AYŞE SOYKIRAY / İZ GAZETE - Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yer alan Devlet Tiyatroları'nda, ardından İzmir Devlet Tiyatrosu'nda görev alan deneyimli tiyatro sanatçıları Neşe Arat ve Tamer Yılmaz ile bir araya geldik. Sanat ve İzmir'de tiyatro yapmanın güçlükleri hakkında sohbet ettiğimiz, tiyatro sanatçıları İzmir'de salon eksikliği olduğuna dikkat çekerek "İzmir'de Tiyatro ile ilgilenen önemli bir insan kaynağı var ancak İstanbul ile kıyasladığımızda sahne açısından dezavantajı olduğunu söyleyebiliriz" dedi. İşte o söyleşi: 

İzmir’in tiyatroya yaklaşımını nasıl değerlendirirsiniz ?

İzmir’de en büyük problem salon ve sahne eksikliği. İzmir’de tiyatro ile ilgilenen önemli bir insan kaynağı var ancak İstanbul ile kıyasladığımızda sahne açısından dezavantajı olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında, İzmir’de daha çok özel tiyatrolar gelişmiş durumda. Ancak ne yazık ki son zamanlarda gelişen özel tiyatrolarda yer sıkıntısı sorun oluyor. İzmir’de tiyatroyu daha iyi bir noktaya getirebilmek için belediyenin ve insanların desteğine ihtiyaç var.

‘İZMİRLİLER KÖTÜ OYUNU DA İYİ OYUNU DA İZLEYEBİLİYOR'

İzmirliler ne tarz oyunlara gitmeyi tercih ediyor ?

İzmirlilerin özellikle belli bir tarzı seçtiklerini düşünmüyoruz. Sergilenen oyun ne olursa olsun izleyen bir seyircisi var. Oyunların kalitesine göre bir tercih yapılıyordur belki ama burada artık yerleşmiş bir seyirci potansiyeli var. İzmirliler iyi oyunu da kötü oyunu da izleyebiliyor. Ama iyi oyun olduğu zaman tekrar oyuna gelmeye devam ediyorlar. Bu açıdan şehrin insanları, sabit bir izleyici grubunu oluşturuyor.

‘TİYATRO PARA KAZANMAK İÇİN YAPILMIYOR, ORTAK BİR KEYİF YAŞAMAK ADINA YAPILIYOR’

Tiyatro sizce ne için yapılmalı ?

Tiyatro açıkçası para kazanmak için yapılmıyor. Tiyatro ortak bir keyif yaşamak ve yapılan işin daha fazla yaygınlaştırılması adına yapılıyor. Para kazanmak, televizyon dizilerinde mümkün oluyor. Biz de maddi anlamda çok zor durumda kalmadıkça, televizyon dizilerinde yer almıyoruz. Kısa metraj ve sinema filmlerinde ara ara yer alıyoruz tabii ama tiyatronun verdiği keyif çok başka. Bunun dışında son dönemlerde Üniversitelerdeki yeni yönetmen ve senarist adaylarının tez çalışmalarında oynuyoruz. Genç adaylara her türlü desteği sağlamaya çalışıyoruz.

Bugüne kadar oynadığınız oyunlar arasından sizin için en özel olanı hangisiydi ?

Neşe Arat: Oynadığımız rolün bence önemi yok. Rolün ne olduğu değil onu senin nasıl oynadığın önemli. O nedenle ben rollerimi hep severim ve sahiplenirim. Ama profesyonel olarak ben de özel bir yeri olan, nine karakteriyle Töre oyunu beni çok etkiledi diyebilirim.

Tamer Yılmaz: Benim için Barut Fıçısı oyunu en güzel olanıydı.

İzmir’deki tiyatro severlere nasıl bir mesaj iletmek istiyorsunuz ?

İzmir’in çok güzel bir seyircisi var. Beğendikleri oyuna tekrar gelen bir seyirci topluluğu var. Ancak son dönemlerde sadece popüler olan bir takım dizi oyuncularının sahne aldığı oyunları tercih eden bir izleyici kitlesi ortaya çıkıyor. Bizim isteğimiz izleyicilerin böyle bir kriter arayışı içerisinde olmadan, tiyatro sanatçılarının yer aldığı oyunları izleyebilmeleri. O yüzden tiyatroya hep gelsinler istiyoruz.

Editör: Haber Merkezi