MİHRİCAN CANDEMİR / İZ GAZETE-Atık malzemeler ile eserlerini oluşturan Metin Birecikligil, Sovyet Galeri’de yayınlanan Yeşilçam Sergisi’ni 9 Aralık 2022’ye kadar sanatseverler ile buluşturacak.

Temel felsefesinin para harcamadan, atık boyaları, kağıtları değerlendirerek eserleri oluşturmak olduğunu söyleyen Metin Birecikligil, “İnsanlara attıkları birçok şey ile birçok şeyin yapılabileceğini göstermek istedim. ‘Bazılarının çöplüğü bazılarının mücevheridir’ sözüyle hareket ettim ve eserlerimi oluşturdum.  Aynı zamanda boyaya da para harcamıyorum. İnşaatlarda çalışan arkadaşlarım artan boyaları bana getiriyor. Ayrıyeten eski fırçalarımı kullanıyorum ve hiç para harcamıyorum. Böylece hem israf etmemiş hem de atıkları değerlendirmiş oluyorum” diye konuştu.

‘VEFA BORCUM VAR’

Yeşilçam aktörleri ve filmleriyle büyüdüğünü söyleyen Birecikligil, “Yeşilçam herkesin sevdiği ve ilgi duyduğu bir konu. Ben ise Yeşilçam filmleriyle büyüdüm. Çocukluğum Yeşilçam aktörleriyle geçti. Onlara bir vefa borcum varmış gibi hissediyorum. Bundan dolayı beni eğlendirdikleri ve büyüttükleri için böyle bir sergi hazırlamak istedim. Ayrıca bu eserleri oluştururken de o günlere gittiğimi hissediyorum” şeklinde konuştu.

‘YEŞİLÇAM’IN KÖTÜ ADAMLARI’

Çoğunlukla sinemanın kötü adamlarını ele aldığını belirten Birecikligil, kendince sinema afişlerini, fotoğraflarını yorumladığını söyledi. Birecikligil, “Önce atık kâğıtlarla kolaj yaparak başladım. Sonra kolajları bırakıp boyaya döndüm. Yani kısacası moduma göre değişiyor. Şimdi ise daha çok Erol Taş, Bilal İnci gibi sinemanın kötü adamlarını ele alıyorum. Çünkü bu isimler çok zor koşullar altında çalıştılar. Meslek aşkıyla çalışarak bu sektörü sırtladılar. Kendimce onları yorumluyorum” diye konuştu.

‘BOZUK OLSUN BENİM OLSUN’

Robert Crumb isimli karikatüristten etkilendiğini belirterek sözlerine devam eden Birecikligil, “Sinemanın ünlü afişlerine kendi yorumumu katıyorum ve hayal dünyamı kullanarak eserlerimi oluşturuyorum. Eserlerim yamuk, bozuk oluyor ama ben oldukça mutluyum. Bozuk olsun ama benim olsun mantığı ile hareket ediyorum. Çünkü çocuk gibi takılmak istiyorum. Belirli kurallara uymak istemiyorum” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi