TUĞÇE KAŞ/İZ GAZETE- 2014 yılında Tunç Soyer’i İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak görmek isteyen gönüllülerin ‘Tunç Soyer Lütfen’ sloganından ilham alan tiyatro oyuncusu Orçun Masatçı, şehir tiyatroları için Soyer’e, ‘İzmir Şehir Tiyatrosu lütfen! çağrısında bulundu. Masatçı, konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. İzmirli tiyatrocu Masatçı, Tunç Soyer’in sözlerini yerine getireceğinden  hiç şüpheleri olmadığını belirterek, “   Şehir Tiyatrosu, İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı olan Tunç Soyer'in seçimlerden önce verdiği sözlerden biriydi. Yerine getireceğinden hiç bir şüphemiz yok! Fakat Şehir Tiyatrosu kuruluşu bir oldu bittiye getirilmemelidir. Birçok alanda belediyenin yürüttüğü arama konferansları muhakkak burada da hayata geçirilmelidir. Bir çalıştay düzenlenmeli ve kuruluş kurultayla belirlenmelidir.” dedi.

ÖZGÜR VE ÖZERK TİYATRO

İzmirli tiyatrocu Orçun Masatçı, Tunç Soyer’in İzmir’de bulunan tiyatrocularla bu durumu tartışmasını istediklerini söyleyerek, “Şüphesiz her sanat üreticisinin kafasında bir biçim var bu biçimler enine boyuna tartışılmalıdır. Bu yüzden kenti ilgilendiren her olayda olduğu gibi kente dönen sayın Tunç Soyer'in kentteki tiyatro üreticileri ve konuya dahil olmak isteyen muhataplarla bu durumu tartışmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Tarihteki  önemli bir dönemeçte olduğumuzu belirten Masatçı,” Böylesine bir baskı ortamında özgür ve özerk bir şehir tiyatrosu yapısının oluşturulması, kente şehir tiyatrosu kazandırmanın çok ötesinde, ülkeye de örnek olacaktır.” dedi.

‘İZMİR GİBİ KADİM KENT…’

Dünyanın 8 ülkesinde üyeleri olan Kültürler arası Tiyatro Platformu’nda İzmir’in yer aldığını söyleyen Orçun Masatçı, “Böyle bir topluluğun yönetim kurulunda İzmir gibi kadim bir kentten de üyeler var. Bu tartışmaların kamu önünde yapılmasını hatta mümkünse arama konferanslarından, çalıştay ve kurultaya giden süreçlerin tamamının yazılı olarak kamuoyuyla paylaşılmasını önemsiyoruz. Şehir Tiyatrosu yapılanması tartışılırken birçok şey de beraberinde tartışılacaktır. Geçtiğimiz yıllarda, kentin tiyatrolarına yapılan maddi-manevi yardımların, kentin bağımsız tiyatro üretiminde çok önemli bir yer kaplamıştır. İzmir'de 160'ın üstünde tiyatro olmasını sağlayan bu yardımlardır. Bu topluluklardan  56 tanesinin oyunlarını biliyor ve izliyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘NASIL BİR ŞEHİR TİYATROSU?’

Sözlerini ülkenin genelinden birçok tiyatro üreticisinin yazılarının toplandığı kitaptan bahsederek sonlandıran Masatçı, “İzmir'i geliştirmekle kalmayacak, ülkedeki özgür ve özerk tiyatro yönetimine de örnek olacak bir tartışmaya ivedilikle başlamak gereklidir. Bu bağlamda İzmir'den ve ülkenin genelinden birçok tiyatro üreticisinin yazılarını, "Nasıl bir şehir tiyatrosu?" kitabında topluyoruz. Ve sevgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e tıpkı seçim öncesinde kendisine yapılan kampanyalarda verdiğimiz destekteki gibi çağrıda bulunuyoruz; İzmir Şehir Tiyatrosu Lütfen! Özgür ve özerk bir İzmir Şehir Tiyatrosu lütfen!” dedi.

'BU ÇAĞRIYI ÖNEMSİYORUM'

Usta sanatçı Cezmi Baskın da Şehir Tiyatroları için yapılan çağrıya destek verdi. Ünlü tiyatro sanatçısı Baskın, “Bu çağrıyı önemsiyorum. Çünkü Türkiye'nin 3. Büyük şehri olan İzmir'de tiyatronun kurumsallaşmasının ne kadar önemli olduğunu tartışmıyoruz bile. Bu meselenin ekonomik ve sosyal boyutlarını göz önünde bulundurarak İzmir gibi kentin tiyatrosuz yaşamayacağına sonsuz derecede inanmaktayım. Bütün tiyatro insanlarının fikirlerini bir araya toplayarak bundan bir sonuç çıkarılması için, belediyenin şemsiyesinin altında tabii ki, bir sonuca varılmasını gerekli görüyorum. Bunun için ben de "şehir tiyatrosu lütfen!" diyorum.” açıklamasında bulundu.

Kültürlerarası Tiyatro Platformu Nedir?

2016 yılında Polonya, Irak, Almanya, İsviçre, Fas, İtalya, Belçika ve Türkiye'den 24 tiyatro topluluğunun birlikteliği ile kültürler arası diyaloğun, ortak üretimin gerçekleşmesi için kuruldu. Platform ülkesinde ve kentlerinde tiyatro hareketlerini inceler, arşivler ve ortak paylaşım alanına sunar. Kurulduktan sonra Hamburg'ta Multiculturel tiyatro festivalini 3 sene hayata geçiren platform, Türkiye'de birçok festivale sağlamıştır. Genel dönem sözcülüğünü Hamburg Mut Theater üstlenmektedir.

Editör: Haber Merkezi