SERAP ATKAN/ İZ GAZETE - İzmir’de aktif faaliyet gösteren ve her yıl düzenli olarak kentin tiyatro hayatına katkı sağlayan on altı bağımsız tiyatro topluluğu, Öteki Beriki Tiyatro Topluluğu kurucusu Yılmaz Tüzün'ün çağrısı ile İzmir Bağımsız Tiyatrolar İnisiyatifi (İzmir BTİ) çatısı altında yeni bir dayanışmaya imza atmak için bir araya geldi. İzmir BTİ, çatısı altında birleşen on altı tiyatrodan biri olan Günce Sanat Tiyatrosu’nun oyuncusu Kadir Deniz ile keyifli bir söyleşi yaptık. İzmir Bağımsız Tiyatro İnisiyatifi içerisinde yer almalarının nedenini anlatan Deniz, "Kişisel egoların değil biz olgusunun ön planda olması nedeniyle İzmir BTİ’de Günce Sanat Tiyatrosu olarak yer aldık" dedi.
 



‘TİYATRO, İNSANLIK TARİHİNE EŞDEĞER TEK SANATTIR’

SORU 1- Sizce tiyatro nedir ve neden değerli?

Tiyatro, kısaca hayatın aynasıdır. Öznesi insan olduğu, insanlık tarihine eşdeğer tek sanat dalı olmasıyla birlikte geçmişte günümüzde ve gelecekte de yaşayacağı tüm sıkıntılarına rağmen insanlık var oldukça devam edecektir.

ZAMANLA KARŞILIĞINI BULUYOR!

SORU 2- Tiyatro beklediği önemi görüyor mu ve gençlerin tiyatroya ilgisi nasıl?

Tiyatro sanatının sorumluluğuyla yapılan her eylem zamanla karşılığını buluyor. Sahnelenen oyun ya da atölyeler tanıtım imkânlarına, konuma, zamana göre insanlar tarafından değerlendiriliyor. Gençlerle ilgili düzenlenen atölyelerde katılım iyi, ancak sahnelediğimiz oyunlarda seyirci olarak çok fazla göremiyoruz. Genelde, okulda öğretmenlerin verdiği ödevlere bağlı oyunlarımıza bilet alarak gelip oyunlarımızı izliyorlar.

SORU 3- Oynadığınız oyunlar toplum meselelerine dâhil oluyor mu?

Kısaca evet, tiyatro eseri kabul edilen tüm oyunlar toplumu oluşturan insanın sevincini, hüznünü, mutluluğunu, kederini, çaresizliğini, sıkışmışlığını ayna görevi görerek anlatmaktadır.

İZMİR BTİ'DE KİŞİSEL OLGULAR DEĞİL BİZ OLGUSU ÖN PLANDA!

SORU 4- İzmir Bağımsız Tiyatro İnisiyatifi kuruldu. Günce Sanat Tiyatrosu olarak siz de yer alıyorsunuz. Niçin kurulduğunu ve inisiyatif içinde bulunma fikrine nasıl sahip olduğunuzu sizden dinleyelim.


İzmir BTİ bizlere, şehir ve ülke tiyatrosuna hayırlı olsun. Mutluyuz, heyecanlıyız. İzmir BTİ, tiyatro sanatının sorunlarına çözümler bulabilmek, İzmir’de üreten bağımsız tiyatrolar olarak daha görünebilir olabilmek ve daha güzeli, doğruyu, iyiyi yapabilmek adına kuruldu. Günce Sanat Tiyatrosu olarak ilk kez bir STK içinde yer alıyoruz. Tiyatro sanatının hak ettiği değeri bulmasın da birbirimizden güç alarak kısa, orta ve uzun vadeli çözümlerle nitelikli üretimlerle sevdiğimiz işi icra etmeye devam etmek istiyoruz. Bu bağlamda İzmir BTİ içinde yer alan ve yer alacak tüm tiyatrolar “Üretken” olmakla birlikte, İzmir’de bugün düzenli perde açabilen, nitelikle çalışmalarıyla İzmir’de de bu işlerin hakkettiği değeri vererek varlıklarını sürdüren tiyatrolardır..Ayrıca kişisel egoların, çıkarların değil biz olgusunun ön planda olduğu ve kimsenin arka bahçesi olmaması nedeniyle İzmir BTİ’de Günce Sanat Tiyatrosu olarak yer alıyoruz.

 



SORU 5- Peki tiyatronun geleceği nereye gidiyor?

Alışılagelmişlikten gitgide uzaklaşarak, daha yalın, samimi, nitelikli çalışmaların değer bulacağını düşünüyoruz.

SORU 6- Son olarak tiyatroyla ilgileneceklere önerileriniz var mı?

Tiyatro sanatının içinde ne şekilde olursa olsun, kendilerini geliştirerek var olmaya devam etsinler.





İZMİR BTİ'NİN BASIN BİLDİRİSİ

Bizler, bağımsız tiyatrolarız… Bizler, İzmir’de tiyatro edimiyle varlığını sürdüren, üreten tiyatrolarız. Yaşadığımız kentin eşitlik, evrensellik esasıyla perdelerini açan sanat üreticileriyiz. “Buradaydık! Sahnedeydik!” diyebilmek, daha da yazmak, oynamak, tasarlamak için; yüzyıllardır söylenmiş, yazılmış, çizilmiş sanatın içinde: “Tiyatro sahnesini seçmişleriz.” Kentimizin tiyatro belleğinin seyrinde görünebilir olmak, üretmişler olabilmek için, bağımsızlaşanlarız sahnelerimizde… Öyleyse, insanın tasasına, hüznüne, kahkahasına, hikâyesine ortak bizler, şimdi birbirimizin tiyatrolarının ortaklaşan dertleriyle dayanışmak için yola çıkıyoruz. “İzmir’de Bağımsız Tiyatrolar Var!” diyoruz. Her daim dayanışmayla…


HANGİ TİYATROLAR YER ALIYOR?

Bir Varmış Bir Yokmuş Tiyatro, Günce Sanat Tiyatrosu, Han Tiyatrosu, İzmir Halk Tiyatrosu, New York Sanat Akademi, Oyun Hamuru Tiyatrosu, Öteki Beriki Tiyatro Topluluğu, Roket Yapım, Tiyatro Kalemi, Tiyatro Nienor, Tiyatro Pınarı, Tiyatro Punta, Tiyatro Salt, Tiyatrohane, Tiyatrolog, Toprak Sahne Tiyatrosu.




 

Editör: Haber Merkezi