Geçtiğimiz yıl salgın yasakları kapsamında 38’inci İzmir Tiyatro Günlerini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 92 tiyatro topluluğunu İzmirTube üstünden izleyici ile buluşturmuştu. Tiyatro salonu olan topluluklardan bilet alarak destek sağlamıştı. Tiyatroların ortak platformundan dijital bilet alarak bu desteğini sürdürdü. Sofita programında İzmir’den 62 topluluğa destek verdi.

Bu sene festival için bir seçici kurul kuruldu ve birbirinden değerli sanat insanları 39’uncu İzmir Tiyatro Günleri için başvuran 214 oyunu değerlendirerek 74’ünü festivale dahil etti. Salgın sürecinin olumsuz etkileri toplulukları etkilemiş olacak ki 7’si bu sebepten katılamadı. 67 topluluk, 25 Mayıs’tan bu yana süren festivalde İzmirTube üstünden seyirciyle buluşuyor.

Bu festivalin yapılıyor olması çok önemli, tiyatro alanında dönüp İstanbul ve Ankara’ya bakarsak İzmir’in çok önde olduğunu görüyoruz. Hatta bakanlık eşdeğerinde belki de bir adım önde götürüyor dayanışmayı. Bu ortamda üretebilen topluluklara destek olmak çok anlamlı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, sadece bu festivalle de yetinmedi; Şehir Tiyatroları oyuncu ve kadro alım sürecini de başlattı. İzmir’de üretim yapan topluluklar unutulmadı, İzmir’in tiyatro buluşması da en kısa sürede İzmir’de üretim yapan toplulukların kentin tiyatroyu en çok özleyenlerle buluşma süreci de başlayacak.

Böyle bir iklimde kültür-sanat hayatına büyük destek katan Tunç Soyer vizyonu, kültür ve sanatın üretim koşullarının oluşması için çok önemli bir umut. Sanat üreticilerinin bu fırtına da sığınacağı bir liman oluşturan Başkana ve vizyonunu başarıyla sahaya yansıtan Kültür-Sanat Daire Başkanlığına teşekkür etmek lazım. Gerek festival aksiyonu içinde gerekse başka alanlarda eleştirilecek yer yok mu? Vardır elbette ama bence büyük fotoğrafın söylediğine bakmak lazım; diyalog kapılarını kapatmayan, eleştiriye açık, ortak akla ve birlikte üretime inanan bir vizyon var. Bu düşünce tüm ülkeyi sarsa bambaşka bir atmosfere uyanırız. İzmir, sanat üretenin korunaklı limanı olmayı sürdürecek umudundayım. Şimdi sıra sizde İzmirTube üstünden harika oyunları 25 Haziran’a kadar izleyip üretenlere desteğinizi sunabilirsiniz.