SERAP ATKAN/ İZ GAZETE- İzmir’de aktif faaliyet gösteren ve her yıl düzenli olarak kentin tiyatro hayatına katkı sağlayan on altı bağımsız tiyatro topluluğu, Öteki Beriki Tiyatro Topluluğu kurucusu Yılmaz Tüzün’ün çağrısı ile İzmir Bağımsız Tiyatrolar İnisiyatifi (İzmir BTİ) çatısı altında bir araya geldi. İzmir BTİ, çatısı altında birleşen on altı tiyatrodan biri olan Tiyatro Pınar ‘ın kurucusu ve oyuncusu olan Gülder Pınar ile keyifli söyleşi yaptık.
 




Pandemi sürecinde tüm sektörler gibi tiyatro sahnesinin de olumsuz etkilendiğini söyleyen Pınar, “Yılmaz Tüzün, üreten, işini layığıyla yaptığına inandığı İzmir tiyatrolarına açık çağrıda bulundu. Çağrıya cevap vererek İzmir Bağımsız Tiyatrolar İnisiyatifi yolculuğum başladı. Tamamen demokratik ve saygı temelli, başkanlık sistemi barındırmayan, üretime ve sanata odaklı güzel bir birliktelik olduk” şeklinde konuştu.

 



 

1-Sizce tiyatro nedir ve neden değerli?
 

Yüreğe işleyen toplumsal ve estetik iletişim biçimi. Her seferinde gözlerim dola dola oyuncularımı izlemek ya da onlarla beraber sahnede olmak hayatımın tartışmasız en ulvi anı. Değerli olmasının sebebi ise ruhu inceltmesidir. Zevk sahibi, yaşadığın toplumda beşeri kısımda yararlı, etkin ve enerjik olmanı sağlıyor. Bir de ufak ekleme: Benim için tiyatro sevda...
 

2-Tiyatro beklediği önemi görüyor mu ve gençlerin tiyatroya ilgisi nasıl?
 

Maalesef göremiyor ama bunu çok anormal karşılamamalı. Yakın tarihinde büyük zorluklar yaşayan bir toplumuz biz. Yaralandık, değerlerimizi koruduk, koruyamadık, dejenerasyon, politika, istihdam ve eğitim derken bu sonuç olası. Hatta tüm bunları yeniden tek kalemde düşününce şimdi yapılabilirlik olarak iyi durumdalar. İzlenirlik olarak tabi seviye çok düşük.

Gençler tahmin ettiğiniz üzere çok ilgili tiyatro ile. Önce bir seviniyor insan lakin çabasız ve hazırcı bir gençlikle karşılaştım ben çoğunlukla.
 

3- Oynadığınız oyunlar toplum meselelerine dâhil oluyor mu?
 

Dâhil olmaktan ziyade genelde meselenin kendisi oluyor. İki sezonda 112 temsil 5 farklı prodüksiyon yapabilmemizin sebebi budur diye düşünüyorum. Elbette başka dertleri olan oyunlarda repertuara eklenecek ama seyircimiz ile doğru bir tanışıklık yarattığımızı düşünüyorum seçtiğimiz oyunlarla.
 

‘TAMAMEN DEMOKRATİK VE SAYGI TEMELLİ BİR BİRLİKTELİK’


4-İzmir Bağımsız Tiyatro İnisiyatifi kuruldu. Tiyatro Pınar olarak siz de yer alıyorsunuz. Niçin kurulduğunu ve inisiyatif içinde bulunma fikrine nasıl sahip olduğunuzu sizden dinleyelim.

 

Pandemi sürecinin şok etkisini atlatınca her sektör gibi bizim alanımızda biz şimdi neler yapacağız, eyvah ne olacak, nasıl beraber olmalı, işlerimizi kaybetmeyelim vs fikirlerine kapıldı haklı olarak. Birçok birliktelik girişiminde bulunuldu. Ama kendi şehrim için söyleyeyim ki birleşmek hiç kolay olmadı. Birkaç sevimsiz başka oluşum başlıkları altında denendi -yıllardır olduğu gibi- ama saygı temelinde ilerlemeyen bazı diyaloglar oluşumlara zarar verdi. Tam süreç bu şekilde kirlenirken ve olumsuz sonuçlanacakken Yılmaz Tüzün, üreten, işini layığıyla yaptığına inandığı İzmir tiyatrolarına
açık çağrıda bulundu. Bende çağrıya cevap verdim. İzmir Bağımsız Tiyatrolar İnisiyatifi yolculuğum başladı. İzmir Bağımsız Tiyatro İnisiyatifi tamamen demokratik ve saygı temelli, başkanlık sistemi barındırmayan, üretime ve sanata odaklı güzel bir birliktelik oldu.

İZMİR BTİ'NİN BASIN BİLDİRİSİ

Bizler, bağımsız tiyatrolarız… Bizler, İzmir’de tiyatro edimiyle varlığını sürdüren, üreten tiyatrolarız. Yaşadığımız kentin eşitlik, evrensellik esasıyla perdelerini açan sanat üreticileriyiz. “Buradaydık! Sahnedeydik!” diyebilmek, daha da yazmak, oynamak, tasarlamak için; yüzyıllardır söylenmiş, yazılmış, çizilmiş sanatın içinde: “Tiyatro sahnesini seçmişleriz.” Kentimizin tiyatro belleğinin seyrinde görünebilir olmak, üretmişler olabilmek için, bağımsızlaşanlarız sahnelerimizde… Öyleyse, insanın tasasına, hüznüne, kahkahasına, hikâyesine ortak bizler, şimdi birbirimizin tiyatrolarının ortaklaşan dertleriyle dayanışmak için yola çıkıyoruz. “İzmir’de Bağımsız Tiyatrolar Var!” diyoruz. Her daim dayanışmayla…

 

HANGİ TİYATROLAR YER ALIYOR?

Bir Varmış Bir Yokmuş Tiyatro, Günce Sanat Tiyatrosu, Han Tiyatrosu, İzmir Halk Tiyatrosu, New York Sanat Akademi, Oyun Hamuru Tiyatrosu, Öteki Beriki Tiyatro Topluluğu, Roket Yapım, Tiyatro Kalemi, Tiyatro Nienor, Tiyatro Pınarı, Tiyatro Punta, Tiyatro Salt, Tiyatrohane, Tiyatrolog, Toprak Sahne Tiyatrosu.

 

Editör: Haber Merkezi