutlu olduklarını vurgulayan Gülce Karagözcük, “Farklı şehirlerde konserler veriyoruz. Bizim için hepsi güzel ve anlamlıydı. Ama ne yazık ki İzmir'de çok fazla kültürel etkinlik ve konser olmamasına rağmen 4 yıldır bir hareketlilik var. Bizim orkestramızın her konseri Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde oluyor. 1200 kişilik salonda her konserimiz dolu geçiyor. Bu sene en çok kombine satışlarının olduğu sezonu yaşadık. Bu durum bizim için kıymetli. Bir süreden sonra izleyici sizin yaptığınız işe inanıyor. Vaktinin kaliteli geçeceğini görünce artık sorgulamadan geliyorlar.” dedi.

“YURTDIŞINDA AKTİF OLMAK İSTİYORUZ”

Olten Quartet ekibi aktif olarak yurtdışındaki festival ve konserlere katılmak istediklerini belirten Beste Başcı şu değerlendirmede bulundu; “Müzik dünyası global ve büyük alan. Sonu olmadığı için bizler de iyilerle karşılaşmak istiyoruz. Daha iyi gruplarla çalışmak için de, etkileşim içerisinde olmak istiyoruz. Hedefimiz bu anlamda yurtdışında daha çok sosyal sorumluluk projesi olsun. Her zaman yaşadığımız ülkeye ne katabiliriz düşüncesindeyiz. Bu anlamda da arkamızda iyi bir destek var. Quartet ekibi olarak şanslıyız.”

Music Learning Theory’nin Türkiye'deki ilk eğitmenlerinden olduklarını söyleyen Beste Başçı, “M.L.T, ilk defa Türkiye’de yapılan 0-6 yaş ve üstü çocuklarla enstrüman eğitimiyle ilgili bir eğitim olacak. İlk defa Olten Audition Enstitüsü Milona’daki Enstitüsüyle birlik oldu ve bizler 3 yıldır eğitim alıyoruz. Onların ilk eğitmenleriydik ve sınavları geçerek başarılı olduk.” dedi.

“HERKESE HİTAP EDİYORUZ”

Quartet grubu olarak halkın kafasındaki klasik müzik anlayışının dışında olduklarını söyleyen Gülce Karagözcük, ”Türkiye’de tamamen popüler kültür var ve klasik müziği sevdirmek oldukça zor. Bizim orkestramızın çeken tarafı sadece klasik kısmı ağır basmıyor. İzleyiciye de hitap etmemiz gerekiyor. Onların bir noktada dikkatini çekersek, bizim için artıdır. Bu fikirle 5 yıldır ilerliyoruz.”Konuyla ilgili Ercan Atasoy şunları da ekledi: “Konser planlamalarımız hem bizim halkımıza yakın, onlara hitap edecek müzikler yer alıyor. Hem de klasik müziğe ilgi duyan insanları kapsıyor. Bütünüyle düşünüldüğünde farklı bir konsept ortaya çıkıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“ÇOCUKLARINIZLA BİRLİKTE DİNLEYİN”

Çocukların müziğe yönlendirilmesinde en büyük etkenin aileleri olduğunu söyleyen Beste Başcı, ”Öncelikle çocuklar buraya geldiklerinde bizler onlara rol modeliz. Okulda sürekli müzik var ve konserlerimiz oluyor. Aynı zamanda bizleri sahnede izlediklerinde onlar için motive edici oluyor. Bir şekilde bu işi devam ettirmek istiyorlar. Onları ilk teşvik eden de aileleri oluyor. Ama devamlılığı ortam ve öğretmenleri sağlıyor. Müzik sevgisi çocukluktan başlayan bir süreç. Çocuklar ileride dinledikleri müziklerin tınılarını arıyorlar ve denemek istiyorlar. Bunun içinde olabildiğince konserlerimize gelip, o ortamı görsünler. Ayrıca konserlerimizde interaktif olarak konuşuyoruz. Çaldığımız eserleri açıklıyoruz. Seyirci bunu bilmek istiyor.” dedi.

Olten Filarmoni Orkestrası'nın açılış konserleri 17 Ekim Çarşamba günü Adnan Saygun Sanat Merkezinde seyircisiyle buluşacak.

Başlangıcından bugüne bir çok konser ve festivalde yer alan Olten Quartet , İzmir, Eskişehir, Ankara'da yaptıkları konserlerin yanı sıra ; 2015 yılı Ağustos ayında birincisi düzenlenen Eklisia Oda Müziği festivalinde ve 11. D-Marin Turgutreis Uluslararası Müzik Festivali'nde Fazıl Say'ın 'Sait Faik' eserinde Fazıl Say ile aynı sahneyi paylaşmıştır. Haziran 2018’de 22. Uluslararası Bellapais Müzik Festivali, 5. AIMA Ayvalık Müzik Festivali, 14.Bodrum Müzik Festivali’ne katılan Olten Quartet ardından 2. Eğirdir Oda Müziği Yarışması’nda Birincilik ödülü almıştır.

Editör: Haber Merkezi