SERAP ATKAN/ İZ GAZETE- İzmir’de aktif faaliyet gösteren ve her yıl düzenli olarak kentin tiyatro hayatına katkı sağlayan on altı bağımsız tiyatro topluluğu, Öteki Beriki Tiyatro Topluluğu kurucusu Yılmaz Tüzün’ün çağrısı ile İzmir Bağımsız Tiyatrolar İnisiyatifi (İzmir BTİ) çatısı altında bir araya geldi. İzmir BTİ, çatısı altında birleşen on altı tiyatrodan biri olan Tiyatrohane’nin oyuncusu olan Erk Bilgiç ile keyifli söyleşi yaptık.
 

Benzer üretim yapısı içinde olan tiyatroların, bir araya gelmesinin oldukça gerekli olduğunu söyleyen Tiyatrohane oyuncusu Bilgiç, “ Üretken ve yenilikçi tiyatroların bir arada olması, İzmir’de tiyatro anlayışını tamamen değiştirecektir" diyor. 

TİYATRO, YAŞAMIN RENKLERİNİ GÖRÜNÜR KILAR

1-Sizce tiyatro nedir ve neden değerli?

Tiyatro yaşamın renklerini görünür kılma sanatıdır. Bu renklerin ahengini yansıtabilecek pek çok enstrüman barındırdığı için vazgeçilmezdir. Yüzleşmekten kaçındığımız ya da hayatın içinde göremediğimiz farklılıkları bize pek çok biçimde sunma yetisine sahiptir.
 



2-Tiyatro beklediği önemi görüyor mu ve gençlerin tiyatroya ilgisi nasıl?

Dünyada ve ülkemizde tiyatronun yeri son dönemde oldukça değişti. Kitleleri harekete geçiren bir sanat olmaktan çok entelektüel ve yaratıcılığı körükleyen bir beklenti içindeki bir seyirciyle karşı karşıyayız. Bu açıdan genç nesil beklediğini bulamadığı zaman bu sanattan hızlıca uzaklaşabilir. Tersi durumda ise merak ve öğrenme istekleri tiyatro sanatının geleceği açısından umut verici.

3- Oynadığınız oyunlar toplum meselelerine dâhil oluyor mu?

Tiyatro yapısı gereği eleştirel olmalıdır. Ancak bu eleştiri belli bir estetik dahilinde olmaz ise sadece bir propaganda aracı gibi görünme riski ile karşı karşıya kalır tiyatro. Bu perspektif ile oyunlarımızın söylemleri diyalektik bir yapıda evrensel sorunların altını çizdiğini söyleyebiliriz.

4-İzmir Bağımsız Tiyatro İnisiyatifi kuruldu. TİYATROHANE olarak siz de yer alıyorsunuz. Niçin kurulduğunu ve inisiyatif içinde bulunma fikrine nasıl sahip olduğunuzu sizden dinleyelim.

Benzer üretim yapısı içinde olan tiyatroların bir araya gelmesi oldukça gerekliydi. Üretken ve yenilikçi tiyatrolar ile bir arada olmanın İzmir’in tiyatro anlayışını tamamen değiştireceğine inanıyor.

​​​​​5-Peki tiyatronun geleceği nereye gidiyor?

Tiyatroda sürekli bir değişim vardır. Sosyolojik olaylar ve teknolojinin gelişimi ile yeni biçimler ve estetikler ile karşılaşıyoruz. Bu anlamda deneysel çalışmaların önümüzdeki yıllarda sonuçlarını göreceğimizi düşünüyorum.
 

‘SANATTAKİ YARATICILIK SINIRSIZDIR’

6- Son olarak gençlere ve sanat okuyanlara önerileriniz var mı?

Yaratıcılıklarını provoke etmelerini ve her zaman farklı düşüncelere açık olmaları gerektiğini düşünüyorum. Sanattaki yaratıcılık sınırsızdır ve bu yaratım gücü ancak siz pes ettiğinizde tükenir.

İZMİR BTİ'NİN BASIN BİLDİRİSİ

Bizler, bağımsız tiyatrolarız… Bizler, İzmir’de tiyatro edimiyle varlığını sürdüren, üreten tiyatrolarız. Yaşadığımız kentin eşitlik, evrensellik esasıyla perdelerini açan sanat üreticileriyiz. “Buradaydık! Sahnedeydik!” diyebilmek, daha da yazmak, oynamak, tasarlamak için; yüzyıllardır söylenmiş, yazılmış, çizilmiş sanatın içinde: “Tiyatro sahnesini seçmişleriz.” Kentimizin tiyatro belleğinin seyrinde görünebilir olmak, üretmişler olabilmek için, bağımsızlaşanlarız sahnelerimizde… Öyleyse, insanın tasasına, hüznüne, kahkahasına, hikâyesine ortak bizler, şimdi birbirimizin tiyatrolarının ortaklaşan dertleriyle dayanışmak için yola çıkıyoruz. “İzmir’de Bağımsız Tiyatrolar Var!” diyoruz. Her daim dayanışmayla…

 

HANGİ TİYATROLAR YER ALIYOR?

Bir Varmış Bir Yokmuş Tiyatro, Günce Sanat Tiyatrosu, Han Tiyatrosu, İzmir Halk Tiyatrosu, New York Sanat Akademi, Oyun Hamuru Tiyatrosu, Öteki Beriki Tiyatro Topluluğu, Roket Yapım, Tiyatro Kalemi, Tiyatro Nienor, Tiyatro Pınarı, Tiyatro Punta, Tiyatro Salt, Tiyatrohane, Tiyatrolog, Toprak Sahne Tiyatrosu.

Editör: Haber Merkezi