DERLEYEN: FATMA KIRAN/ İZ GAZETE- İz TV ekranlarında yayınlanan Nüans programının bu haftaki konuğu, İzBB Türk Müziği Korusu Şefi İnanç Menekşe oldu. 2020 yılında İzBB ile yolları kesişen Menkşe müzik hayatına gitar ile başlayıp üniversite yıllarında Ud çalgısı ile devam etmiş.

Çok sesli yani birden fazla müzik aletini ya da birden fazla farklı sesi yönetmenin nasıl olduğunu anlatan Menekşe, ‘’Bütün müzik türlerinde şöyle bir gerçek var. Ne kadar çok prova yaparsanız konser o kadar iyi geçer. Provalarla müzikal bir çalışmayı orkestra ve koroya adapte edebiliyorsak o kadar başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Nihayetinde çok çalıştığımız bir süreç. Bazen konser sırasında çok çalışmamıza rağmen ufak tefek sorunlar olabiliyor. Zor bir iş ama detaylı yapınca çok zevkli bir iş ve çok güzel bir duygu’’ dedi.

SEÇMELER NASIL OLUYOR?

"İzBB korosuna katılmak isteyen kişileri nasıl seçiyorsunuz, seçim süreçleri nasıl ilerliyor" sorusunu İnanç Menekşe, “Koro seçmeleri her yıl yapılıyor. Koro konserlerimiz bittikten üç ay sonra yeni seçmeleri gerçekleştiriyoruz. Tek kriterimiz gerçekten Türk Müziğine uygun bir sese sahip olması. Tabii müzikal geçmişini de merak ediyoruz. Daha önce Türk Musikisi adına neler yaptığına bakıyoruz. Özellikle gençlere fırsat vermeye çalışıyoruz. Çünkü Türk Musikisi gençler tarafından daha az ilgi görüyor. O nedenle gençleri yakalamak istiyoruz. Bir mülakat gerçekleştirip, bir performans dinliyoruz. Seçme aşaması bir günde tamamlanıyor. Başvurular, seçmelerin başladığı duyurusuyla on gün boyunca İzBB Kültür Sanat Başkanlığından ya da İzmir Art üzerinden yapılabiliyor. Genel olarak yıl sonu konserlerinde sonra duyuru yapmış oluyoruz’’ sözleriyle yanıtladı.

'BEN HAZIRLIYORUM"

"Repertuarınızı neye göre seçiyorsunuz" sorusuna İnanç Menekşe, ‘’Tamamen ben hazırlıyorum. Eğer bir fasıl hazırlıyorsak önceden belirlediğim kürd-i hicazkar faslı ya da uşak faslı gibi hazırlıyoruz. Çalışma prensibimde şöyle bir bakış açım var. Güzel olan her türlü müziği dinliyorum. Dünyanın her yerinden güzel olan her müziği. Buna dikkat ederek dinlendiği zaman herkesin severek dinleyebileceği en güzel eserleri seçmeye çalışıyorum. Seçtiğim ilk müzik hangi makamdaysa diğerlerini ona uygun olanlardan bulup seçiyorum’’ yanıtını verdi.

‘İZMİR İYİ BİR NOKTADA’

"Dünya ile kıyaslandığı zaman Türkiye orkestra/koro müziği olarak hak ettiği yerde mi" sorusunu Menekşe, ‘’Türk müziğinde önceden solo kavramı yokmuş zaten. Heyet müziği, kalabalık bir koro müziği varmış. Yunancadan gelen bir isim koro. Türkiye adına orkestra/koro dünyayla kıyaslandığında hangi noktada iyi bir araştırma isteyen bir konu. Bunu araştırmadan bir şey demek istemem ama İzmir için şunu söyleyebilirim ki İzmir bu konuda iyi. Benim bildiğim İzmir’de Türk Müziği adına altı yüz koro var. Kaliteli iyi işler çıktığı sürece İzmir iyi bir noktada diyebiliriz’’ sözleriyle cevapladı.

Editör: Haber Merkezi